Travník - vertikutace, pískování, válcování

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?)
15.3.2009 3:03

- písek koupíte v jakékoli pískovně, dovoz vyjde většinou dráž, než fůra písku

- kyselost můžete a nemusíte zjišťovat například indikačními papírky, stačí jej prohlédnout a podívat se, zda se zde vyskytují mechy a lišejníky. Stejně se nevyhnete úpravám (pískování, hnojení, atc.)

- Provzdušnit, znamená to, že vypícháte otvory a ty zapískujete, nebo si pozvete zahradnickou firmu, která provzdušnění a prořezání provede.

- hnojením nic nezkazíte, není jen vhodné hnojit těsně po výsevu - spálila byste vysetou trávu.

Chronologie úkonů je zde popsána opakovaně v diskusích o trávnících.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 101.13 (?), 12.3.2009 23:08, zobrazeno: 13366x

Dobrý den,

vím, že tohle téma už tu bylo mnohokrát zmíněo, ale nyní jsem si tuhle tématiku pročet ve všech příspěvcích a i přesto bych měl ještě pár otázek...

-vhodný písek na pískování?

-tloušťka rozprostřeného písku?

-příprava před pískováním. Jestli stačí pouze vertikutace, která je do hlobuky 
max. 4mm, nebo je třeba vhodné ještě udělat nějaké zahloubení vidlemi nebo nějakým speciálním přípravkem?

-jestli poté válcovat nebo se písek pomocí kropení a chození sám "zasype" do míst po vertikutaci, či případných vpíchů od vidlí?

-a pak zasít osivo, vlastně do písku, a mírně zahrabat?

Děkuji za jakoukoli připomínku a radu. Není to pro mne, jako studenta, zrovna levná investice, tak se chci pořádně ujistit, jestli je můj teoretický postup správný  :)  

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 12.3.2009 23:24

1. vhodný je jemný bílý písek s malým zrnem

2. několik milimetrů - max do centimetru, centimetru a půl, je výhodnější opakovat pískování v malých vrstvách., výsledek je optimánní

3. pokud pískujete poprvé určitě je dobré trávník prořezat, co vertikutátor dovolí ještě jej provzdušnit zmíněnými vidlemi, nebo přípravkem, který vyrobíte, stačí do hloubky 15 cm. Profesionální systémy jsou i hlouběji - musí se na to myslet i při budování závlahového systému

4. určitě zválcovat

5. osivo zahrábněte do vrstvičky písku před válcováním

Držím palce, ale věřte, že se chystáte na jednu z nejkrásnějších investic

host - 173.98 (?), 14.3.2009 22:40

Dobrý den,

jsem úplná začátečnice a loni jsem na zahradě vysela nový trávník.Po zimě vypadá dost hrozně.Místy je žlutý a tráva je nižší než na ostatích místech.Někde není vůbec.Po přečtení všech příspěvků se začínám orientovat v pojmech jako je vertikulace atd.Nicméně než se pustím do práce měla bych ještě několik dotazů.Podotýkám, že jsem skutečná začátečnice vyrůstající ve městě a zahradu jsem nikdy předtím neměla.No a ještě k tomu žena :o)

1)Kde mohu sehnat jemný bílý písek s malým zrnem

2)Jak zjistím kyselost půdy

3)Co znamená provzdušnit vidlemi?Mám si koupit vidle a trávník po celé ploše propíchat.

4)Mám v některé z těchto fází přidat hnojivo.

Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 15.3.2009 3:03

- písek koupíte v jakékoli pískovně, dovoz vyjde většinou dráž, než fůra písku

- kyselost můžete a nemusíte zjišťovat například indikačními papírky, stačí jej prohlédnout a podívat se, zda se zde vyskytují mechy a lišejníky. Stejně se nevyhnete úpravám (pískování, hnojení, atc.)

- Provzdušnit, znamená to, že vypícháte otvory a ty zapískujete, nebo si pozvete zahradnickou firmu, která provzdušnění a prořezání provede.

- hnojením nic nezkazíte, není jen vhodné hnojit těsně po výsevu - spálila byste vysetou trávu.

Chronologie úkonů je zde popsána opakovaně v diskusích o trávnících.

host - 24.36 (?), 28.5.2009 10:45

Chtěl bych se zeptat jestli můžu provést vertikutaci ještě nyní.Mám na podzim založený trávník, ale teď byl hodně zatěžovaný a je značně sešlapaný a místy i vyšlapané fleky.Myslel jsem že bych ho nyní zvetrtikuoval trochu zapískoval a dosel je to v tuhle dobu možné nebo tím spíše trávníku ublížím.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 28.5.2009 12:09

naprosto v klidu, řiďte se obecnými zásadami, ketré zde byly opakovaně popsány. To stačí. Pokud by bylo horké počasí, pilně zavlažujte

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika