Použití betonových kostek na olemování trávníku...?

host - 164.178 (?)
5.2.2007 10:01
Použil jsem k tomuto účelu staré betonové dlaždice 30x30x3 cm, usazené nastojato do vykopnuté drážky. Protože trčí jen ta úzká 3cm hrana, tak nejsou téměř ani vidět. Mám je i kolem keřů a živého plotu, kde mulčuji drtí z drtiče...
Dají se např. při rekonstrukcích chodníků získat i zadarmo a další výhodou těchto starých je, že už mají patinu.Jen to jejich usazování je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to!
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 165.33 (?), 14.1.2007 16:10, zobrazeno: 9030x

Je vhodné použití betonových kostek 10x10 na olemování trávníku a vytvoření předělu mezi trávníkem a okrasným záhonem? Pokud ano, usazují se kostky do pískového podloží, nebo se můžou dát přímo do hlíny?

Děkuji

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 14.1.2007 17:39
Použít se dají. Pískové podloží v tomto případě není nutné.

host - 120.110 (?), 3.2.2007 13:30
Řešil jsem podobný problém. Hledal jsem nějaké prvky tvaru T které by dělaly okraj zvýšeného záhonu a zároveň by se po kraji dalo přejet kolečkem sekačky. Viděl jsem na Netu něco podobného v plastu, dokonce se spojovacím kloubem na různé oblouky, ale cena pro mě byla nepřijatelná. Nakonec jsem to udělal (asi 50 m) z plastových pásů které jsou z poloviny v zemi a z betonových prvků 10x25x5 cm, které jsem lehce podpískoval aby seděly rovně – přímo do hlíny se to dost špatně rovná.. Esteticky to nevypadá tak zle, jak jsem si myslel a hlavně je to praktické. Časem hodlám pás nahradit řadou nebo dvěmi řadami starších pálených tašek na stojato, které budou zase částečně v zemi (to si nechám patentovat :-)) ze střechy kterou budu měnit. 10x10 mi přijde jako malý rozměr, ale záleží na tom kolik m budete dělat a jaká byla cena…

host - 225.111 (?), 5.2.2007 6:47
Řešili jsme podobný problém, lemování jsme udělali z betonových kostek ve velikosti 10 x 10 cm, ale stabilita nebyla dobrá, proto jsme olemování okrasných záhonů přebudobali - použili jsme větší velikost 10 x 20. Nyní je už olemování pevné, při sekání nedochází k nerovnostem, tvar je stabilní.

host - 164.178 (?), 5.2.2007 10:01
Použil jsem k tomuto účelu staré betonové dlaždice 30x30x3 cm, usazené nastojato do vykopnuté drážky. Protože trčí jen ta úzká 3cm hrana, tak nejsou téměř ani vidět. Mám je i kolem keřů a živého plotu, kde mulčuji drtí z drtiče...
Dají se např. při rekonstrukcích chodníků získat i zadarmo a další výhodou těchto starých je, že už mají patinu.Jen to jejich usazování je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to!
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz