Vysádzala som väčší počet stromov a krov na jeseň 2015. Všetky boli zaslané poštou. Najlepšie sadenice (koreňová sústava, zabalenie, a hlavne ujatie) prišli z Čaklova, potom Limbach a Klčov. Najhoršie z najnižším percentom ujatia z Kohaplantu. V Kohaplante neodporúčam nakupovať, stromčeky dolámané, s hrubšími koreňmi useknutými na 10-15cm bez koreňového vlásia a čo bolo najhoršie - preschnuté. Píšem túto skúsenosť preto, lebo viem porovnať, keby som kupovala len od nich, tak nemám inú skúsenosť. Takto viem posúdiť aj ujatie stromkov a ďalší rast. Stromky z KOhaplantu boli preschnuté tak, (nebolo to vidno), že tie, čo prežili, prestali zásobovať časti kmeňa a konárov, kt. mali a vyrašili nanovo, zo spodnej časti kmienika.
Kupovala som aj z iných záhradníctiev a množiteľov, šľachtiteľov zo SR, ČR aj PL, to som si však vyberala osobne. V PL je problém peresortíc (netrápi ich to, ich legislatíva pripúšťa 10%).
Ešte pripíšem skúsenosť s viničom: Určite neodporúčam kupovať zo záhradníctva Klívia (žiadna odroda nesedela, na sadeniciach bola baktériová nádorovitosť a premnožený vlnovník viničový). Neodporúčam tiež kupovať u pána Milana Peničku z Babinej, (sadenice zo zálistkov, nezrelé, predražené, vyschýnajú, - vyslovene to bolo zneužitie neznalosti začiatočníka). Najkvalitnejšie sadenice sú zo Slovplantu a od pána Ryszarda Piatka zo Zawady. Dobrú skúsenosť mám tiež z Bredikom - serióznosť, ale od neho som nekupovala sadenice a z Kruhom (nemám ešte overené odrody, ale sadenice prišli kvalitné).
Ruže - odporúčam Floribunda.pl - sedia odrody, kvalitné sadenice. Neodporúčam arborétum Borová hora - žiaľ a Starkl má niekedy odrody, kt. nie sú vhodné do našich podmienok, al. sú nachylné na choroby, rovnako aj vinič. Takže pre neskúsených riziko a pre skúsených je to zbytočné vyhadzovanie peňazí, pretože lacnejšie a rovnako dobré vybrané odrody sa dajú kúpiť inde.