Z toho, co jsem se tu dočetl usuzuji, že udělat orientační test pitné vody v domácích podmínkách JE možno a ne že není. Psal jsem test a nikoli rozbor vody na nějaký certifikát.
Potřebuji kvalitní mikroskop, zvětšující 1000x, což je běžně dostupný mikroskop střední třídy, snad i školní mikroskop pro středoškoláky. Immerzní by byl lepší (ceny od tak 5000 Kč), vyžaduje kvalitnější zacházení, ale to lze pohlídat.
Pak nějaké laboratorní sklo a JOGURTOVAČ. E coli je potřeba vypěstovat za "konstantních" podmínek, aby bylo možno srovnávat a počítat. Tady malé odbočení. Nevím jak konstatní podmínky vytvoří laboratoř, jelikož si nedělám iluze, že by to neflinkali, takže sám si možná udělám spolehlivější rozbor, nežli za těch tisíc korun. Doma alespoň vím, jak jsem postupoval. Co se týče právních důsledků, jak vzpomínáte, nejsou žádné. Jen zdravotní, když to špatně rozeberu, tak se z toho pose... Rozbor dělám jen pro sebe a piji to na vlastní nebezpečí. Pokud zveřejním výsledky svých rozborů, tak vždycky s poznámkou, že pití výhradně na vlastní nebezpečí, tak mi může někdo nanejvýš jen vynadat. Ostatně, měla by to dělat obec, aby připodělaní lidi nadávali jen starostovi, jenže prachy nejsou, tak se z toho nepotento.
Takže několik dní voda v jogurtovači nastaveném na teplotu 30 st.C. Sterilizované sklo, sterilizovaná malá injekční stříkačka, nabereme mililitr. Dáme pod immerzní mikroskop a koukáme, kolik toho uvidíme. Radši kdybychom tam neviděli nic, to by byla dobrá voda, anebo jsme špatně pracovali. Tak jak se to naučit, abychom ty bakterie v mikroskopu poznali?
Co bychom měli vidět při 1000 násobném zvětšení, anebo raději nevidět najdeme na internetu přes google. Jsou tam fotky e coli, fotky kvasinek a fotky všeho možného. Abych se to naučil, vzal bych napřed nějakou zamořenou vodu a učil se ten mikroživot pozorovat. Jak bych uměl hledat co chci, tak bych začal naostro. Dal si pod mikroskop dobrou vodu a sledoval jak vypadá. To je tak asi všechno. Pokud bych tam nenašel žádnou škodlivou bakterii, tak super a začal bych tu vodu s klidem slopat.
Kdybych ale něco našel, tak ještě není vše ztraceno. Mohl jsem něco nedodržet, anebo jde o tolerovatelné množství. V tom případě bych udělal víc rozborů a taky rozbor vody z kohoutku nebo nějaké jiné dobré vody. Pokud by se moc nelišila od mé vody ze studánky, považoval bych za OK. Kdyby tam byl podezřelý zvěřinec, tak buď rozbor u vodáren, nebo obcházet studánku obloukem. Nedělejme vědu ze všeho, když ńic taková věda není.
Zapomněl jsem snad na něco? Ano. Barvící činidlo, abych pod okulárem něco viděl a pak ještě zmínit možnost kápnout vodu mezi sklíčka, pokud nemám immerzní mikroskop (ne submerzní, submerzní mikroskop neexistuje Mistře Biggggu). Pro orientaci a srovnávání vzorků myslím že by postačilo. Cena vybavení? Jogurtovač mám doma, mikroskop za 2500, pokud stačí mezi sklíčka a nějaké to laboratorní sklo, cca 200 Kč
Nehledejme vědu tam kde není. Jde o orientační test a nikoli rozbor na certifikát. Tolik k bakteriologickému hledisku. Dál můžeme diskutovat o chemii a těžkých kovech a pak typických vlastnostech přírodních pramenů pitné vody, ale o tom snad založit zvláštní téma, ať se tady neplete páté přes deváté.