Suchá místa v trávníku? Příčina?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 214.72 (?), 28.6.2020 21:57, zobrazeno: 4197x
Dobrý den všem. Muže mi prosím někdo poradit? V trávníku se nám začali dělat suchá místa. Nejdříve jsem myslela, že jsem špatně hnojila, ale dělá se to i v místech kde jsem nehnojila a je to opravdu daleko od postižen v míst. Trávník máme tři měsíce zasety. Byl krásný, všechno super. Koupili jsme úplně poprvé vřetenovou sekačku od gardeny. Na doporučení, že pokud chcete mít trávník jako golfové hřiště jsem s ní začali sekat. Bohužel jsme tak ožvýkanou trávu v životě neviděli a tak jsme koupili elektrickou a nedá se srovnat. Pravidelně zaléváme, sekame co tři dny a už jsme z toho zoufalí. Tak krásný to byl trávník a postupne mi přijde, že jde úplně do háje. Může někdo prosím poradit co děláme špatně? Děkuji mockrát za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Laik2 - (2) - 224.30 (?), 2.7.2020 12:22
Dobrý den,
nemůže být příčinou nedostatečná závlaha trávníku?
Já také používím ruřní vřetenovou sekařku GARDENA (400 C) a jsem s ní docela spokojený. Seřízení vřetene vůči spodnímu noži je velice dobře popsáno v návodu. Je však opravdu nutné se srouby manilupovat opatrně (po mm).. Střih je po nastavení ostrý. Na začátku jsem ho musel upravovat i po dvou sečeních. Při sekání ruční vřetenovou sekačkou záleží i na složení travní směsi. Lépe se stříhaí kostřavy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.69 (?), 2.7.2020 18:04
Může to být i nějakou chorobou, třeba plísní, je vlhko a deštivo... Nicméně, nepřeháníte to s tím sekáním? Jak a z čeho má rostlina žít a růst, když jí každé tři dny! useknete orgán, kterým se živí a kterým dýchá?
No a tak často zraňované rostliny jsou pak i náchylnější k infekcím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Laik2 - (2) - 168.30 (?), 3.7.2020 19:25
Při každém sečení bychom měli snížit výšku trávníku maximálně o 1/3 jeho výšky.
Např. při požadované výšce sečení 25 mm a nárůstu travní hmoty až o 2 – 3 mm za den v průběhu plné vegetace (květen-červen), je potřeba dodržet frekvenci sečení do 4 dnů (nepřekročit nárůst o více jak 1/3, což je u požadované výšky sečení 8 mm).
První den po seči listy trávníku jen regenerují a každý další den narostou v průměru o 2 – 3 mm, proto za 4 dny od seče máme trávník vysoký přibližně 31 – 34 mm a je nutné ho opět posekat.
Z tohoto příkladu může někoho napadnout, že při vyšší výšce seče například 35 mm se nám frekvence sečení může posunout na 5 – 6 dnů a při vyšších výškách sečení i na delší frekvenci než je 6 dnů. Jak ale ukazuje praxe i nejnovější poznatky, při frekvenci sečení vyšší než 5 dní v plné vegetaci nemá trávník snahu odnožovat a nehoustne.
Zalévání trávníku by se mělo provádět (samozřejmě s ohledem na počasí) méně často, ale důkladněji (jedno zalití 10 - 20 l/m2), např. při teplotách nad 30oC trávník potřebuje i 60 l/m2/týden.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.164 (?), 4.9.2020 7:15
Typicky spatna pece o travnik z celkem kvalitniho vysevu. Pokud jste sekali sekackou, ktera nema kos a do toho hodne zalivali, vysledek je na fotce. Takze, travnik nikdy nemulcovat, sekat spravne, max. pulku stebla, muzete klidne i kazdy den 😎, je nesmysl co tady nekdo napsal, ze z ceho by trava pak zila. To by nemohli existovat golfove greeny.. Samozrejme pri castem sekani je treba pravidelne hnojit. A velice dulezita vec je piskovani. Pisu to sem furt, ale je to marny, je to... Pisek je nejlepsi vec pro spickove travniky. Tezko v nem roste plevel, zizaly maji problem, tudiz i krtek. Plisne ustoupi take. Nemusite lit do pudy chemicke svinstvo. Uz samotny vysev by mel probihat do smesi pisku a raseliny, prip. kompostu (ne ze zahradni hromady!) Ja jsem svou fairway a green uz piskoval letos 3x, celkem 15 tun pisku. Z toho pak vytahnete lipnici rocni rukou. Co se tyka sekacky, pokud jste meli hobby detskou hracku s 5 vreteny, nemuzete na golfovy koberec myslet. Pokud mate rucni rotacni, rovnez. Musite mit minimalne traktor s velkou uhlovou rychlosti otaceni a noze jak ziletky. Mrknete na video od Andrease.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.164 (?), 5.9.2020 20:44
Konvalinko, to je jako se vsim, musi byt poradny zaklad a pak pri odpovidajici peci bude i vysledek. Na spatnem zakladu je zoufalstvi se pokouset o golfovy koberec.
Da se to hodne vylepsit castym piskovanim. Jenze se tim zveda uroven terenu, coz muze byt casto problem a rovnez je potom chvilu problem sekat vretenovou sekackou.
Co se tyka otazky, nizke travniky jsou hlavne z kostrav, ty snesou i sucho, zejmena kostrava ovci, kterou mam ve smesi na fairwayi. Na greenu mam pouze 2 druhy kostrav, nic jineho.
Travnik na pisku je v daleko lepsi kondici, nez travnik v zahradni zemine a lepe odolava suchu. Je tak husty, ze vysycha pomalu.
Jen se nesmi nikdy useknout vice nez polovina stebla, lepe 1/3.
To je asi nejvetsi chyba v peci.
Fairway (2cm) zalevam malokdy, green castej. Reprez.cast (3cm) skoro vubec. Jinde (4 cm, nazyvam to rafy 😎) vubec.
Dela to max. kubik vody denne. Jinak nam u Brna prsi.
Vyuka golfu dle domluvy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.126 (?), 6.9.2020 12:46
Dobry den, muzete, prosim, doplnit, jakym zpusobem provadet piskovani mensich ploch. Volny rozhos pisku po plose, ci aerofikaci, v kterem obdobi? Dekuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.164 (?), 29.12.2020 17:31
Doplnuji se spozdenim.. Mensi plochu propichejte hroty. Pisek rozvozit koleckem a zasmykovat. Az poschne, zapravit do stebel.
Obdobi, nejlepe kdyz trava hodne odnozuje - duben - cerven, muzete i na podzim, ale i v lete kdyz je dostatek vlahy.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|