Pár rad, které se mě osvědčili u trávníku z hřištní směsi:
březen:
- vyhrabat trávník
- zaříznu okraje trávy (ideální je na okraji např obrubník naplocho na úrovni půdy, pak je to jednodušší
březen/duben
- jakmile kvete zlatý déšť (zlatice)- posekat trávu jen tak že sekačka seče konce trávy - zkrátit cca o 1-2 cm aby výsledek byl něco mezi 6-7 cm.
- o týden později sesekat na výšku cca 5 cm
- vertikulaci provádím jen na podzim, na jaře jen pokud chci dosévat, jelikož po vertikulaci je trávník náchylný na plevel. místo vertikulace trávník na jaře nejříve 3 dny po sečení provzdušním a propíchám vidlemi aby lépe vstřebal hnojivo a natahoval vodu (většinou bývá zem ulehlá)
- cca za 3 dny pohnojit hnojivem s vysokým obsahem dusíku - v případě granulátu, před hnojením by nemělo cca 3-4 dny pršet a ideální je hnojit před deštěm, pokud nezaprší pustit závlahu a důkladně zalít. Optimální je pohnojit když je pod mrakem a hned zalít (nečekat jak to dopadne s deštěm a nehnojit když není slunce za mraky)
duben:
- jestliže je vydět plevel v malém množství, vypíchnu jej ručně
- pokud je toho víc, tak nečekám až se rozmnoží ale po posekání jakmile plevel oraší alespoň třemi lístky zasáhnu lokálně rizikové místa postřikem Bofixem, ty pak 7-10 dní neseču
konce dubna/květen
- kompletně postříkám bofixem jakmile po sečení plevel oraší třemi lístky, 7-9 dní pak neseču
- udržuji trávu na úrovni kolem 4 cm, většinou zhoustne tak, že plevel nemá šanci a je bez práce
----------------------- dále:
- každé 2 měsíce přihnojit
- nenechat trávu přerůst jelikož velké trávy potlačí nízké trávy a prostor využije plevel - výška trávy průměrně 3,5-4,5 cm, - na jaře a v případě velkých veder udržovat cca na 6 cm
- zalévat a zalévat v létě nejdříve od 21 hod a nechat závlahu jet třebas 4 hod cca 2 x týdne (při teplotách nad 30 stupňů), jinak stačí 1x týdně nebo něco mezi
- Od září pomalu připravovat trávník na zimu tj. zvyšit výšku sečení a sekat co nejdéle třeba i do konce listopadu, obvykle seču naposled cca 7 dnů před příchodem mrazů
- nezapomět provést vertikulaci cca druhá polovina září, po vestikulaci je dobré využít narušené půdy a podset trávník, případně spojit s posledním hnojením
Pak je ještě spoustakombinací a postupů pro ty co něco zanedbali a mají problémy např s mechy, plísněmi apod. Já dodržuji výše uvedená pravidla a zatím jsem se obešel bez nouzových řešení
Michal