Zdravím.
Veľmi v skratke:
teoreticky: môžete - prakticky: záleží na tom ako je tam u Vás :) -chce to posekaný trávnik, čím nižší, tým lepšie(s rozumom, neoskalpovať), tráva suchá, pôda čerstvá, (ani blato ani púšť, tak normálka)
Piesok: kremičitý, biely, 0-2mm
po vertikutaci
kľudne ručne, vezmite kýblik, naplňte po okraj odpovedajúcou frakciou a typom piesku, načrite poriadne rukami do obsahu kýblika, vyberte toľko, koľko sa Vám pohodlne zmestí do rúk, ohnite lakťe v uhle cca 95°50" a postupne uvoľňujte nabratý pisok pomedzi prsty na trávnik. Zároveň s tým pohybujte pažami kývavým spôsobom (v rytme Reggae) z jednej strany na druhú. Tento pohyb vyvažujte protipohybom panvy. Určite Vám to vylepší kvalitu trávniku i susedské vzťahy. Piesok rozhodte relatívne rovnomerne po celej ploche trávniku. Doporučená hudba: B.Marley, Seeed, P. Tosh, Abyssinians. Pokiaľ nemáte predĺžený víkend, doporučujem zameniť hudbu za Ska: Prague Ska Conspiracy, NY SKa/Jazz Orchestra, Skatalites a pod.
Hnojenie: po vertikutácii, NPK (+Fe,+S, +Mg+...xxx)
krátkodobé, dlhodobé (obaľované a iné),
podľa návodu
ručne to chce cvik na rovnomerné rozhádzanie, na rozdiel od piesku nerovnomernosť bude neskôr vidieť. --> vozíky a rozmetadlá
pH: vyďobnite trochu zeme z 5 miest v trávniku, zmiešajte dokopy. Zmiešajte s destil H2O, strčte do toho lakmusový papierik (akvaristicke potreby). pH 6-7 -OK, pH<6-potreba vápnenia, pH>7-nevápniť ani za prítomnosti machu (zbytočná robota). Pre orientáciu to postačí.
Tak som chcel byť fakt stručný, ale nakoniec mi to nedalo. Berte to s humorom, mam dnes po zime veľmi dobrú naladu :)
Doporučujem využiť okienko na ľavej strane stránky pod nápisom VYHLEDÁVÁNÍ a hneď vedľa nápisu VYHLEDAT.
Kľúčové slová : vertikutace, vertikutácia, vertikulácia, vertikulace, pieskovanie, pískování, písek, piesok, křemičitý, kremičitý, hnojení, hnojenie, pH, pH, mech, mach, šebestová, šebestová...
Na doplnenie týchto heslovitých info prehľadajte diskusiu, zíde sa Vám i do budúcnosti, k údržbe. Na vertikutáciu máte pred sebou minimálne mesiac, takže klídek, pohoda. Môžete po večeroch študovať.
Tieto témy sú tu mnohokrát popísané, daľšia rovnaká je zbytočná. Ono to ľudí prestane baviť odpovedať stále na to isté, keď to už niektorý 100 krát napísali do tejto diskusie. Potom sa netreba čudovať, že sa občas žiadna odpoveď neobjaví.
Tak prajem veľa šťastia s trávnikom. Dohľadajte si info. Aby sa Vám ľahšie hľadalo:
je to vertikutácia, nie vertikulácia
a ja som Stano a nie Šaňo.