Vysoká clona - zabránění pohledu sousedům do dvora a do domu

host - 49.39 (?) 
8.8.2011 17:54

1. S takovým častým namrzáním vistárie jsem se ještě nesetkal a to nejsem z nejteplejších krajů.

2. Dá se předpokládat, že hlavní "škodlivé" pohledy budou z horní poloviny oné clony. Tam bude vistárie dostatečně hustá a když dosáhne na horní okraj zástěny, pak se překloní dolů a zase bude zahušťovat především horní část zástěny. (Dole by se dal doplnit třeba zimolez japonský, plaménky - klemátisy atd.

3. Kolik sazenic by muselo být, nechť rozhodnou zadavatelé podle toho, jak rychle chtějí mít zástěnu funkční.

4. Nevíme také, jak je široký pozemek - jak široká bude muset být zástěna. Typická parcela řadového domku je cca 6-8-10 m široká. Myslím, že by postačily tři až čtyři sazenice.

5. Už v prvním příspěvku jsem psal, že pět metrů není extra závratná výška a dlouhé štafle s vysunovacím třetím dílem tam velmi snadno dostanou. Jednou ročně (nebo třeba jednou za dva roky) tam vylézt a ostříhat to, co jde příliš nahoru a příliš do stran není zas tak velký kumšt. Anebo je možné použít "nůžky na tyči Fiskars a s nástavcem tam dostanete ze země.

6. Smrk omorika, o kterém je v mých příspěvcích řeč, je štíhle rostoucí smrk s průměrem koruny nejčaqstěji v rozmezí 2-4 m a to i v dospělosti. Nezabere "půl dvora" (pokud dvorek není jen 4-8 m široký). Pokud tento smrk neznáte, seznamte se s ním.

7. Vašim představám se vymyká cokoli tam sázet a dělat jakoukoli zástěnu. Zadavatelům (kteří se zatím neozvali) se to pravděpodobně nevymyká, když se na to ptají a uvažují o tom.

8. Rostliny sílí úměrně zelené hmotě, kterou mají vytvořenu. Pokud je strom omezován v růstu (zastřihován), logicky netvoří ani tolik asimilátů a kmen rovněž pomaleji sílí. Proto trvám na tom, co jsem o průměrech, resp. obvodech a době jejich dosažení, napsal. Pokud budou zadavatelé udržovat případné smrky tak jak píši, do důchodu (pokud jsou mladí) se jich kácení, na něž by potřebovali povolení, nebude týkat.

9. PP, přidejte prosím konstruktivní řešení problému.

10. Pro přispěvatele 9.18: nejsou mi dostatečně jasné Vaš příspěvky. Můžete je více objasnit?

11. Kdo navrhne další řešení úvodního problému? Přidejte se do "tržiště nápadů".

Josef.

amarylis - (2) - 184.145 (?), 8.8.2011 19:20

Dobrý večer všem! Moc děkuji za všechny příspěvky a spoustu dobrých tipů!!! Jsem moc ráda (takže jsem "tazatelka" , že se tady našlo tolik lidí, kteří jsou ochotni pomoci a poradit.

Jsme mladí manželé s malým dítětem, koupili jsme nový RD právě ve staré řadové zástavbě.

Sousedé vedle už tu terasu nad sklepem mají dlouho, ještě než jsme dům koupili, takže povolení už měli dávno. A bohužel, opravdu nám vidí na celý dvůr až do obýváku, protože jsou s tou teráskou ve výšce nad námi. Když chceme jít na dvůr, vždycky "náhodou" mají také práci a zrovna něco strašně naléhavého... Asi to znáte. Nejde o to, že bychom na dvoře prováděli něco nevhodného apod., ale když si dám plavky a jdu se opalovat, tak soused hodinu zalíval muškáty.  A právě teď ještě k tomu ten hotel vedle - je tam lešení a když dělám cokoliv na dvoře, třeba si jen hraju s malou, tak nás tam pozoruje parta dělníků (a to nemusím mít ani plavky :)). Nejde o to, co tam děláme, ale prostě chci mít na svém dvoře trochu soukromí a nechci mít u toho dalších 20 párů očí, co na mě civí. Omlouvám se, že tak píšu, prostě teď je to pro nás docela palčivý problém.

Velmi se mi líbil návrh právě s těmi "špalírovými" stromy". Viděla jsem jedno takové řešení v zahradnictví a moc se mi to líbilo. Byl to strom (bohužel nevím jméno) zasazený v nádobě a byl vysoký cca 4 m. Úzky kmen a nahoře v koruně připevněná právě bambusová mřížka a koruna byla vytvarovaná uměle na této mřížce, takže nahoře ta koruna byla jakoby plochá. Řešení pro nás super, protože jak jste již psali - potřebujeme opravdu zakrýt horní část (dole je zídka cca 2 m vysoká), je nová a navíc jsou v ní i zabudovaná světla, takže tu zakrývat nechceme. Potřebujeme zaclonit ten prostor nad - zejména v těch 5 m. Tam nám to pomůže nejvíce.

Jediný "problém" u tohoto řešení je právě cena - jeden strom stál cca 8.000,- Kč a my bychom potřebovali čtyři, což je docela dost peněz. A také nevím, co třeba se stromem v zimě (5 m strom jen tak nezazimuju). Možná bych zde poprosila Vás odborníky o tip na nějaký strom, který by mohl být v nádobě a nezmrznul, měl košatou korunu, která by se ale dala udržovat :) - moc jednoduché požadavky nemáme, že?

Dvorek má celkově cca 60m2, za ním je velká zahrada. Přemýšleli jsme i nad pergolou, ale protože máme právě do dvora francouzská okna, která nám zajišťují světlo v obývacím pokoji, pergolou bychom to celé zatemnili a to nechceme.

Ještě jednou moc moc děkuji všem! Opravdu mne velmi příjemně překvapilo a potěšilo, že lidé ještě chtějí pomoct a udělají si čas i na cizí dotazovatele. DĚKUJI!!!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6593) - 147.107 (?), 8.8.2011 21:03

Takže jsem se s tím opalováním trefil. Nezazlívejte sousedovi, že se rád podívá na pěknou ženskou, aspoň je normální. Když odmyslím nápady pana josefa, který sice píše rádoby odborně, ale moc mu nevěřím, moje rada je - byť pozdní - jedno hezké ruské přísloví: Nekupuj domu, kupuj souseda. Dům koupíš, souseda neprodáš.

host - 182.227 (?), 8.8.2011 21:21
Co třeba toto.Výška je odhadem 4m.Do pěti metrů už je to jen fous.A jak píše pan Josef, z delšího žebříku se to dá určitě upravovat.Fotil jsem to tak, aby tam byl hlavně ten kohout.Jednou si takového pořídím.Bude pán zahrady.P

host - 182.227 (?), 8.8.2011 21:23
Zapomněl jsem připojit foto.P

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 140.194 (?), 9.8.2011 5:56

Amarylis, upřesněte nám prosím situaci. Chápu ji asi takto: řadový domek - dlážděný či betonový dvorek - nová zeď - zahrada (čí? Vaše nebo už sousedů?).

Dlouhodobé pěstování velkých stromů v květináči opravdu může být problém. Nešlo by je vysadit hned za zeď do té zahrady? Anebo zmenšit dvorek a vysadit je ještě před tu zeď? Nebo udělat na dvorku před onou zdí zděný "megatruhlík" pro ty stromy? ("Megatruhlík" se šířkou alespoň 1-1,5-2 m a podél celé zídky.)

Pokud jsou zapěstované špalírové stromy pro Vás drahé, okoukněte je a zapěstujte si je sami z běžných alejových stromů, které pořídíte cca do 2 tis.Kč. Hodily by se třeba lípy anebo platany. Trochu obdobně, jak je ná P. na fotce - dost pěkná práce.

A co udělat pergolu s pohyblivým, třeba průsvitným, ale matným zastřešením? Markýzu? Samotná pergola by nemusela stínit téměř vůbec, kdyby se pojala jako kovová anebo dokonce jako lanová (lanková) konstrukce, na níž by se případná clona dle potřeby posunovala...

PP se svým příslovím přišel "s křížkem po funuse". K němu není, co bych dodal. Mějte se pěkně.

Josef.

host - 54.186 (?), 19.11.2011 12:47

Zkuste se podívat na acer platanoides globosum, jestli by nevyhovoval.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 207.131 (?), 19.11.2011 20:25
Téma je sice již tři měsíce staré, ale když už jste ho obnovil (-a) svým příspěvkem o kulovitém javoru, zareaguji na dvě věci. 1. Acer platanoides Globosum: než doroste do 5 m výšky (viz úvodní příspěvek tazatelky amarylis), budeme mít všichni vousy až po pás. pokud už nebudeme o dva metry hlouběji ;-). 2. Dotaz na P. a jeho vloženou fotku: kohout jako pán zahrady je sice pěkný, ale copak je to za rostlinu na Vaší fotce v pravé části obrázku? Listy by skoro odpovídaly slunečnici, ale jsou zubatější a lesklé, u řapíku hodně vykrojené, lodyha v horní části zakroucená na slunečnici nevypadá. Marně si snažím vybavit, co by to asi tak být mohlo. "Můžete nám alespoň naznačit?" Nebo to ví někdo jiný? Poraďte, prosím. Děkuji. Josef.

cesnak - (45) - 234.42 (?), 28.7.2012 13:15

není to topinambura?

teď když jsem hledal nějaké jejich foto jsou nízké..(ale bylo psáno že dorůstá výšky až 3m.)

ale před 25 lety...

jsme to měli na zahradě vypadalo to podobně..(výška kolem 2m)

a pak jsem kopaly ty hlízy..

host - 47.21 (?), 3.11.2012 22:23

Jediné řešení jsou dostateně dlouhé bambusové tyče, na které se dají připevnit bambusové rohože.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika