Jak se zbavit mechu
|
|
|
|
host - 90.210 (?) 29.4.2008 23:27
Naprosto mě fascinuje, kolik času, energie a peněz jsou mnozí lidé ochotni investovat do takové obyčejné záležitosti, jakou je trávník. Kromě mechu v něm máme asi dvacet druhů planých i zplanělých kulturních rostlin a vůbec mě nenapadlo, že by to mělo být špatně. Naopak občas záměrně přiseju nějakou novou kytku, jejíž semena najdu někde na mezi. Představa, že bych se měl zabývat tím vším, o čem se nejen v této diskusi píše, nebo sekat trávník na pět centimetrů, je pro mě příšerná. Radši si místo toho sednu do trávy, třebas s mechem. Ze svého pohledu bych radil zbavit se představ o nepřirozeném trávníku namísto zbavování se mechu. Myslím, že je to velmi racionální úvaha.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.2 (?), 1.4.2008 22:05
Souhlasím, kvuli dětem a zvířátkům chemii neaplikovat, nezbývá než hrabat a hnojit až nám z toho upadnou ruce. Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.156 (?), 2.4.2008 23:38
V první řadě je třeba správně určit příčinu rozrůstání mechu. POkud máte zahradu spíše polostinnou mezi stromy a ještě silně ušlapávanou a osetou běžnou travní směsí, pak je třeba se zaměřit na provzdušňování půdy a změnu druhového složení travin. (z hlavy mě ale nenapadá žádný běžný luční druh, který by se dal použít). Pouze pokud zjistíte pH pod 6 (v zahradnictvích se občas prodávají jednoduché soupravy na měření), má smysl trávník hnojit (jinak vám také může vyrůst moře pampelišek). Upřednostňoval bych vždycky organické hnojení před vápněním, protože tím dodáte všechny prvky pro výživu trav a pH rovněž vylepšíte.
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 4.4.2008 14:44
V podstatě chcete řešit neřešitelnou situaci - máte pozomek, který je stanovištěm, které je pro mech ideální... Co dělat?
Buď použijete pískovou metodu na část pozemku, tak, aby pro Vás byly náklady snesitelnými, stačilo by nějakých 15-25m3.
Na zbytku pozemku bych ale spíš volil metodu, kdy si z nouze vytvořím ctnost.
|
|
|
|
|
|
|
Rascal - (3) - 206.95 (?), 3.4.2016 22:22
O tom pískování jsem už mnohokrát četla, no koukám, že to bude orpavdu nutné :-(Nicméně je opravdu nutné kupovat plážový písek nebo by mohl stačit i klasický žlutý písek pro děti na pískoviště?
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.149 (?), 9.4.2008 4:04
Mě se osvědčil roztok zelené skalice který jsem aplikoval pomocí postřikovače.Po týdnu mech "zrezavěl" a vertikutátorem jsem ho snadno odstranil.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.242 (?), 24.4.2008 8:40
my máme zahradu pod lesem, takže do léta skoro bez sluníčka a mechu se tam daří velice dobře, dosahuje výšky až 5 cm, tak ho občas protrhnu, protože kdybych ho měla vyhrábávat tak si strhám ruce, zjistila jse ale, že se mi tam dělá také díky plevelu co se rozrůstá šlahounky. Takže moje úprava trávníku vypad tak, že si sednu na bobek a vytrhávám mech se šlahounky plevele. Žádný traktůrek tam vzít nemůžu protože tam není příjezd a je to ho kopce. Už jsem to sypala vším možným a nic nepomáhá, tak jdu raději k sousedům na kávu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 28.4.2008 23:37
Co sakra lidem na mechu tak vadí?
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.210 (?), 29.4.2008 23:27
Naprosto mě fascinuje, kolik času, energie a peněz jsou mnozí lidé ochotni investovat do takové obyčejné záležitosti, jakou je trávník. Kromě mechu v něm máme asi dvacet druhů planých i zplanělých kulturních rostlin a vůbec mě nenapadlo, že by to mělo být špatně. Naopak občas záměrně přiseju nějakou novou kytku, jejíž semena najdu někde na mezi. Představa, že bych se měl zabývat tím vším, o čem se nejen v této diskusi píše, nebo sekat trávník na pět centimetrů, je pro mě příšerná. Radši si místo toho sednu do trávy, třebas s mechem. Ze svého pohledu bych radil zbavit se představ o nepřirozeném trávníku namísto zbavování se mechu. Myslím, že je to velmi racionální úvaha.
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.53 (?), 2.5.2008 22:09
Teda ty dva poslední příspěvky jsou luxusní...
Taky se snažím na chatě zbavit mechu - místy už úplně zahubil trávu. Koupil jsem Vertikutátor AL-KO 32 VLE a výsledek je ten, že mi zbyly kusy pozemku absolutně bez vegetace. Z cca 20 m2 bylo 12 koleček "bordelu". Posypal jsem to vápnem a chystám se zasít semeno.
Pochybuju o účinku, ale zkusím to a dle předchozích příspěvků už sháním písek...
Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|