Nově založený trávník
|
|
 |
 |
host - 44.2 (?) 9.6.2016 16:31
Tak mě nově založený trávník spláchla po deseti dnech průtrž. Nyní je tráva řídká, další klíčí v záhoncích, borůvkách...
Nechám to také na podzim. Vše znovu, vystříkat, kultivovat... Chjo...
Zdenek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
karel.bor - (21) - 226.212 (?), 8.6.2016 12:43, zobrazeno: 5652x
Dobrý den,
před 6týdny jsme nasadil nový trávník (poorané, povláčené, srovnané, poválcované, rozeseté a poválcované). Mám to takových 250m2 na jižní moravě. Proto jsem sadil směs do Agro travní směs SUCHO. Dva nezávislý zahradníci mi doporučili, at to nechám na přídorě, tak jsem to nezavlažoval (prej to je velká plocha na zavlažování). Od té doby párkrát vydatně pršelo.
Momentálně jsem na tom tak, že
1) plocha mezi baráky (kde dřív rotla trává docela dobře) vůbec neroste a pokud rozhrábnu hlínu, tak vidím osivo ve stejném stavu jako na začátku.
2) velká plocha za terasou obsahuje docela velké kruhy bez trávy. navíc jsme to musel ted plošně posekat, jelikož už nebyla ta tráva co je sem tam vůbec vidět - je to samý plevel.
Mám koupený Bofix, ale četl jsem že je ještě brzo po založení trávníku na takovouto chemii.
Jaký by byl nejlepší postup? viz foto
Moc děkuji
Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.198 (?), 8.6.2016 13:52
Dobrý den.
Dle mé zkušenosti na jižní Moravě není možné se spoléhat na přírodu. protože tady (v Brně) prší jen výjimečně. Takže hned od začátku se musí kropit. A to pokud možno až do té doby, než většina semen vzejde. To je cca do 3 týdnů. Jak se ale dívám na vaše fotky, zdá se mi, že jste neošetřili pozemek totálním herbicidem proti plevelům ještě před výsevem trávy. Vidím tam hodně plevelných trav, kterých se budete zbavovat hůř než dvouděložných. Nicméně i to jde časem. Směs jste dle mého názoru zvolil dobře. Použil jsem ji také a funguje. Takže bych zkusil dosít holá místa a kropit. Sekáním se časem hodně plevelů omezí. Až bude trávník vyzrálejší pak použít Bofix v jemnějším ředění.
Přeji hodně zdaru a nabroušenou sekačku.
Mira.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 41.38 (?), 8.6.2016 13:56
Dobrý den,
popravdě pokud to má být hezký trávník kolem domu tak prakticky celé znova a neposlouchat Vaše zahradníky :-). Jde o to co od toho do budoucna očekáváte, roste Vám tam vše jak jednoděložné tak dvouděložné plevele a trávu nevidím skoro vůbec a myslím si, že většina semínek již zaschla a nevyklíčí.
Nevím co je pro koho velká plocha, ale 250 m/2 je spíše menší trávník a pokud nehodláte zavlažovat ani první cca 2 měsíce při založení, tak se smiřte s tím, že to bude pořád stejné a nikdy z toho moc trávník nebude. Směs sucho to při založení nevyřeší. Směs sucho je sice složená z více odolných druhů kostřav, které hlouběji koření, nicméně musí mít však podmínky pro zakoření, pak i více více odolávají a plní účel názvu směsi, pokud nebudou mít z počátku dobré podmínky, tedy kyprá spíše písčitá půda a hodně vláhy tak nezakoření nebo rovnou ani nevyklíčí či zaschnou při naklíčení.
Omlouvám se za trochu ostřejší názor, ale zahradník, který doporučí tento postup tak o trávníku není zhola nic a měl by Vám to zadarmo sám předělat. Stálo Vás to spoustu práce a času a výsledek je žalostný. Navíc nyní je již doba na nové založení docela špatná. Pokud nemáte automatickou závlahu tak tam budete nyní stát s hadicí a posřikovači tak 3 denně.
Závěrem, rád Vám nějak uceleně poradím, ale potřeboval bych toho znát více, tedy jakou tam máte půdu, jaký to má být trávník, jaký má plnit účel.
Ninimálně, pokud nemáte vysoké nároky na budoucí trávník, tak to bude chtít odstranit veškerý plevel, provést nové prokypření horní vrstvy a nový osev s uválcováním a hlavně zalévat a zalévat. Začně Vám opět klíčit jak plevel tak tráva, za cca 3 týdny to začnete pak vše sekat a pomalu i bojovat s plevelem, po cca 3 měsících můžete i chemicky. Nicméně máte tam třeba i Ježatku kuří nohu a jiné na které Bofix a spol nezabírájí, tento typ plevelů je nutné odstranit mechanicky vždy.
PS : plevel většinou k životu potřebuje daleko méně vláhy než šlechtěné druhy trav, tedy pokud nezaléváte tak plevel předběhne trávu a té pak jí již nedá šanci ani vyklíčít. Bez zálivky se prosně vzlášt na Jižní Moravě zakládat trávník kolem domu nedá.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
karel.bor - (21) - 226.212 (?), 9.6.2016 14:14
Děkuji za reakci, i když mě moc nepotěšila :) jsou tam i místa, kde to vypadá líp, ale já fotil jen ty nejhorší.
Nevím jak definovat typ půdy - původní je spíš taková jílovitá, ale byla tam provedena i navážka docela přehnojené půdy (vím, že s tím mají okrasné zahrádky u sousedů problém) a ted je z toho taký mix.
Na trávník nejsem vůbec náročný, jde mi o to, aby když vypustím psa ven za deště, tak aby se mi nevracel celý od blata - nic náročného.
říkáte, že ted už toho asi zaléváním moc nezachtání? že bby to chtělo nově vysít, co - to bude chtít udělat asi až na podzim.
Ještě jednou díky
Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 41.38 (?), 9.6.2016 15:00
Dobrý den,
Léto je bohužel pro opravy a předělávky tohoto typu to nejhorší období. Buď předělejte nyní jen určitou plochu, kterou zvládnete zalévat 2 - 3 x denně, nebo to odložte na září, ale bez zálivky to stejně nepůjde. Při klíčení by Vám defacto neměla půda proschnout vůbec.
Jelikož je Vaším cílem to co jste napsal, tak nemá smysl Vám popisovat co vše je nutné pro kvalitní okrasný trávník udělat, jelikož na to je potřeba mít trochu i zapálení pro věc samou :-). Půda podle fotky a Vašeho infa bude jílovitější, tedy pro trávník více-méně špatná a to je bohužel pro úspěch základ a změnit to dá hodně práce, ale jde to.
Tedy likvidujte plevel, mechanicky a chemicky, v místech kde Vám roste do cca 20 % trávníku tak bych to stříkal celé klidně totálním herbicidem, jelikož tato místa budete stejně muset předělat tak jako tak a čím méně se Vám tam toho vysemení tím lépe. Ostatní plochy kde se zadařilo více, tak sekejte a průběžbě odtraňujte plevel. V září to vyhodnotíte a buď to celé uděláte znova nebo doděláte jen určitá místa. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.2 (?), 9.6.2016 16:31
Tak mě nově založený trávník spláchla po deseti dnech průtrž. Nyní je tráva řídká, další klíčí v záhoncích, borůvkách...
Nechám to také na podzim. Vše znovu, vystříkat, kultivovat... Chjo...
Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
karel.bor - (21) - 226.212 (?), 10.6.2016 12:12
Vedle baráku, kde tak nesvítí, bychom mohli zkusit jak se bude chovat tráva, když ji budme pravidelně zalevat, to bychom mohli zvládnout i ted. Jen asi by to chtělo nejdřív vzít totálním herpicidem, co?
Nelze pomoci jílovité půdě třeba rozházemín písku nebo jsem slyšel že někdo používá i vápno. Pokud jo, tak se používají spíš na podzim?
Je to docela věda... takových možností a výsledek se neukáže hned :)
Pěkný den. Děkuji
Karel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 41.38 (?), 10.6.2016 12:46
Pokud to chete nyní zkusit, tak se vykašlete na herbicid a normálně to vyplejte, je to rychlejší a stejně plevel budeme muset mechanicky odstranit tak jako tak, sám nezmizí. Když to postříkáte totál. herbicidem, budete zbytečně čekat dalších cca 14 dní a ve finále rozdíl mezi když to uděláte ručně nyní a potom po herbicidu bude minimální. Nový plevel Vám stejně vyklíčí, nebojte :-).
Písek se používá na aerifikaci nebo při založení se míchá s původní půdou. Pokud jej jen tak pohodíte na povrch tak to nic moc neřeší. Vápno se používá na snížení kyselosti půdy a pro Vás nic neřeší a jeho aplikaci do trávníků ani nedoporučuji.
Vezměte tedy nějaký ruční kypřič a narušte půdu do hlouky alespoň 5 - 10 cm, pomůže Vám to i při pletí. Pak můžete když budete chtít promíchat s pískem, ale pokud se budete chtít pouštět do přidání písku tak by to ideálně chtělo rotovátor a promíchat do větší hloubky. Písku je však potřeba hodně, jinak to nemá moc velkou cenu. V případě jílovitější půdy alespoň 40 %, lépe více. Pro pískování jílovité půdy je vhodný jemný písek frakce 0-1 mm, max 0-2 mm. Pak urovnání a nové osetí. Martin
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
|