Zdravím všechny pejskotrávníkáře, mezi které se sám taky počítám. Problém mám samozřejmě stejný, jako většina z vás - kam to můj dobrouš pustí, tam je prostě po pár dnech mrtvo... Po přečtení několika diskuzí na českém internetu jsem zkusi hledat v anglických fórech, protože mě napadlo, že Angličani, coby milovníci trávníků by snad mohli vědět něco víc...
No a zde je pár rad, které jsem objevil:
a) upravit stravu tak, aby moč nebyla tak agresivní - věšinou se doporučuje přidat do krmení rajčatový džus nebo kvasnice
b) prodávají jakýsi "psí kámen" (jde o druh zeolitu), který psům dávají do misky z vodou, moč pak ztrácí na agresivitě - jde o přírodní produkt bez chemie
c) tablety, které by měly fungovat jako výše zmíněné
d) feromony - jakási vábnička, která láká psa chodit močit na vámi určené místo. Doporučuje se dát k patníku, sloupku a pod.
e) zde zmíněná okamžitá a vydatná zálivka vodou
f) naučit psa od malička na určené místo -. v dospělosti lze pomocí produktu v bodě d) Tento způsob je samozřejmě ten nejlepší a nejúčinnější.
Moje osobní zkušenosti jsou takové, že poté co mi bezpečně umočil několik buxusů a pár jehličnanů, nasadil jsem elektrický ohradník. Pes už se k záhonu ani nepřiblíží.
Na dvě místa na krajích trávníku jsem "nainstaloval" patník. Brouček tam sice občas zajde, ale že by chodil jen k nim, to zase ne.
Dále mu do každé krmné dávky přidávám lžíci pivovarských kvasnic. Změny v trávníku jsem si ještě nevšiml, ale jeden výrazný efekt to má. Zatímco kočce už jsme vyndali alespoň 50 klíšťat, pes neměl ještě ani jedno:)
V brzké době plánuji vyzkoušet některé z výše uvedených a s výsledksy bádání se zkusím podělit.
Prima den - Jirka