Jak rozšířit trávník bez setí nových semen?

host - 45.242 (?)
26.4.2009 11:39

Dobrý den,

ty místa, která bych chtěl zatravnit, jsou spíše takové "holiny" kruhového a šiškovitého tvaru - například kolem ohniště, kolem záhonu z okrasnými květinami apod. - prostě místa s větší zátěží - chodí se tam častěji a asi se tam neudrží vlkost tak, jako v ostatních částech trávníku. Kdyby se tam ale častěji zalévalo, bude tam asi bahnitá cesta, tak nevím co s tím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 45.242 (?), 26.4.2009 10:59, zobrazeno: 18290x

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli je možné trávník rozšířit "přirozenou" cestou rozšiřování z již zasetého trávníku? Mám totiž na části zahrádky celkem hezký trávník, ale v jiné části pozemku (přes který se chodí a vyvíjí se různé jiné činnosti), mám v podstatě hlínu a občas kopřivu - trávník se tam nějak sám od sebe nechce vůbec šířit. Chtěl bych ale mít ten pěkný trávník všude, jenomže nechci používat zahradní chemii, či nová semena, ze kterých by mi mohl vzejít úplně jiný trávník a ten můj pěkný ještě potlačit. Existuje nějaká možnost, jak toho docílit? (jsem zahradkář začátečník) Děkuji.

host - 248.127 (?), 26.4.2009 11:13

Otázkou je, jak velká je plocha, na kterém potřebujete trávník rozšířit. Pokud to je nějaký pás o šíři desítek cm... tak za pár let by to mohlo prorůst. Ale, pokud po tom úseku budete chodit, pojíždět či ho jinak zatěžovat, bude tam udusaná a vyschlá hlína, tak tam stěží něco poroste. Spíše se ta holá místa budou rozšiřovat. Doporučuji spíše prokypřit - narušit vrchni vrstvu poškozených částí travní plochy, dosypat adekvátní množství (dle doporučení výrobce) travního semene (vybrat osivo dle požadavků na stinnost, míru zatěžování, častost sekání), zasypat vrstvičkou hlíny, uplácnout prknem a dostatečně zalévat - ne příliš velký šplách, aby se semínka nevyplavila. Ale ten úsek by neměl několik týdnů zůstat suchý, jinak semínka naklíčí... a uschnou.

host - 45.242 (?), 26.4.2009 11:39

Dobrý den,

ty místa, která bych chtěl zatravnit, jsou spíše takové "holiny" kruhového a šiškovitého tvaru - například kolem ohniště, kolem záhonu z okrasnými květinami apod. - prostě místa s větší zátěží - chodí se tam častěji a asi se tam neudrží vlkost tak, jako v ostatních částech trávníku. Kdyby se tam ale častěji zalévalo, bude tam asi bahnitá cesta, tak nevím co s tím.

host - 248.127 (?), 26.4.2009 11:58

Kolem ohniště to asi neroste kvůli žáru, s tím nic neuděláte. Holá místa kolem keřů jsou zase nejspíš způsobena zastíněním, na které dané druhy trav špatně reagují. Nebo ve vašem případě intenzivním sešlapáváním, které určitým druhům trav nesvědčí... ono to asi nesvědčí všem, ale některé to prostě nezvládnou. Obzvlášť, když se několikrát za den sešlápne stejné místo - například když kolem záhonů máte úzkou cestičku - a to obzvlášť v případě, kdy je po dešti. To se pak půda více slehne (tráva potřebuje dýchat, proto se ji občas hodí vertikutovat a propíchat například vidlemi, či také vyhrabat plsť hráběmi k tomu určenými) a malé lístky trav se zašlápnou do rozvlhlé půdy... a zajdou.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 26.4.2009 12:05

Tak jedině trávu nesekat a počkat si na semena.

host - 248.127 (?), 26.4.2009 12:13
To je taky možnost :D

host - 45.242 (?), 26.4.2009 15:17

Tak to jsem právě potřeboval vědět - jestli tomu pomůže spíše trávu posekat a nechat na místě anebo nechat vykvést - nechám to tedy vykvést. (někde tady na foru ale zase psali, že pokud se chce, aby tráva "zhoustla" měla by se seknout co nejméně od země a prý potom vyraší silněji, tak nevím)

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.127 (?), 26.4.2009 15:47

Vždyť je to Zahrádkářský Kacíř! :-) Samozřejmě to sekejte, když to bude jednou týdně, tím lépe. Čím více budete trávu omezovat v růstu do výšky, tím více poleze do stran... Ale říkám si, zda by nebylo vhodnější uvažovat o variantě, kterou jsem navrhl hned ve druhém příspěvku. Bude to snazší, toť můj názor.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 26.4.2009 15:52

Ale já nemyslel aby zahoustla, já myslel nechat vykvést aby byly semena.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.127 (?), 26.4.2009 20:55

To jsem pochopil:-) A on to bude opravdu jediný možný způsob, jak získat trávník, aniž by semena musel tazatel kupovat - prostě si je takto vypěstuje sám a nakonec oseje dle klasického postupu při zakládání trávníku:-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz