Napíšem ako som to robil ja. Ešte to nemám všade, ale postupne to urobím aj na chýbajúcich miestach. S rýľom vyrežem ryhu as 4 cm širokú a 10 cm hlbokú. Narežem 10 cm pásy fólie, akákolvek PE, PP stará, špinavá, biela čierna... Vložím do ryhy na každú stenu a vybetónujem. Kým je betón ešte čerstvý zvrchu medzi stenu a foliu natlacim zem, kamienky, drievka, aby sa hrúbka vybetonovaného pásu hore zužovala na asi 2-3 cm a dotvarujem pás podľa vlastného vkusu. Sú velmi pekné nepravidelné tvary, vypadajú prirodzenejšie a pružná fólia dá okraju oblé tvary. V hlbších miestach nech má plné 4 cm, aby bol pás dostatočne pevný. Železo nedávam, ak sa poláme, nech! Nevadí to. Aspoň má dilatáciu. Betónujem do výšky terénu z ktorého vyrastá tráva, Po týždni dobre polejem aby zem okolo bola ako blato a poľahky vytiahnem igelitové pásy.
Zásadne nerobím rovné a schematické pásy ale nepravidelné oblúky, aby to vypadalo prirodzenejšie. Takýto okraj niekde nie je vidieť ani v pokosenej tráve ak nestojíte nad ním. Dá sa natrieť suspenziou s kočkolitom s trochou rašelinového výluhu a máte tam zanedlho mach. Možno posypať pieskom či kamienkami pri betonovaní, alebo urobiť umelý tuf pomocou zmesi betónu a rašeliny. Tu odporúčam pevnejší typ cementu a dať len na vrchnú vrstvu, nie na celý betón. Fajnšmekri môžu kúpiť drvený lávový kameň a ozdobiť do čerstvého betónu. Prípadne príslušníci armády podľa chute natrieť na trávovozeleno.
Náklady... trochu štrku 0-4 na ten objem nestojí za nič. Z vrecka cementu urobíte veľa. Ja takto likvidujem zbytky betónu, čo mi zostanú z inej práce. Jediná väčšia investícia je čas a práca. Rozmiešať betón v kýbly či kolečkách je hneď ale vybetónovanie musí byť kvalitné, hlavne ustrážiť výšku. Spotreba teoretická je 4 L betónu na meter. Preto pozor pre tých čo si namiešajú 100 L v miešačke, môže byť problém to spracovať!
Ak budete chcieť meniť, posúvať hranice trávniku, nič sa nedeje. Vykopete a zakopete na inom mieste. Iba možno časť vyhodíťe alebo dobetónujete. Celkove mi takýto okraj príde prirodzenejší než nejaké kocky a praktickejší ako drevenné a plastové ohrádky.