Přehnojený trávník
|
|
 |
 |
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?) 18.7.2010 10:41
To je klasická závada při hnojení trávníků, typicky se tak stává u hnojiv s "rychlým dusíkem" (například ledek vápenný), chyba ale není v hnojivu, ale v tom, že laik většinou hnojí "z ruky", což je luxus, který si člověk může dovolit pouze s málo účinnými, hnojivy, nebo s hnojivy s pomalým uvolňováním, a to také pouze někdy.
Prevence je triviální -rotační rozmetací hnojící vozík (OBI, BAUMAX, cena okolo 600-800 kč), vozíky, které se používají na setí - kastlík na kolečkách s regulovatelnou sypací lištou, nejsou vhodné, hnojiva často díky hygroskopickým vlastnostem hrudkují a hrudky neprojdou skrz lištu.
Hnojte mocí zmíněného rozmétacího vozíku a máte po starostech. Samozřejmě je nutné po pohnojení patřičně zavlažovat.
Na přehnojená, tedy spálená místa existuje jediná pomoc, přesetí postižených míst, tráva na místech přehnojení je totiž mrtvá.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
cernakocka - (11) - 83.188 (?), 17.7.2010 22:06, zobrazeno: 26147x
Jak se pozná přehnojený - nerovnoměrně pohnojený trávník? Mohou to být žlutavé skvrny - jakoby sušší trávy, která dál neroste? Objevily se cca 5 dnů po hnojení. Jaká je první pomoc? Děkuji, za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.2 (?), 18.7.2010 9:24
Nechci vám brát iluze, ale pokládal jsem dotaz na to stejné a nikdo mi nedokázal odpovědět. Stalo se mi letos to stejné. Po měsíci už jsem rezignoval že se to nějak vspamatuje. V prvních dnech po spálení jsem trávník proléval několik dní vodou. Nicméně bez uspěchu. Žloutnutí se pouze pozastavilo ale zabránit tomu již nešlo. Chtěl jsem se letos radovat s krásného trávníku a místo toho je mi do pláče pokaždé co výjdu ven. Asi jako jediné řešení vidím nechat uschnout, vyhrabat a dosít znovu. Alespon to čeká mě. Raději počkám až nebudou taková horka aby nebyl problém v klíčení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 18.7.2010 10:41
To je klasická závada při hnojení trávníků, typicky se tak stává u hnojiv s "rychlým dusíkem" (například ledek vápenný), chyba ale není v hnojivu, ale v tom, že laik většinou hnojí "z ruky", což je luxus, který si člověk může dovolit pouze s málo účinnými, hnojivy, nebo s hnojivy s pomalým uvolňováním, a to také pouze někdy.
Prevence je triviální -rotační rozmetací hnojící vozík (OBI, BAUMAX, cena okolo 600-800 kč), vozíky, které se používají na setí - kastlík na kolečkách s regulovatelnou sypací lištou, nejsou vhodné, hnojiva často díky hygroskopickým vlastnostem hrudkují a hrudky neprojdou skrz lištu.
Hnojte mocí zmíněného rozmétacího vozíku a máte po starostech. Samozřejmě je nutné po pohnojení patřičně zavlažovat.
Na přehnojená, tedy spálená místa existuje jediná pomoc, přesetí postižených míst, tráva na místech přehnojení je totiž mrtvá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.18 (?), 21.7.2010 19:55
Já jsem takový vozík koupil od Gardeny, stál necelé 2 tisíce. Jakou jsem s ním ale nadělal na zahradě paseku, to bych nepřál nikomu. Chvilku z něho padá hodně, pak zase málo. Nechápu, jak někdo je schopný dosáhnout rovnoměrnosti v posypu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.34 (?), 22.7.2010 9:23
Ahoj ja mam vozik od gardeny comfort 800 a jsem s nim spokojen. Napoprve mi to s nim sice neslo, ale to bylo i tim ze jsem nikdy nic takoveho nedelal. Zajimalo by me ale jake je to s vozikem treba za 400 z marketu. Mirek S
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 22.7.2010 10:04
posypové vozíky "kastlík" s kolečky po stranách jsou k ničemu, ať je způsobil kdokoli - zvlášť granulované trávníkové hnojivo s nestejnorodou frakcí dávkují chvíli příliš, chvíli vůbec, a to při zcela otevřené regulační liště.
Jakýkoli i neznačkový rotační rozmetač takové problémy nikdy nemá, "kastlík" je dobrý ale na dosévání, jinak je k ničemu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.45 (?), 2.3.2011 19:37
Mal by ste sa niekedy ísť pozrieť na dobre urobený anglický trávnik. Kto neskúsil bosými nohami preísť po sýtozelenom mäkkom živom koberci, dajmetomu na tretí deň po kosení na výšku 3-4 cm, ten nikedy nepozná, aký je to nádherný pocit a za čím môže ľutovať. Takú príjemnú pružnosť nenájdete ani na lesnom machu. Na trávnik pohnojený granuľami si ľahnúť nemusíte, počkajte pár dní, až sa hnojivo rozpustí a potom Vam nič nehrozí. Kosa je síce nehlučná -to je obrovská výhoda, ale tak dokonale rovný povrch nikedy nespravíte. Pri motorovom kosení máte všestrannejší pohyb-tlačíte, ťaháte a hlavne veľa chodíte. Vtáci spievajú ráno aj podvečer všade, nielen u Vás. Stačí si otvoriť okno, alebo vyísť bosými nohami pred dom na trávnik...
Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|