Systém zalévání zahrady
|
|
 |
 |
host - 214.246 (?) 25.4.2025 9:50
Napíšu vám jak to mám já. Mám studnu a v ni ponorné cerpadlo Gude. To zapnu a naplním s nim velmi rychle 3 sudy. Tam se voda jak píšete ohřeje. Čerpadlem zase ponorným(Kalovym) teď nové Hecht 750 w před tím jsem měl několik let alko 350 w, ale to bylo slabé. Prehazuju až sudy vycerpam. Hadici mám coulovou a další pak 3/4 asi 40 m v půlce je tedy spojka 1" na 3/4". Vyhodil bych ji a dal trubku, kvůli odporu, ale cerpadlo to utáhne a rad hadice odpojuju při manipulaci po zahradě. Je to mzik a je rozpojená.
Ten spínač (darlink) jsem měl, když jsem u studny sigmu . Ta sála a kdybych ji při provozu zavřel, tak by asi plakala. Ta měla pravě tlak.spinac.To Gude když ucpete, nebo zavrete tak se vypne, ale to nevyužívám. Naplníme sudy a vypnu. No a na to druhé cerpadlo 750 w ho taky nepotřebuji zaleju teplou vodou, když začne hučení v sudě, je sud prázdný a já prehodím do plného. Hadici po zalívani musím dat nahoru, jinak sud vyteče samospadem na zem. Nějaké automatické zalévání mě nikdy nelakalo. Ani v trávníku
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 86.171 (?), 25.4.2025 9:07, zobrazeno: 251x
Dovrý den.
Mám zahradu cca 40m dlouhou. Budu zalévat zeleninu, stromky a pod. Automatická kapková závlaha + ruční. Mám nádrž v zemi cca 5000l. Čerpadlo LEO LKS-1102SE a čerpadlo Güde GFP 5201.Muj navrh: Do nádrže v zemi dat čerpadlo Gude. které mi přečerpá vodu do sudu (cca 240 l) nad zemí (z důvodu teploty vody, která je v podzemní nádži nízká) Do sudu dát Leo, z kterého pak budu budu zalévat celou zahradu vč. kapkové závlahy. Aby čerpadlo nebylo namáháno tak by tam asi měla být nějaká expanzní nádoba třeba 8-12 l? A dát tam i regulátor tlaku? Třeba tento? https://www.doltak.cz/produkt/regulator-tlaku-rain-bird-psi-m25-1-7-bar-3-4-f-f/ Kvuli kapkové zavlaze aby tam nebyl velký tlak? Nebo so myslíte? Díky Jiří
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 25.4.2025 9:50
Napíšu vám jak to mám já. Mám studnu a v ni ponorné cerpadlo Gude. To zapnu a naplním s nim velmi rychle 3 sudy. Tam se voda jak píšete ohřeje. Čerpadlem zase ponorným(Kalovym) teď nové Hecht 750 w před tím jsem měl několik let alko 350 w, ale to bylo slabé. Prehazuju až sudy vycerpam. Hadici mám coulovou a další pak 3/4 asi 40 m v půlce je tedy spojka 1" na 3/4". Vyhodil bych ji a dal trubku, kvůli odporu, ale cerpadlo to utáhne a rad hadice odpojuju při manipulaci po zahradě. Je to mzik a je rozpojená.
Ten spínač (darlink) jsem měl, když jsem u studny sigmu . Ta sála a kdybych ji při provozu zavřel, tak by asi plakala. Ta měla pravě tlak.spinac.To Gude když ucpete, nebo zavrete tak se vypne, ale to nevyužívám. Naplníme sudy a vypnu. No a na to druhé cerpadlo 750 w ho taky nepotřebuji zaleju teplou vodou, když začne hučení v sudě, je sud prázdný a já prehodím do plného. Hadici po zalívani musím dat nahoru, jinak sud vyteče samospadem na zem. Nějaké automatické zalévání mě nikdy nelakalo. Ani v trávníku
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 117.61 (?), 25.4.2025 13:23
Já to mám na chalupě tak, že skleník zalévám kapkovou závlahou a zdrojem vody je studna. Časový spínač mně ob den zapne čerpání vody do sudu na podstavci u skleníku. Ten má obsah 200 l a je v něm stále 50 l soudek naplněný vodou. Zabraňuje, aby prázdný sud shodil vítr a když se načerpá nová dávka vody, tak ji ohřeje. Přetečení sudu zabraňuje plovákový uzávěr, jako je ve WC. Zvýšený tlak vody vypne čerpadlo. Časovač je nastavený na interval 10 min, to k zaplnění sudu bohatě postačí. Chtělo by to ještě dát do okruhu sondu na vlhkost půdy, ale i tak to funguje roky docela dobře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Scarab - (3) - 60.194 (?), 28.4.2025 12:42
Vzhledem k tomu co píšete, předpokládám, že se jedná o dešťovou vodu z nádrže. S tím mám celkem negativní odobní zkušenost, protože ta voda není ideálně čistá (pyly a prach spláchnutý ze střechy) - pokud ji použijete třeba v úderových postřikovačích, tak problém není, ale pokud ji ženete do kapkovačů (viz Váš text kapková závlaha), tak ty mi to vcelku spolehlivě zanášelo, takže byly v krátké době nepoužitelné (bylo nutné je neustále rozebírat a proplachovat membránu), s čistou vodou z vodovodního řadu problém nebyl.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|