Neviem, ako je to s čerstvou, vysiatou... ale moja skúsenosť s neposekanou trávou cez zimu je veľmi zlá. Raz som to zanedbal. Nevedel som, či nebudem musieť vo veľkom dosádzať. Zima a následne plesne ju úplne zdecimovali. Bol na ňu hrozný pohľad, i keď do leta sa pekne pozviechala. Potom som pozorne čítal na internete a dozvedel som sa, že tráva cez zimu neuživí nadzemné časti ak sú príliš veľké, nepokosené. Išiel som do druhého extrému, ktorý radia niektorí pestovatelia trávnikových kobercov. Vybral som posledný termín (11 alebo 12), pokosil na kratúčko. Tráva na jar super krásna zelená. Starina cez zimu zmizla, rozložila sa. Vertikutátor som v požičovni skoro reklamoval, ale až keď znížením nožov šli von zelené časti rastlín som pochopil... Teraz skúšam nízky strih druhý rok. Uvidím, či to bola len náhoda, alebo dobrým počasím...
Ďalšia vec je, či je vhodné kosiť v mrazivom počasí. Toto môže byť problém... neviem. Je pravda, že každé kosenie trávu stresuje, ale tá sa za pár dní spamätá.