Omáčka na špagety



host - 45.254 (?)
11.8.2017 23:25

Já osobně dělám takovou univerzální " polpu" na těstoviny a pizzu podle receptu (mnou trochu upraveného) Itala v kuchyni.

Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlata, přidám nahrubo nakrájená rajčata, sůl, pepř a bazalku a vařím, až se to trochu zredukuje. Potom to vezmu natvrdo tyčovým mixérem (omáčka hodně zesvětlá, ale tomu předejdu přidáním červené řepy- stačí tak půlka bulvy na 10 litrů) a zase zredukuju. Potom to dám do zavařovaček a sterilizuju. A to je všechno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 234.79 (?), 11.8.2017 13:45, zobrazeno: 7323x
Wertova omáčka na špagety (poměry surovin nejsou pevně dané, lze upravovat jak každému chutná) 5 kilo rajčat vyzrálých 3-5 velkých cibulí pokrájet nahrubo 1-2 feferonky na nudličky 250g kořenové zeleniny (m+c+p nastrouhat nahrubo) 10 stroužků česneku pokrájet 1-2 červené kapie na nudličky 1,5 kila hokaida (jen tvrdá dužina i s kůrou) Oregano dle chuti A velkou hrst čerstvé bazalky různých druhů Sůl (dávám 6 čajových lžiček) Cukr (dávám 7 lžic) Trochu oleje Na oleji cibulku do zlatava, pak přidat nastrouhanou zeleninu a společně zasmahnout, když už to podezřele hnědne, tak přidat rajčata bez vody / pokrájená a přes cedník pomačkaná a sceděná voda z nich vedle do hrnce a do ní pokrájenou dýni a uvařit ji do měkka a pak ve šťávě rozmixovat/. Do rajčat se zelinou přidat feferonky a ostatní ingredience a vařit. Jak bude dýně měkká, tak rozmixovat a vlít do základu. Nádherně hmotu zahustí. Pěkně povařit a ke konci přidat pokrájenou bazalku. Horké plnit do malých skleniček a tak odhadem 20-30 minut sterilovat při 80-90°C. Pro líné masožravce lze kilo mletého dát rovnou na zlatou cibuli a pokračovat v postupu, pro masožravce, kteří chtějí čerstvé mleté tak ho osmahnou na pánvi před jídlem a skleničku omáčky na něj pak vyklopí a společně povaří. [ Reagovat ] [ Zpět ]

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 11.8.2017 14:27

Určitě to bude dobré. Já ale nerad steriluju zeleninu s přidaným olejem. Sedm kilo omáčky se nesní za dva měsíce a tuk - i sterilní - v agresivním prostředí pomalu žlukne. Proto se snažím sterilovat zeleninu jen se solí, cukrem, příp. octem. Olej, příp. cibuli není třeba konzervovat, jsou jsou k dispozici celý rok čerstvé. Taky bazalku a jiné bylinky bych přidával až do pokrmu podle aktuální chuti.
   Pokud čekáte velkou návštěvu a každého chcete podarovat skleničkou, pak je to supr.

   
host - 173.17 (?), 11.8.2017 16:12

Také mám momentálně velký přebytek rajčat a tak se snažím je nějak využít. Zaujal mne recept na omáčku pečenou v troubě. Shodou okolností koupil syn cca před měsícem za směšnou cenu (jen cca 10% původní ceny) takový pečící hrnec podobný Remosce (jen ohřev je spodní). A tak jsem se stal jeho největším uživatelem Peču omáčky jak s cibulí, česnekem, pálivými papričkami a také s mrkví, pokud ji mám. Protože je těch rajčat moc, tak teď jen rajčata oloupu, nahrubo nakrájím, do hrnce naliji trochu oleje a vysypu na to nakrájená rajčata. Peču 30-45 minut, podle toho, jak chci tu omáčku mít husou. Dochutím jen solí, případně trochou cukru.. Nakonec to rozmixuji, naliji do sklenic a bbudu sterilovat (až budu mít těch sem 0,7 l sklenic, na který je můj zavařovací hrnec zvyklý. Jen k těm fotkám: nakrájená rajčata 2 kg, upečená omáčka 1,15 kg, čas pečení je atrný z fotek.

           Vladimír

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 173.17 (?), 11.8.2017 16:19

Zapomněl jsem se přihlásit, abych mohl dát více fotek.

           Vladimír

Oloupaná rajčata- 2 kg
Oloupaná rajčata- 2 kg
Nakrájená rajčata
Nakrájená rajčata
Omáčka
Omáčka
         
host - 45.254 (?), 11.8.2017 23:25

Já osobně dělám takovou univerzální " polpu" na těstoviny a pizzu podle receptu (mnou trochu upraveného) Itala v kuchyni.

Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlata, přidám nahrubo nakrájená rajčata, sůl, pepř a bazalku a vařím, až se to trochu zredukuje. Potom to vezmu natvrdo tyčovým mixérem (omáčka hodně zesvětlá, ale tomu předejdu přidáním červené řepy- stačí tak půlka bulvy na 10 litrů) a zase zredukuju. Potom to dám do zavařovaček a sterilizuju. A to je všechno.

   
Jakub15 - (7) - 68.179 (?), 30.8.2017 11:11

Recept na omáčku určitě vyzkouším. Nikdy by mě nenapadlo přidat do omáčky z rajčat také dýni. Zní to velice dobře :-) Děkuji za tip. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika