Zas a zase mech v trávníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
suzaniela - (1) - 18.54 (?), 1.5.2009 18:46, zobrazeno: 17775x
Dobrý den.
Pročetla jsem na toto téma opravdu hodně, ale nenašla jsem jaksi to vhodné pro mě.
Mám pozemek 2000 metrů čtver. Předtím byl na pozemku sad, byl vykácen před zhruba 10ti lety navezena kvalitní zemina- pouze v malé vrstvě.
Vyrostl tu krásný trávník, ale bohužel se léta jen sekal- sekačkou se sb. košem-žádné hnojení a ostatní.Teď je situlace taková, že mech je témeř všude... buď jen mech, či tráva s mechem.
Nemám možnost si půjčit vertikutátor, a nechci používat chemické prostředky protože mám na zahradě psa a občas děti.
Před týdnem jsem zahradu povápnila a tak kam pes nemůže jsem polila trávu roztokem s modrou skalicí... zatím beze změn (jen je trochu znát kde jsem polévala roztokem... kropila jsem konví tak mám krásně pruhovaný trávník-mech :-)) ) Roztokem by to chtělo asi opakovat, a prolít řádně, ale i přes to, že tam pes vlítl jen jednou, měl zažívací problémy, tak již nechci opakovat.
Zatím jen hrabu a hrabu :-(je to nekonečné a hromady mechu už nemám kam dávat.Napadlo mě, že by jsem trávník posekala sekačkou na úplně nejnižší možnost-tím by se mi vysekalo i dost mechu a ostatní by jsem vyhrabala ručně, bude to pak snažší hrabání... ale neublížím tím i trávě?
Díky za případné rady jak na ten neřád :-)) Hezký den a trávník bez mechu :-))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 1.5.2009 23:32
Pokud posečete na minimum a bude sucho, tak uschne i ta zbylá tráva. Zkuste trochu pohnojit, mech (kromě vlivu třeba kyselé půdy) roste i tam, kde je pro trávu málo živin (mechu stačí méně). Můžete použít kompost, pokud nechcete použít průmyslová hnojiva. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 3.5.2009 0:40
Situace ve Vašem zadání bohužel nemá řešení.
Jediné co Vám pomůže je vertikutátor a tetrovka (y) bílého písku. Bohužel. Mechu bude vždy při mechanickém odstraňováníhromada:-)), jeho odstranění je vždy jen dočasnou záležitosí, pokud nezapískujete..
|
|
 |
|
 |
 |
|
ZbranekO - (2) - 101.13 (?), 3.5.2009 20:29
Dobrý den,
já mám již pískování letos zasebou.. Měl jsem z toho velký strach, protože trávník vypadal zprvu opravdu jako pláž a nový semínkům se přes ten písek moc nechtělo, ale po 2-3 týdnech už se na všech místech objevují nové výhonky. Trávník vypadá už svěže a nadšený k růstu :D Po mechu zatím ani zmínka, uvidím, jaká bude situace v pozdější době...
Pískování jsem provedl na pozemku sice jen 100m2,ale i tak byla spotřeba písku kolem 600l a nespočet mechanické práce, hlavně při aerifikaci plnými hroty.
Doufám, že se výsledek dostaví. Tímto bych chtěl poděkovat uživateli "Chemický Alí", za užitečné rady ohledně tohoto tématu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 3.5.2009 22:19
Máte můj obdiv, sám vím z vlastní zkušenosti, že nejhorší je se k tomu odhodlat poprvé. Výsledek ale stojí za to. Budu se těšit na Vaše další zprávy.
Zdravím Vás!
Ch.A.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.67 (?), 6.5.2009 20:00
Zdravím,
díky za zkušenost. Já jsem pískoval přesně před týdnem, na již založený, ale celkem mizerný trávník, vertikutovaný před 10 dny. Vrstva písku je 1-2 cm. Osivo jsem ale dával až na pískovanou vrstu a pak jsem se proběhnul s hráběma, aby semínka nezůstaly vyloženě na povrchu, ale do kontaktu s půdou pod pískem se určitě nedostala. Za čtvrt hodiny po dokončení dosevu přišly kroupy, tak to bylo asi místo válcování... :-)
Teď čekám a přiznám se, že propadám trudomyslnosti, nejsem si jistý, jestli dosev na písek (nikoliv pod něj) nebyla chyba. Na druhou stranu, vloni se mi nějaká semínka zatoulala i do kačírkového štěrku frakce 8-16 a taky tam ta tráva nakonec vyrostla, tak si říkám, že se to v tom písku snad taky chytí. Dám vědět za 14 dnů.
Jo, a dával jsem Barenbrug Universal. V jednom zahradnictví u nás vyprodávali tohle osivo z roku 2006 za poloviční cenu, tzn. 15 kg pytel za 780 Kč. Tak jsem to zkusil, mluvil jsem s lidmi z Adama a podle nich by klíčivost měla být stále dostatečná, tak jsem zvědavej.
Zahradním greenům zdar! PaKo
PS 1: Dá se aerifikace dělat i rýčem? Vidle mám mizerný, ty aerifikační se mi za ty peníze nechce kupovat, tak mě napadlo, že bych vždycky zaryl ostrým rýčem a trochu přizvedl. Myslím, že by to mohlo být méně namáhavé...
PS 2: K díkům Chemickému Alímu se připojuji, snad mě čeká taky nějaké milé překvapení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.53 (?), 8.5.2009 9:08
Minuly rok jsem rozmichal zelenou skalici ve vode a kropacem zalil travu s mechem-vysledkem mech trochu zmizel, ale ne vse.
Tento rok jsem na doporuceni poradne rozpustil zelenou skalici ve vode a travu postrikal postrikovacem. Za par dni trava "zcernala" v mistech, kde bylo mechu hodne az jsem se lekl, ze jsem prehnal koncentraci postriku. Za par dni uz bylo po mechu a jsem s vysledkem spokojeny.
Toto reseni vas zbavi mechu asi jen na rok, ale je to levne a jednoduche reseni
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 8.5.2009 11:38
Dobrý den,
optimismus, zavlažujte, vše bude OK :-)), S rýčem nemám zkušenost, nebím, zda by to nevytvořilo příliš velké drenážní plochy.
Co se týče aerifikačních hrotů, před několika dny se mi je půodařilo zakoupit, třebaže jsou určeny pro strojovou aerifikaci, dodavatel profesionální techniky mi je prodal, nebyly zcela levné, ale podle jejich robustnosti soudím, že aerifikační vidle s těmito hroty (musím je ale nejdřív svařit), nejspíš zdědí můj syn..:-))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.25 (?), 21.3.2010 20:04
Dobrý den, chystám se odstanit mech z trávníku vertikutátorem a potom bych chtěla provést vámi zmiňované pískování. Můžete mi, prosím, prozradit jaký písek na to použít? Máme na zahradě asi tři sudy různého písku, tak by mě zajímalo jestli by se na to nedal použít ten:).
Předem děkuji za odpověď
Ilona
|
|
 |
|
 |
 |
|
jez33 - Bronzový Zahrádkář (97) - 94.66 (?), 24.3.2010 23:45
Pozrite Pískování trávníku - jaký písek...
Zakládání a údržba trávníku
K.S. : piesok, pieskovanie, mach, vertikutácia
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |