Proč mi nechytají víčka?
|
|
|
|
host - 212.16 (?) 15.6.2019 15:09
Vysvětlení je jednoduché. Na nátlak novodobých kapitalistů, byly suprové ČSN, v roce 1996, zrušeny bez náhrad. Takže dnešní kapitalista má normy, pokud je má, své vlastní a samozřejmě, aby nedošlo k úplné unifikaci a aby nasírali lidi, má je každý kapánek jinší, obchodník kupuje to co je momentálně levnější a proto nekoupíme ve stejném krámě i s malým časovým odstupem, výrobky jednoho výrobce a guláš je dokonán tím, že nikdo neví co je od koho. Za první republiky byly na trhu zavařovací sklenice v obrovském sortimentu a když se nědo na ně dal, tak je dostal koupit v celé Evropě a nikdy se mu nestalo, žeby na sklenici koupené v Rakousku a víčka koupená v některém balkánském státě, gumičky u nás, něco nechytlo. Protože výroba těchto sklenic byla vemi přesná a dosedací plochy, mezi, které se vkládala gumička byly broušené. Ty skenice byly značky Weck. A proto se v kapitalistické divočině, provozované v Česku, nemůžeme ničemu divit.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.136 (?), 12.7.2012 15:28
Můžu se zeptat, kde jste sehnal tu podložku? Mám taky ty spony, ale taky mi to pod nima nechytá.Byly na ty spony kdysi víčka na opakované použití. Byly tam dokonce i kolonky na poznačení kolikrát bylo víčko použité. Mám ještě ta víčka a ta drží. A hlav mám snad 6. S kuličkama, bez kuliček umělou a kovovou, pak takový jak zvon. Koupila jsem to na Flóře. Všechno jsem zkusila a nechytají. Silou to není. Myslela jsem si, že právě na ně moc tlačím, že nedrží.Jsou to polské víčka a mají užší rantl a proto nedrží. Přeji hezký den a děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.91 (?), 12.7.2012 19:04
Některá víčka jsou opravdu aušusový, místo těsnění tam mají jen takový nepovedený cákanec, jsou plochá (bez klenby) a z tlustého plechu. Holt to chce kupovat víčka jen balená od známého a ověřeného výrobce. Cosi mi říká, že červené těsnění by mělo značit, že těsní i na mastném - měly by tedy být i na maso.
Odkazy na prodejce zde nejsou moc vítané. Vyhledejte si ale "Zavařovací krytka" a z nabízeného si určitě vyberete. Pokud se zavařuje některé vysoce ceněné ovoce a víčka nechytají, tak to je pak opravdu pěkná zlost .
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Kšely - Stříbrný Zahrádkář (216) - 141.45 (?), 18.7.2012 12:39
Na některých víčcích totiž není guma, ale něco jako polyethylen, je takový trochu průsvitný. Taková víčka jsou pro průmyslové plnění. Také jsem s nimi měla několik velmi špatných zkušeností, než jsem se dopátrala, v čem je problém. Proto pečlivě otvírám stará víčka, abych si je nepoškodila. Několikanásobné zavařování vydrží každé mechanicky nepoškozené víčko z kompotu či masa, tj. pár let. Ať růžové či červené. Jen na okurky dávám ta nejhorší, ocet je někdy poškodí natolik, že je pak vyhodím. Zamáčknu hlavou a přes to dám sponu, nepustí žádné. Před uzavíráním otírám víčko i sklenici lihem. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.29 (?), 7.6.2019 16:56
Mám to docela nastudované... Česká víčka Omnia vlastní italský majitel, plech je slabý a víčka jsou nepatrně větší, takže i když používáte jakoukoliv namačkávací hlavu není možné je zamáčknout tak, aby držela. Polská jsou to samé... Jediná, která skutečně fungují a nechají se použit i vícekrát jako stará socialistická, jsou víčka z Bulharska. Tam ještě asi nedorazil kapitalismus nebo všechno neprodali tak jako my.
Slavista
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.70 (?), 12.6.2019 9:54
So šrubovacími viečkami je to podobné... čo výrobca, to iný rozmer... a niektoré idú pretočiť jedná báseň...
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.1 (?), 13.6.2019 0:35
S dnešními Omnia víčky mám trochu jinou zkušenost. Když jsou nová, drží perfektně, ale po druhém či třetím použití jich čím dál víc nechytne. Stará víčka před desítkami let jsem používal bez problémů opakovaně a byla to obyčejná víčka, ne tzv. "pro opakované použití".
Dá se to pochopit, výrobce nepotřebuje, aby víčka vydržela, chce, aby se kupovala stále nová. V podstatě totéž platí pro víčka twist off.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.16 (?), 15.6.2019 15:09
Vysvětlení je jednoduché. Na nátlak novodobých kapitalistů, byly suprové ČSN, v roce 1996, zrušeny bez náhrad. Takže dnešní kapitalista má normy, pokud je má, své vlastní a samozřejmě, aby nedošlo k úplné unifikaci a aby nasírali lidi, má je každý kapánek jinší, obchodník kupuje to co je momentálně levnější a proto nekoupíme ve stejném krámě i s malým časovým odstupem, výrobky jednoho výrobce a guláš je dokonán tím, že nikdo neví co je od koho. Za první republiky byly na trhu zavařovací sklenice v obrovském sortimentu a když se nědo na ně dal, tak je dostal koupit v celé Evropě a nikdy se mu nestalo, žeby na sklenici koupené v Rakousku a víčka koupená v některém balkánském státě, gumičky u nás, něco nechytlo. Protože výroba těchto sklenic byla vemi přesná a dosedací plochy, mezi, které se vkládala gumička byly broušené. Ty skenice byly značky Weck. A proto se v kapitalistické divočině, provozované v Česku, nemůžeme ničemu divit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.39 (?), 12.7.2014 10:38
Bohužel víčka nejsou to co dříve. Bývala s bílým, růžovým a červeným těsněním. ta s červeným byla skutečně na mastné produkty, s růžovým a bílým těsněním na ovoce. V současné době vyrábí náš český výrobce (Tecnocap) pouze víčka univerzální s červeným těsněním a uvádí, že jsou na vše. Zavařování s nimi už není to, co bývalo. Každá třetí sklenice nezatáhne, víčka stále vyměňuji a práce nejde od ruky. Je ale pravda, že mě nenapadlo se podívat na sáček, jaký původ ta má víčka mají. Myslela jsem si, že když máme českého výrobce za "bukem", víčka budou česká. Mnoho zdaru při zavařování přeje Hanka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.124 (?), 4.8.2012 11:33
Zavařujeme pod víčka OMNIA řadu let. Zásadně používáme sponky pro dřívější víčka pro vícenásobné použití. Používáme i stará, která přelisujeme v potřebných matricích. Tím dojde k srovnání víčka. U nových víček v současnosti jsme měli problémy s chytáním víček. Závada tkví v tom, že mají neptrně menší průměr a těsnění nedosedne na hranu sklenice. Přelisováním v naších matricích se průměr trochu zvětší, víčko má na sklenici nepatrnou vůli, kterou lze snadno zjistit posunováním víčka po okraji sklenice. Po tomto zásahu je zavařování i novými víčky bez problémů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|