Myslím, že vřetenová sekačka je skvělý stroj. Letos jsem pořídil ruční vřet.sekačku AL-KO 38 (nebo tak nějak) a na nízký trávník jsem s ní naprosto spokojený.
Vy, jako pisatelka úvodního dotazu, dále píšete, že se snažíte o ekologickou zahradu; myslím, že je to dobrá volba.
Když shrnu své párměsíční zkušenosti: své nízkosečené trávníky sekám méně často, než každý týden a sekačka je bere velmi dobře. Trávníky nehnojím, nezalévám a "neodpleveluji" (což tak nějak předpokládám i u vašeho ekologického trávníčku) a nikdy mi nepřerostly tak, že bych je vřetenovkou neposekal. Oproti dřívějšímu občasnému sečení rotační sekačkou se velmi zlepšila kvalita a vzhled porostu, což přičítám tomu, že rotační sekačka zvládne posekat i daleko vyšší trávník a porost tak dostává silně "zabrat".
Můj závěr je, že pokud trávníček (píšete o 30 metrech) budete sekat nejméně jednou za 14 dnů, pak se Vám vřetenovka vyplatí. V případě, že pro ostatní plochu pořídíte křovinořez, pak i přerostlý trávník posečete.
K dalším částem, o nichž se zmiňujete: louka:
část zahrady, kterou intenzívně nevyužívám, seču jen, když přeroste; dříve jsem kosil klasicky - kosou; letos na to mám rotační sekačku (dostal jsem ji už vysloužilou, ale funkční; jedná se o nějaký levný model bez pojezdu, tedy lehký stroj na zatáčení kolem vysazených rostlin): pokud se chci pustit do sekání "louky" a porost je vysoký do nějakých cca 40-50 cm, poseču ji touto rotační sekačkou po menších pásech a bez sbírání - zahlcuje se. Druhý či třetí den rozšmelcovanou trávu, již proschlou, shrabu a zkompostuji.
Tolik zatím k dané problematice a podle mých zkušeností. Dobrou noc. Josef.