Myslím Petře 194.224, možná že jsme tím měli začít. Jednoduchým hypermanganovým testem. Nevěděl jsem, že takový test existuje. Není o tom něco víc na netu? Tvůj popis je jen nástin. Těžko lze podle něj pracovat.
Že je mikroskopický rozbor vody tak složitý, to jsem taky nepředpokládal. Že se bakterie napřed musí vypěstovat za standardních a předepsaných podmínek, to jsem se taky dozvěděl až tady. Původně jsem myslel, že se odebere vzorek vody, voda pod mikroskop a počítají bakterie, jen mne zajímalo, jak moc zvětšující mikroskop. No tak je to složitější, ale vidíš že ne zase tak složité, aby to bylo nereálné.
No, ještě jak vyrobit to barvivo, aby bakterie byly tak pěkně starorůžové jak mají být pod mikroskopem, [E. Coli Bacterium 2] [gram_stain_images] no a pak by už šlo možná začít. Samozřejmě orientační test srovnávací s jinými vodami. Ne rozbor na certifikát. Na ten bych si netroufal zatím, ovšem za nějaký čas, kdoví?
Měl jsem asi začít diskuzí o prohlídce a zhodnocení pramenů dle venkovních ukazatelů. Podle mne je třeba dlouhodobě pozorovat, což je možná lepší než ten rozbor vody.
V letních vedrech za sucha, pokud pramen nevysychá a je pěkně studený, tak to asi bude spodní voda, dobré znamení, pokud v okolí není možný zdroj znečištění. Čistá voda bez žabinců kolem pramene. Nabrat do petky a mít doma tak čtrnáct dní. Pokud voda nemění své vlastnosti, zápach, zákal atd, taky dobré znamení. Tak tím jsem měl možná začít tuto zajímavou diskuzi.
Naopak, pokud pramen vysychá v době sucha, voda není příjemně studená, v době dešťů třeba mírně zakalená, tak to asi není spodní voda, ale voda povrchová. Tím jsme měli začínat. Takový pramen už není TOP i když pořád může být pitný, ale dávat větší bacha