Ručně vrtaná studna
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.202 (?), 5.2.2010 12:49, zobrazeno: 55324x
Dobrý den. Uvažuji o vybudování ručně vrtané studny na užitkovou vodu (WC, zalévání, apd) ve sklepě průměr 20 cm, hloubka asi 4m, uvnitř peforovaná roura PVC. Jaký by měl být vrták a jak postupovat při realizaci tohoto záměru. Viděl jsem návod na obsluhu " Ruční vrtné soupravy" konstrukce, výroba a distribuce od pana Jiřího Sedláčka Moravský Krumlov. Bohužel se mi nepodařilo pana Sedláčka najít, a soupravu sehnat. Chci se zeptat, má-li někdo s touto soupravou nebo jiným způsobem zkušenosti prosím o radu a pomoc. Děkuji za každpu radu a zkušenost. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 175.250 (?), 5.2.2010 17:51
Na rovinách, kde v hloubce několika merů leží štěrkové nebo pískové lože a voda se nachází od 3 do 7 metrů se studně vráží. To se sešroubuje asi 1 m dlouhá trubka hustě vrtaná se špicí k trubce podle potřeby 5 - 6 m a vrazí se do země. To vrážení probíhá tak, že se na trubku sevřou 2 mohutné pakne a nad nimi se zvedá takové závaží - tríb a trubak leze po 15 - 20 cm do země na jeden zdvih - úder. Pak když se to ztíží vlivem podloží, tak se to doráží přímo 5 kg kladivem na trubku. Konec se pak odřeže a nařeže nový závit a nasadí studna - pumpa s pryžovým těsněním (ne kůže, ta až později) a intenzívně se pumpuje hodinu nebo dvě a v každém kýblu vody se musí vyskytovat písek a zrna kamínků pod 5 mm, to je dobré znamení, že se tvoří dutina - lunkr. Pak se to nechá uklidnit a u pumpy se vymění obložení pístu za kůži a studna je hotová. Taky se může nebo osadí nahoře rozdělovačem se zpětným ventilem a může se napojit vodárna se samonasávacím čerpadlem. Takovou studnu - vodárnu jsme realizovali i ve sklepě ale musela se do stropu udělat díra, pro navlečení trubky. Když je trubka spojovaná muftou, tak se při zarážení musí dotahovat hasákem otlačení v závitové části spoje. Když se procházelo blátivým terénem a mazlavou hlínou, tak se vrtaný konec napustil kuchyňskou solí aby ty dírky se nazalepily blátem. Sůl se pak rozpuastí ve vodě. "Jako bych to dělal včera".
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.249 (?), 1.8.2011 19:59
Dobrý den, už jsem o tom taky slyšel ale nedovedu si to představit.Nemate někdo nějaký nákres, nebo něco takového / popř.foto / Děkuji. matinu@centrum.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.21 (?), 5.2.2010 18:04
Takto jsem jich dělal několik, ne sice ve sklepě, ale venku.Pokud ji chcete dělat musíte mít vrták aspoň o 5 cm větší.Rouru ze spodu zaslepit a do určité výšky (třeba 1 m) vyvrtat otvory 8 až10 mm po obvodu asi v 6 řadách.Tyto otvory pak překrýt silonovou sítí co je na mouchy ve dvou vrstvách a přelepit izolačkou, aby se nestáhla při vsunování do vrtu.Po vložení takto připravené roury ji obsypat jemným štěrkem, aby propadl až dolů. Pokud ji budete (rouru) slepovat, je lepší mít vrták o šíři spoje větší.Na povrchu už záleží na vás.Já mám udělaný vrtak o průměru 200 mm a vsazuji tam plastovou rouru o průměru 160 mm a vody je dost.Záleží jaká je vydatnost spodní vody
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.21 (?), 5.2.2010 18:35
Ještě bych dodal, pokud budete čerpat v takto vrtané studni, pozor na použití vybračního čerpadla (malyš) byť zavěšeného, mohlo by se utrhnout a prorazilo by vám dno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|