Kruhy v louce - houba?

host - 221.109 (?)
7.4.2010 17:44
Mykorhiza pomáhá rostlinám PRÁVĚ TÍM, že z půdy zachytává a udržuje vodu. Navíc se domnívám, že v případě "čarodějných kruhů" nejde o typické mykorhizní houby - ty by se nešířily tak pravidelně a přežívaly by na svých hostitelských rostlinách i uvnitř kruhu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
honyk - (15) - 141.190 (?), 26.9.2009 9:48, zobrazeno: 14010x

Zdravim,

kdyz jsem to videl prvne, myslel jsem, ze jde mozna o nejakou stopu prehistorickeho osidleni. V jinak stejnomerne zabarvene louce se tu a tam objevily kruhy o prumeru 1-2 metry s tmave zelenou barvou. Tmavy byl jen obvod, nikoliv stred. Tyto kruhy se dokonce v nekterych pripadech protinaly. To mi nedavalo pro pripadny podpovrchovy hrob (zasypanou jamu jinak kvalitni zeminou) smysl.

Zapomnel jsem na to, ale kdyz jsem videl podobny ukaz jeste i jinde, je mi jasne, ze jde o neco jineho. Potvrdil mi o to i otec pracujici v zemedelstvi, ze se to opravdu v louce obcas vyskytne a snad ze to souvisi s nejakou houbou.

O nic nejde, jen by me zajimalo, jestli nevite je-li to skutecne tak a take pripadne detaily.

Honza

Kruhy v trave
Kruhy v trave

host - 146.244 (?), 20.10.2009 8:19

Hezký den, i já mám stejnou zkušenost. Na vesnickém fotbalovém hřišti máme kružnice tmavé trávy oproti okolní trávě - perfektní, jako kružítkem. Nevím, co to je.

Láďa.

host - 175.36 (?), 7.4.2010 8:52

Dobrý den.

Taky jsme objevili záhadné kružnice v průměru jedna až dva metry.

Jsou pravidelné.

Na louce je ošklivá tráva která zůstala po zimě, jen obvod kruhu je krásně zelený.

Chtěli jsme přiložit foto ale něják se nám to nedaří.

Na požádání můžeme foto zaslat.

Je velmi podobné s těmi vašemi kruhy.

Ale na naši louce ani v blízkosti není elektrické nebo jiné vedení.

Je jich kolem sedmi možná víc.:-)))

Je to jenom chatařská oblast a vtéto části bez obydlí.

Děkujeme za každé možné vysvětlení.

Žáci 4 třídy.

Zš a Mš Třemešná ve Slezsku.

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 28.7.2010 20:15

U nás na trávníku se také tvoří takové svěže zelené kruhy a na jejich obvodě rostou žampiony, nevím čím je to způsobeno- těch kruhů je víc a houby nikde jinde nerostou. Už je to po několik let za sebou.

host - 90.188 (?), 21.4.2010 19:30

Nám takto rostou na zahradě májovky.  Podle vyšší a zelenější trávy víme, kde je máme hledat :)

host - 243.20 (?), 7.4.2010 9:49
Ano, jsou to typické "čarodějné kruhy", které vytváří podhoubí (mycelium) hub - např. čirůvek, ale i spousty dalších. Podhoubí se během let postupně šíří z jednoho místa jako kruh. Nejstarší (prostřední) část podhoubí časem odumírá, takže z úplného kruhu se časem stane "kolo" (přesněji řečeno "mezikruží"), které se po obvodu dále zvětšuje, podobně jako "kola" na vodě. Nejstarší z nich mohou mít i několik desítek metrů v průměru, známé jsou i rekordní případy "čarodějných kruhů" o průměru několika stovek metrů a stáří mnoha stovek let. Nejsnáze je objevíme v době růstu plodnic, ale jak je vidět, jdou rozeznat i v době, kdy plodnice netvoří. Názorně ukazují, jak jemné podhoubí lépe zachytává vodu než pouhá "holá" půda, takže v místech podhoubí tráva lépe roste, je bujnější a zelenější.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.4.2010 11:33

Nejde jen o vodu, taky tzv. mykorhizu

host - 221.109 (?), 7.4.2010 17:44
Mykorhiza pomáhá rostlinám PRÁVĚ TÍM, že z půdy zachytává a udržuje vodu. Navíc se domnívám, že v případě "čarodějných kruhů" nejde o typické mykorhizní houby - ty by se nešířily tak pravidelně a přežívaly by na svých hostitelských rostlinách i uvnitř kruhu.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 7.4.2010 18:28

Nejen vodu.

host - 221.109 (?), 8.4.2010 2:07
Ale jistě. Vodu a SAMOZŘEJMĚ také látky, které jsou v ní rozpuštěné. To se snad rozumí samo sebou, ne? Mimochodem, hlavním významem mykorhizy pro rostlinu je opravdu především ta VODA. Například stromy v acidifikovaných půdách zbavené mykorhizních symbiontů hynou především z nedostatku vody, nikoliv z nedostatku dusíku, hořčíku, draslíku či jakékoliv jiné minerální živiny.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz