renovace trávníku



                     
host - 76.122 (?) 
1.8.2008 1:08

Alí není žádný odborník, to by určitě nepsal ten nesmysl co od něj všichni opisujeme.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 1.8.2008 7:52

OK, ona to pane Vysloužile není totiž žádná legrace. Tato informace, pokud si dobře pamatuji bývávala dokonce v minulosti součástí příbalové informace.

Ale zamysleme se společně - glyfosfát vykazuje velmi rozdílnou efektivitu na různé rostliny - počínaje geneticky rekombinantními plodinami, které mají extrémní odolnost proti glyfosfátu (je-li samozřejmě geneticky rekombinována odolnost ku glyfosfátu)a můžete jím v klidu, standardní koncentrací postříkat plevely, které kolem nich vyráží, plevely zahynou a plodina prosperuje. typické pro USA zemědělství.I díky tomu jsou plodiny pěstované v USA mnohem méně zatížené kumulativním efektem chemizace a jsou i zdravější a ekologičtější v pravém slova smyslu.

Druhým extrémem jsou rostliny, před kterými stačí pouze zamávat lahvičkou s nápisem Glyfosfát a ony se odporoučejí do věčných lovišť.

Tráva (y) jsou někde mezi, ale druhová odolnost je též velmi variabilní. Ale ještě než Vám definitivně odpovím - malá marketingová vsuvka - Glyfosfát byl dlouhou dobou vlajkovou lodí koncernu Monsato, znamenal v možnostech chemické intervence skutečný předěl a malou tichou revoluci. Dopady na zemědělství, výnosy a nasycení mnoha lidí byly nedozírné. Postupně se stal a nadále je vůbec nejvíce používaným herbicidem na světě. Je skutečně extrémne bezpečný, vzpomínám, že před lety stát New York vedl před lety velmi nákladný proces proti Monsantu za jeho reklamy pro malospotřebitele, které trochu barnumsky prosťáčkům říkaly :" Glyfosfát je stejně bezpečný jako acylpyrin" a podobně. Monsanto nakonec reklamy stáhlo, ale nikoli na základě rozhodnutí soudu (ten ani se svojí příslovečnou americkou pečlivostí a nestranností nibyl schopen reklamní tvrzení vyvrátit), ale jenom kvůli tomu, že nechtěl jitřit myslí ekoteroristů, pro které je Monsanto symbolem všeho zla a globalizace, podobně jako hamburgerový gigant MC Donalds.

Proč to píši? Zatímco použití glyfosfátu jako totálního, nebo v kombinaci s rekombinanty jako "selektivního" herbicidu je skutečně triviální, aplikace jako regulátor růstu už zdaleka tak triviální není a může vést třeba k tomu, že trávník poničíte - dopad je ekonomický a v mé milované Americe samozřejmě hrozí náhrada škody, víc než kde jinde. Takže odpověď je následující - drtivou většinu tržeb dělá s velni slušnou pověstí glyfosfát jako herbicid a to jak v zemědělství, tak v maloobchodním sektoru, bezpečný, účinný, levný a dostupný. Samozřejmě, jak zde správně zmínil jeden z diskutujících , používá se i jako modifikátor rychlosti dozrávání některých plodin. Klasický prehistorický herbicid by rostlinu zabil a se zráním by byl utrum.Ale při aplikaci jako regulátor růstu se používaly zlomkové koncentrace a ještě s doporučením provést nejprve zkoušku senzitivity a mnoha dalšími omezeními. Rozhodně se nejdená o "user friendly" režim. A tak Monsanto přastalo již před několika lety tuto oblast použití jakkoli aktivně komunikovat. Nic pro laiky, nebo ten typ zemědělce, který má rád všeho hodně. Navíc se postupem času objevily nové regulátory růstu (A opět vyemigrovaly z jiného segmentu, tentokrát zemědělských antimykotik), které jsou podstatně lépe dávkovatelné. Navíc paralelně s tímto jevem došlo k další revoluci - objevem velkého množství rekombinantních rostlin, které mají "regulaci růstu" inkorporovanou již ve své primární genetické informaci. Platí to i o travinách.Obecným problémem regulůátorů růstu je navíc fakt, že nejlépe se snimi pracuje na čistých monokulturách. Na sousedící rostliny mohou působit s odlišnou silou.

A tak se tedy glyfosfát v drtivé většině používá jako herbicid. Ale použití coby růstového regulátoru možné je a ještě před nedávným časem se používal coby regulátor vcelku plošně například v jihoamerických turistických destinacích. A na horších golfových hřištích třetího světa, protože dobrý greenkeeper z auroamerického světa bude vždy největší kamarád s vřetenovou sekačkou a bude relativně konzervativní. Trávu s přibržděným růstem sice můžete podstatně méně sekat, ale také hůře regeneruje a hřiště pak hůř vypadá - zátěž hrajicími golfisty je velmi výrazná.

PS. Zcela na závěr, každý z nás jistě zná situaci, kdy mikrosprej glyfosfátu zasáhnul něco jiného než jsme chtělio a stříkali, rostlina to někdy nezabalí, ale nějakou donu neroste a je nápadně živě zelená a maličko "chabrus", do té doby, než se její enzymatický systém zreparuje - to je malý příklad nechtěné regulace růstu.

                     
host - 76.122 (?), 1.8.2008 13:50

Proč si hrajete na odborníka, když nejste? To byste totiž nenapsal takový nesmysl jako glyfosfát.

                     
host - 76.122 (?), 31.7.2008 22:49

To nevidíte že tu alí ze mě dělá vola? Jen proto že mu nevěřím a chci nějaký důvěrohodný zdroj!

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 1.8.2008 7:35

Glyfosfát (roundup) se snad používá i v zemědělství, kde se s ním stříkají před dozráváním někdy snad nějaké bobovité (řepka, fazole?), má omezit růst nati a tím urychlit dozrávání plodů.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 1.8.2008 7:50

Jednou takhle - je to asi 10 let - stříkali u nás řepku glyfosfátem. Z letadla. Bylo trochu větrno, tak stříkli i půl vesnice. Kamarád agronom říkal, že po postřiku je vyšší výnos, nevypadávají předčasně semena. Tehdy následkem toho odešlo pár desítek ovocných stromů v zahradách.
 

                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 31.7.2008 21:31
Alí, vy jste nenapravitelný :D. Že raději nejdete z tanku nastřílet trochu perel sviním.
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 31.7.2008 21:36

Děkuji za empatii, rozesmál jste mne - dobré nápady se snažím v duchu si vizualizovat..

A jako výraz poděkování zasílám pouze Vám citaci z české moderní klasiky

Hadry Kosti Kůže ,V.Holan.

- Zdokonalili jsme tanky.
- Ale tank je v tibetštině genitiv plurálu a znamená kostelní korouhve.
- Tanka jsou také tibetské peníze.
- U Indiánů je to cisterna.
- U Japonců jedna z lyrických forem.
- Tanka v chorvatštině: tenká.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika