Jak správně provést pískování trávníku?
|
|
 |
 |
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.120 (?) 18.7.2009 14:01
Optimální řešení pro perfekcionisty, ke kterému ale málokdo ze zahrádkářů dospěje, je půdu zaslat na agrochemický rozbor (do některé z atestovaných laboratoří) a zjistit její zrnitostní složení atd.
Množství písku je na Vás. Jak jste se tu možná dočetl, podklad trávníku může být tvořen pískem i ze 70%. Takové pískové podloží je možné najít na jamkovištích golfových hřišť. Pokud máte středně těžkou půdu, klidně můžete navézt vrstvu písku o tloušťce 4cm a zapravit ji do hloubky nejméně 12cm (tak mi to bylo řečeno profesionálem zabývajícím se zakládáním golfových hřišť).
Výsledkem bude vysoce propustný a vzdušný substrát, který má okrasný trávník rád. Nebude tolik náchylný k zhutnění pochozem, a po závlaze (či dešti) na něj můžete dříve vstupovat, protože je voda z povrchu rychle odváděna. Jsou tu ale i zjevné nevýhody vyplývající právě z vysoké propustnosti - vyšší nároky na závlahu a hnojení.
Zvolte variantu dle Vašeho odhadu a možností.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 17.7.2009 22:26, zobrazeno: 20427x
Dobrý den, mám ještě několik málo nejasností ohledně pískování trávníků. Přečetl jsem si předchozí diskuze, zjistil jsem, že mám sehnat betonářský písek o jemné frakci, do 1,5mm. Nyní jsem v situaci, kdy mám seschlý původní "trávník" po použití RoundUpu. Teď ale nevím, jak přesně dále postupovat. Plocha je poměrně malá, cca. 30m2, takže žádná mechanizace není nutná. Původně jsem měl v plánu:
- provést zrytí,
- dorovnání zeminou,
- navést vrstvu písku do max. 1 cm,
- do této vrstvy písku zapravit osivo,
- uválcovat.
Rád bych si svůj plánovaný postup ověřil, abych neudělal nějakou chybu. Hlavně mám jenom obavy z toho, aby z té vrstvy písku osivo rostlo a aby se navezený písek vplavoval do půdy a časem nebyl vidět. Nedokážu si totiž představit, že místo hlíny uvidím všude souvislou vrstvu písku :)
Omlouvám se, pokud se můj dotaz již opakuje, ale nenašel jsem přesně nějakou odpověď na moje nejasnosti. Předem všem díky za rady a názory.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 18.7.2009 11:25
Ještě bych jenom doplnil svůj dotaz. V diskuzích se píše jak o navezení písku na zarovnaný povrch ve výšce max. 1cm a někde zase o jeho zapravení do půdy pomocí kultivátoru. Jaký z postupů je pro zakládání trávníků vyhodnější?
Díky..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 18.7.2009 13:21
Díky za odpověď. A v jaké případě je výhodné pískovat rozvozem po povrchu? Když už je trávník vypěstovaný? Zřejmě je tato varianta méně náročnější, ale jak píšete, tak ne příliš efektivní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 18.7.2009 13:45
Díky za odpověď, trochu jsem si to myslel, ale radši se ptám, abych něco zbytečně nezkazil :)
Nevíte náhodou jak přibližně ten písek dávkovat? Půda je černozem, trochu jílovitá. Někde jsem četl cca. 5l na m2?!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.120 (?), 18.7.2009 14:01
Optimální řešení pro perfekcionisty, ke kterému ale málokdo ze zahrádkářů dospěje, je půdu zaslat na agrochemický rozbor (do některé z atestovaných laboratoří) a zjistit její zrnitostní složení atd.
Množství písku je na Vás. Jak jste se tu možná dočetl, podklad trávníku může být tvořen pískem i ze 70%. Takové pískové podloží je možné najít na jamkovištích golfových hřišť. Pokud máte středně těžkou půdu, klidně můžete navézt vrstvu písku o tloušťce 4cm a zapravit ji do hloubky nejméně 12cm (tak mi to bylo řečeno profesionálem zabývajícím se zakládáním golfových hřišť).
Výsledkem bude vysoce propustný a vzdušný substrát, který má okrasný trávník rád. Nebude tolik náchylný k zhutnění pochozem, a po závlaze (či dešti) na něj můžete dříve vstupovat, protože je voda z povrchu rychle odváděna. Jsou tu ale i zjevné nevýhody vyplývající právě z vysoké propustnosti - vyšší nároky na závlahu a hnojení.
Zvolte variantu dle Vašeho odhadu a možností.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 20.7.2009 17:34
Co říkáte například na křemičitý písek používaný pro zásyp zámkové dlažby? Jeho frakce je údajně +/- 0,5mm.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.217 (?), 29.3.2010 14:04
prosím, můžete někdo poradit hloupé ženské :), chci zapískovat trávník - plocha 200 metrů čtverečních, vrstou 1cm, kolik písku si na to mám objednat?
díky moc
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.227 (?), 29.3.2010 14:16
Potrebujete 200x0,01=2 metry krychlových pisku
|
|