Plíseň v novém trávníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 78.100 (?), 3.8.2010 11:23, zobrazeno: 13983x
Zdravim forum Zahrada. Som velmi rad ze ste, lebo vdaka tomuto foru sa mi lahsie bojuje so vselijakym skodcami, plesnami a pod. Dovolujem si vas velmi pekne poprosit o radu pri pestovani travnika. Asi na 3-mesacnom 5a travniku trava zmes na zahradne pouzitie, /piescita poda/ ,ktory je pravidelne 3x denne 20 minut kazda sekcia automaticky zavlazovana sa mi zacali objavovat miesta kde trava ako keby zacala odumierat. Ked som ju rozhrnul tak stebielka boli hnede a na niektorych miestach sa zacala nasledne objavovat pliesen podobna malym, chumacikom vaty. vid obrazky v prilohe. Travu o rozmere cca 5a som celoplosne pred mesiacom pohnojil 12,5 kg hnojivom s dlhodobym rozkladom s mikroprvkami ktore mi poradil sused, ktory s tym ma dobre skusenosti. Velmi pekne by som vas poprosil o zodpovedanie mojich otazok:
1/ co s napadnutymi miestami?
2/Treba tie hnede miesta vyhrabat a nasledne osiat alebo ako zabranit rozsirovaniu infekcie?
3/Aky pripravok na to pouzit, v akej koncentracii , treba ho potom pouzivat aj priebezne?
4/Kedy pripravok cez den aplikovat, treba ho aplikovat celoplosne?
5/Cas travnika sa nachadza pod velkymi vetvami borovice, treba tieto miesta nejako PRIEBEZNE osetrovat proti kyslosti a napadnutemu ihliciu, okrem jeho vyhrabavania? Ako na tych miestach nad tymi vetvami udrziavat travu v kondicii?
6/Aky typ travy by ste mi poradila na silne tienene miesta pod stromami borovice, ktore nebudu zavlazovane. Planujem este osiat miesto aj za chatou pod stromami.
7/Vyhovuje zavlazovanie 3 x denne v case 5.00, 15.00, 21.00, - 20minut na kazdu sekciu, staci ten cas a je vhodne aj zavlazovanie cez den.? Na automatickom, zavlahovom systeme si viem nastavit zavlazovanie 3x za 24 hodin.
8/Kedze mi povodne po osiati v maji semeno prietrz z 60% vyplavila, travu som este osieval 3x. Na travniku ked sa pozriem blizsie su miesta kde je nova trava vyrastena ale je redsia, tensia, ako keby jej nieco chybalo aj ked bola pohnojena a je rovnako zalievana. Treba cakat /pokusal som sa dosievat hole miesta, ale pri teple co bolo doteraz mi vsak dost malo semena vzislo aj ked som casto zavlahu zapinal aj cez den /cca 3-5 x som zapol zavlahu na 2min kazda sekcia/ a na jesen dosiat, alebo cim zabezpecit aby sa aj tato tenka trava rovnomerne rozrastla ako ta prva?
Dakujem este raz za ochotu a dobru radu
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 78.100 (?), 4.8.2010 8:27
Dovolujem si uverejnit odpoved na moje otazky odbornikom z firmy Profigrass. Odpoved je uvedena vzdy za mojou otazkou. Dufam ze to niekomu tiez pomoze:
1/ co s napadnutymi miestami? Trávnik sa zregeneruje sám v prípade že by sa jednalo o veľké miesta úplne bez trávnika (0,5 až 1 m2) tak dosev im napomôže k rýchlejšej regenerácii.
2/Treba tie hnede miesta vyhrabat a nasledne osiat alebo ako zabranit rozsirovaniu infekcie? Treba "iba" v tejto chvíli zastaviť šírenie infekcie - kontakným fungicídom - napr.Bravo 500. Po týždni treba aplikovať systémový širokospektrálny fungicíd (Qadris, Ortiva) aby ste zabránili opätovnému napadnutiu trávnika.
3/Aky pripravok na to pouzit, v akej koncentracii? Koncentrácie jednotlivých prípravkov nájdete v návodoch na použitie.
4/Kedy pripravok cez den aplikovat, treba ho aplikovat celoplosne? Fungicídy aplikujte najlepšie podvečer keď už nebude horúco.
5/Cas travnika sa nachadza pod velkymi vetvami borovice, treba tieto miesta PRIEBEZNE nejako osetrovat chemicky proti kyslosti a napadnutemu ihliciu, okrem jeho vyhrabavania? Chemické ošetrovanie nie je potrebné - max. vyhrabanie ihličia. V polotieni sa ale trávniku nebude veľmi dariť.
6/Aky typ travy by ste mi poradil na silne tienene miesta pod stromami borovice, ktore nebudu zavlazovane. Planujem osiat miesto aj za chatou pod stromami. V tieni trávnik rásť nebude, ale na polozatienenom stanovišti (ak tam aspoň časť dňa bude slnko svietiť) bude dobre prosperovať zmes s názvom Veekend Green.
7/Vyhovuje zavlazovanie 3 x denne v case 5.00, 15.00, 21.00, - 20minut na kazdu sekciu? Nie, ideálny čas pre závlahu trávnika je zalievanie medzi 4 až 6 hodinou rannou a jeden krát denne postačuje trávniku ktorý už je vyklíčený.
8/Kedze mi povodne po osiati v maji semeno prietrz z 60% vyplavila, travu som este osieval 3x. Na travniku ked sa pozriem blizsie su miesta kde je trava redsia. Treba cakat /pokusal som sa dosievat hole miesta, ale pri teple co bolo doteraz mi dost malo semena vzislo aj ked som casto zavlahu zapinal aj cez den /cca 3-5 x som zapol zavlahu na 2min kazda sekcia/ a na jesen dosiat, alebo cim zabezbecit aby sa aj tato tenka trava rovnomerne rozrastla ako ta prva? Bohužiaľ treba iba čakať resp. hustý trávny koberec docielite až najskôr o pol roka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.138 (?), 4.8.2010 10:39
Zda sa, ze ste to prehnali so zavlahou. Podobna plesen sa vyskytuje na jar po roztopeni snehu, kedy je trava dlhodobo vlhka a vytvoria sa dobre podmienky na rast plesni.
Tak ako vam bolo odporucane, polievajte iba raz denne. cez den trava obschne a plesen zacne ustupovat. Osobne si myslim, ze ani ten fungicid by nebolo treba, slniecko to poriesi.
Travnik v tienistych miestach zalievajte menej ako na slnecnych, mozno budete musiet nastavit niektoru sekciu na kratsi cyklus. Juraj
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.62 (?), 13.8.2010 15:40
vypadá to na příliš velkou zálivku, možná je zem i udupaná, popř. můžete mít jílovitou, těžkou zem na pozemku. stává se to také při kombinaci- těžká, ususaná zem, velká zálivka a příliš hnojení... pokud to tak je, pak pomůže vertikutace, aerofikace, dosetí a pískování a správné sekání a správný výška sekání...
ale to je můj laický pohled na věc
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.190 (?), 21.8.2010 21:07
ja travnik nepolievam ale po poslednych dazdoch sa mi objavil rovnaky problem
|
|