Totální devastace trávníku - sníh, plíseň

host - 243.20 (?)
22.3.2010 0:48
Přesně tak. Není důvod propadat panice, letos zkrátka byly nevhodné podmínky (sněhová pokrývka na nedostatečně promrzlé zemi), což plísni sněžné výjimečně svědčilo. Shrábnout suchá stébla a počkat cca 2 až 3 týdny je zatím nejlepší možné řešení (případně trávník mírně a opatrně přihnojit). S dosetím lze počkat až na dobu, kdy bude jisté, zda drny skutečně odumřely celé včetně oddenků. A pouze v případě že ani toto dosévání nebude úspěšné, bude nutné uvažovat o dalších krocích (aplikace fungicidu ap.). Tedy zatím hlavně klid a trpělivost.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Topi - (2) - 116.5 (?), 21.3.2010 21:56, zobrazeno: 5380x

Dobrý den,  jsem v péči o trávník začátečník, jelikož o trávník v této podobě se starám teprve druhým rokem (před tím louka). Četl jsem zde v různých diskuzích o trávnících poničených plísní sněžnou a zimou, nicméně, to co jsem objevil na zahradě po zimě nyní mi doslova hrklo slzy do očí. POtřebuji poradit zdali má cenu zkoušet vertikulaci, hnojení, případně jakýkoliv jiný záchranný pokus. Jestli se takto zdevastovaný trávník dá vůbec zachránit (zničeno 90% plochy) nebo je lepší začít úplně znova. Celou plochu pokrývá těžko prostupná krusta odumřelého a uschlého trávníku. Nikde ani náznak života. Prosím poradťe v jednoduchých krocích co dělat. A jestli se i takto zdevastovaný trávník viz. FOTO dá zachránit. MOc děkuji Luboš

plíseň sněžná
plíseň sněžná

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.3.2010 22:19

Já bych :

1) okopnul testovací drn z postiženého místa a podíval se, zda mezi kořínky jsou živé výhony

2) pokud ano, ručně, pomocí hrabí bych vyhrabal suchá stébla (vertikutátor je na uvedený zákrok příliš radikální, navíc je nyní pro vertikutaci příliš vlhko).

3) počkal bych cca 14 dnů až se objeví nové travní výhony (v následujícím týdnu má být relativně příznivé počasí, teplo, vlhko)

4) na místech, kde tráva nevzejde bych v trávník dosel

host - 243.20 (?), 22.3.2010 0:48
Přesně tak. Není důvod propadat panice, letos zkrátka byly nevhodné podmínky (sněhová pokrývka na nedostatečně promrzlé zemi), což plísni sněžné výjimečně svědčilo. Shrábnout suchá stébla a počkat cca 2 až 3 týdny je zatím nejlepší možné řešení (případně trávník mírně a opatrně přihnojit). S dosetím lze počkat až na dobu, kdy bude jisté, zda drny skutečně odumřely celé včetně oddenků. A pouze v případě že ani toto dosévání nebude úspěšné, bude nutné uvažovat o dalších krocích (aplikace fungicidu ap.). Tedy zatím hlavně klid a trpělivost.

Topi - (2) - 116.5 (?), 22.3.2010 23:51
Děkuji za informaci pokusím se nepropadat panice a postupovat dle Vašeho návodu. Mě se zdá být trávník mrtvý škraloup atd,ale snad to opravdu nebude jeho konec.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz