Co s vodou na pozemku?

Eva Vejvodová - (2) - 235.233 (?)
3.10.2007 11:56

Všude v okolí je jíl. Dle inženýrskogeologického průzkumu je do hloubky 2,6 m (vrty byly do hloubky 3 m) středně plastický a štěrkovitý až písčitý jíl pevné a tuhé konzistence.

Hladina podzemní vody je 3 m od úrovně terénu.

Budu vděčna za každou radu i kontkat na odborníka, který tomu rozumí a pomůže nám.

Děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Eva Vejvodová - (2) - 235.233 (?), 2.10.2007 13:07, zobrazeno: 8649x

Máme pozemek, který se mírně svažuje, a když prší drží se nám v jednom rohu voda. Vzhledem k tomu, že po celém pozemku máme jíl, voda se nikdy nevsákne a zůstává v rohu pozemku.

Nemáte někdo s tímto zkušenost co máme dělat, abychom se vody zbavili? Mysleli jsme si, že dáme do rohu zahradní jezírko, ale nevíme jestli to problém vyřeší. Nebo velká vsakovací jáma, ale kam bude vsakovat další voda až se jáma naplní? Jíl nic nepropustí.

Děkuji za rady.

host - 192.35 (?), 2.10.2007 15:58
Nevím jak to u Vás vypadá, ale my jsme měli podobný problém. Zakopali jsme trubky a odvádíme vodu do kanalizace. Tak jestli to u Vás jde tak vykopejte jezírko s odtokem.

host - 168.167 (?), 3.10.2007 7:10
Těžko radit bez znalosti místních poměrů. Jak to vypadá v okolí - studny, stavby, komunikace, vodoteče... Jaká je hladina spodní vody, jak hluboko jde jílovitá vrstva...

Eva Vejvodová - (2) - 235.233 (?), 3.10.2007 11:56

Všude v okolí je jíl. Dle inženýrskogeologického průzkumu je do hloubky 2,6 m (vrty byly do hloubky 3 m) středně plastický a štěrkovitý až písčitý jíl pevné a tuhé konzistence.

Hladina podzemní vody je 3 m od úrovně terénu.

Budu vděčna za každou radu i kontkat na odborníka, který tomu rozumí a pomůže nám.

Děkuji.

host - 148.1 (?), 29.9.2008 0:49

Dobrý den, já bych se chtěla zeptat spíše takto- existují nějaké rostliny, kterým množství zadržované vody prospěje?Jde totiž o to, že máme podobný problém, ale pozemek je rovinatý, bohužel při prudším dešti z cesty nateče voda k nám.Budeme terén teprve zarovnávat, ale já přemýšlím spíše nad prevencí.

Přemýšlela jsem třeba nad bambusy, travinami... Tak nevím, která flóra má ráda hodně vody a zároveˇse dá použít do okrasné zahrady.

Děkuji za odpověď.Jana T.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 117.13 (?), 29.9.2008 1:04

Tamaryšek.

Také to můžete vydávat za záměr a zřídit tam příslušně osázenou bažinu ev. rybníček (to není ironie, myslím to vážně).

Osobně bych ale zkusil drenáž a pak to nechat srovnat, je to asi „systémovější“ a spolehlivější řešení.

host - 143.205 (?), 29.9.2008 7:03

Dobrý den, možná by stálo za úvahu obrátit pozii voda versus moje představa.  Já bych si dovolila zkusit jezírko, co by za to někdo dal, aby měl takto přírodní nádržku, menšími úpravami (odtok) určitě bude řešením.   A kdd se naplní?  Bahenní druhy Vám budou vděčné za svůj Příroda je divous a moc se předělávat nedá, pokud nechcete zmeliorovat systematickou drenáží svoji zahradu a odvádět vodu do nějakého třeba vzdáleného recipientu.

JITA

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025