Kvalita trávníku

host - 204.208 (?)
4.10.2007 21:55

Přestože máte závlahu, v době velkých veder bych nesekala tak krátce. Místy asi sluníčko stačilo trávník vypálit.      Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 70.34 (?), 4.10.2007 9:51, zobrazeno: 50335x
Mámasi 6 let vysázen nový trávník na ploše cca 300 m2. Trávník pravidelně seču, 4x za rok prohnojuji trávníkovým hnojivem a dvákrát za rok provzdušňuji.
Na trávnikové ploše mám závlahua trávník je zaléván.
Loni se objevilo na trávníku cca 30% zaschlé trávy, která je zejména zřetelná při nízkém posečení. Trávník sekám na výšku kolem 4 cm. Nikdo mě zatím neporadil co mám udělat pro nápravu.
Děkuji předem.

host - 204.208 (?), 4.10.2007 21:55

Přestože máte závlahu, v době velkých veder bych nesekala tak krátce. Místy asi sluníčko stačilo trávník vypálit.      Daniela.

host - 209.65 (?), 8.12.2007 12:42

V letním období silného slunečního žáru by se tráva něměla sekat pod výšku 8 cm. Co se závlahy týká, krátké zavlažování byť časté travnímu porostu nepomůže, neb se stačí v pohodě odpařit dříve, než se může vsáknout ke kořínkům do půdy. Je potřeba dodat velké množství vody hlavně k večeru tak, aby se travní drn bezpečně zasitil vláhou a voda se stačila vsáknout. Přes noc travní porost vláhu nasaje a min. do poledních hodin (pokud má výšku alespoň 8 cm) v zemině zastíní (udrží před odpařením). V odpoledních hodinách ten největší žár rostlinky přežijí se zbytkovou vlhkostí v půdě a k večeru je potřeb opět vláhu doplnit. Dostatečná zálivka obnáší v parném létě min. 80 - 100 litrů na m2 (kvalitní pěstěný trávník není rozhodně žádná levná záležitost a to nejen z hlediska závlahy). Pokud trávu zatíženou prudkým sluncem postříkáte vodou, usnadníte její spálení.

host - 151.203 (?), 2.3.2008 16:41

Dostatečná zálivka na m2 je 80-100 litrů. To znamená za měsíc 3000 litrů na m2. Zajímavé číslo, když průměrné celoroční srážky v Čechách jsou okolo 500 -600 l/m2, v Irsku asi 1200 l/m2. Pozor to je za celý rok a ne měsíc. Řekl bych, že při této dávce vody vašemu trávníku budou závidět i tropické lesy v monzumech.

Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 21.1.2008 22:30

Prvně bych vzal rady,které píši ostatní.Pokud chcete tu uschlou trávu dostat z trávníku je potřeba ji buď odstranit a nebo místo zkypřit a pohodit novým travním semenem.Trochu semeno přikrýt hlínou, proto to zkypření a nebo mírně pohodit novou hlínou,aby Vám ji ptáci nevyzobali.Nezapomenout na zálívku.Co je u trávníku také důležité, po každém sečení celou plochu uválet.Tím dochází k růstu nových výhonu trávy a  posiluje se.Čím víc jich je,tak je trávník hustější.Proto také pouze v horkých dnech seču trávu  6 cm,jinak 3-4 cm.Já osobně jinou než hřištní směs bych nepoužil na okrasnou zahradu.A nezapomenout na zalévání k večeru.Nesekat trávu vyloženě tupým nožem, protože dochází k třepení konců trávy,což vede někdy zasychání  a tráva neroste, tak jak má.Proto také trávník sečený kosou rychleji obrůstá.Abych nemusel na jaře hrabat trávník,tak se snažím trávu naposledy posekat co nejblíže k zimě a  k zemi.Na jaře se Vám trávník odvděčí svou zelenosti.Tento postup již dodržuji snad 25 let.

host - 44.120 (?), 1.3.2008 14:43

Mám starý travník, roste mi vněm i plevel.Trapili mě hlavně sedmikrásky, pampelišky, mech.Tráva neměla šanci růst.Ošetřenou polovinu, zahrady sem vloni v Dubnu pohrkal vertikutatorem a postřikal připravkem.Nasledně sem travu přihnojil.Od te doby mám od plevele pokoj a tráva roste a houstne.Letos udělám to same i zdruhou pulkou zahrady, kde není tolik plevele.

host - 44.120 (?), 9.3.2008 9:50

Mam taky mladou trávu asi dva roky.Bývá krásně zelená a tak hustá,že není vidět podni na zem.Je zaseta blízko plotu na místě,kde byl předtim záhonek s jahodamy ale pro špatný stav, přístupu sem to zatravnil.Hnojim jen na jaře ledkem.Chtěl bych poradit, proč ta tráva vypadá jako spálena když, ji rozhrnu?Má malo živin nebo je to půdou?Co bych měl dělat  aby byla fit?

host - 121.149 (?), 16.3.2008 5:51

Soused aniž by použil gram hnojiva a  má možnost zalévat trávník říční vodou, má dokonalý anglický trávník, kterého  já nedosáhnu ani kdybych použil černé magie.Používám totiž studniční vodu a přitom hnojím jako uvědomělý komsomolec.

host - 151.203 (?), 16.3.2008 10:14

Pokud soused zalévá vodou z řeky na nemá povolení od vodohospodářského orgánu, tak ať si pospíší. Správci vodních toků to začínají kontrolovat - pokuty nejsou nezanedbatelný příjmem. Povolení nepotřebuje pokud zalévá z konve.

host - 44.26 (?), 7.4.2008 11:33

Doufám, že jsem to pochopila špatně, ale tak trochu mi to zní jako návod jít toho souseda, co bere vodu z potoka, prásknout :-(((

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz