První sečení

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317)
10.6.2007 22:57
Je to v podstatě pravda, alenemusí to být nutné vždy. Záleží na složení a vlhkosti půdy, druhu trávy, délce růstu. Pokud nemáte vřetenovku a neovládáte brilantně kosu, vyzkoušejte nejlépe na malém kousku trávníku, jestli jej první sečení  trávník nepoškozuje.  
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 160.5 (?), 10.6.2007 12:59, zobrazeno: 9021x
Od známých jsem slyšel, že první sečení po zasetí nového trávníku by nemělo být provedeno sekačkou, protože tráva není ještě dostatečně zakořeněná a dochází k jejímu nechtěnému vytrhávání s nutností dodatečného dosévání, ale mělo by být provedeno kosou, která trávu vůbec nepoškodí, i když výsledek není takový, jaký by člověk očekával

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 10.6.2007 22:57
Je to v podstatě pravda, alenemusí to být nutné vždy. Záleží na složení a vlhkosti půdy, druhu trávy, délce růstu. Pokud nemáte vřetenovku a neovládáte brilantně kosu, vyzkoušejte nejlépe na malém kousku trávníku, jestli jej první sečení  trávník nepoškozuje.  

host - 98.203 (?), 28.8.2007 23:17
Také jsem to četl a zřejmě to napsal před 100 lety nějaký profesor. Zkoušel jsem to a tou kosou to člověk zničí spíš než lehkou sekačkou s ostrým nožem. Takže lehká ostrá sekačka!

host - 120.110 (?), 29.8.2007 9:12
Samozřejmě to jde ostrou sekačkou… Chápu že je jiná doba a jsou pryč ty časy kdy s kosou uměl v rodině sekat každý, ale určitě bych jí nezavrhoval. Pro někoho je jednodušší půjčit si na pár hodin vřetenovou sekačku nebo si zadat první sečení firmě, ale hlavně na vesnici je stále spousta lidí kteří po ní sáhnou a nejsou to jenom dědci kteří s ní sečou celý život. Posekat pár set metrů takové té první řídké travičky ostrou kosou je pohodička a zvládne to i čtrnáctiletý kluk. Tátovi jsme před patnácti lety koupili křovnořez (SOLO) a on si tu pro něj mrchu těžkou a smradlavou jednou vyzkoušel a už na ní nikdy ani nesáhl. Dokonce si nedávno v 72 dvou letech koupil novou lehkou rakouskou kosu a seká s ní jako brk. Kolik v dnešní civilizaci zažije člověk chvil, jako je ta, když po ránu voní čerstvě pokosená tráva… Asi tak :-).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 29.8.2007 9:34
Přesně tak. Křoviňák jsem si koupil asi před těmi 15 lety v domnění, že mi nahradí obtížné sečení kosou na seno. Dřina to s ním byla ještě větší. Smysl měl jen na nálety dřevin a v místech, kde se nelze rozmáchnout. Pravda ovšem je, že tenounký první zasetý trávník se příliš dobře kosou nesekl - musí být hodně ostrá, nejlépe čerstvě naklepaná.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz