Máte naprostou pravdu. Zejména v tom, že hnojit je potřeba podle konkrétních podmínek půdních i agrotechnických. Já jen varuji před bezmyšlenkovou plošnou aplikací průmyslových hnojiv v nekontrolovaných dávkách na základě obecných rad z televize nebo z fóra.
Mame letos nove zalozeny travnik a rad bych aby v dobre kondici prezil zimu a zaroven aby zpevnil pudu. Docetl jsem se, ze mam pouzit hnojivo s vetsim obsahem drasliku.
Muzete nekdo doporucit nejaky konkretni typ / vyrobce hnojiva ? Jedna se o cca 300m2 travniku.
v dávce 20g/m2. Cena za metrák byla kolem 1.000,- Kč, v maloobchodní sítí (takové ty bauhausy, haumarkty, bau...) bude vyšší. Tam ale spíše uvidíte hnojivo Expert podzim:
To asi radil Loskuták. Není problém přidat draselné hnojivo v čisté formě. Draslík se ale v půdě dobře váže, takže plochy pravidelně hnojené strojenými hnojivy mívají často draslíku víc než dost. Další přihnojení draslíkem pak není nutné ani vhodné.
Poznámka s Loskutákem je opravdu velmi vtipná, dlouho jsem se tak nenasmál. Ale k věci: Informací o pěstování intenzivně používaného tráníku je na Internetu více než dost. Já jsem vycházel hlavně z informací od firem, které se péčí o trávníky profesně zabývají. Zajímavé mne přišly zejména rady od Stanislava Luska. Myslím si, že otázka hnojení trávníku závisí na existující půdě a podmínkách jeho použití. Pokud při sekání trávníku odstraňujeme posekanou hmotu, pak většina zdrojů na Internetu uvádí nutnost přihnojovat. Rozumné mi přijde stanovit si nějaký plán a pro výpočet dávek hnojiva použít doporučení z literatury. Kdybyste podobný plán uvedl, bylo by to jistě přínosem. Já jsem zatím používal plán podle informací ze serveru zelenypazit.cz s dávkami uprevnými pro moje využívání trávníku (intenzivně zatěžovaná plocha kolem RD). Zdraví, V.Tulačka
Máte naprostou pravdu. Zejména v tom, že hnojit je potřeba podle konkrétních podmínek půdních i agrotechnických. Já jen varuji před bezmyšlenkovou plošnou aplikací průmyslových hnojiv v nekontrolovaných dávkách na základě obecných rad z televize nebo z fóra.