Dobrý večer všem! Moc děkuji za všechny příspěvky a spoustu dobrých tipů!!! Jsem moc ráda (takže jsem "tazatelka" , že se tady našlo tolik lidí, kteří jsou ochotni pomoci a poradit.
Jsme mladí manželé s malým dítětem, koupili jsme nový RD právě ve staré řadové zástavbě.
Sousedé vedle už tu terasu nad sklepem mají dlouho, ještě než jsme dům koupili, takže povolení už měli dávno. A bohužel, opravdu nám vidí na celý dvůr až do obýváku, protože jsou s tou teráskou ve výšce nad námi. Když chceme jít na dvůr, vždycky "náhodou" mají také práci a zrovna něco strašně naléhavého... Asi to znáte. Nejde o to, že bychom na dvoře prováděli něco nevhodného apod., ale když si dám plavky a jdu se opalovat, tak soused hodinu zalíval muškáty. A právě teď ještě k tomu ten hotel vedle - je tam lešení a když dělám cokoliv na dvoře, třeba si jen hraju s malou, tak nás tam pozoruje parta dělníků (a to nemusím mít ani plavky :)). Nejde o to, co tam děláme, ale prostě chci mít na svém dvoře trochu soukromí a nechci mít u toho dalších 20 párů očí, co na mě civí. Omlouvám se, že tak píšu, prostě teď je to pro nás docela palčivý problém.
Velmi se mi líbil návrh právě s těmi "špalírovými" stromy". Viděla jsem jedno takové řešení v zahradnictví a moc se mi to líbilo. Byl to strom (bohužel nevím jméno) zasazený v nádobě a byl vysoký cca 4 m. Úzky kmen a nahoře v koruně připevněná právě bambusová mřížka a koruna byla vytvarovaná uměle na této mřížce, takže nahoře ta koruna byla jakoby plochá. Řešení pro nás super, protože jak jste již psali - potřebujeme opravdu zakrýt horní část (dole je zídka cca 2 m vysoká), je nová a navíc jsou v ní i zabudovaná světla, takže tu zakrývat nechceme. Potřebujeme zaclonit ten prostor nad - zejména v těch 5 m. Tam nám to pomůže nejvíce.
Jediný "problém" u tohoto řešení je právě cena - jeden strom stál cca 8.000,- Kč a my bychom potřebovali čtyři, což je docela dost peněz. A také nevím, co třeba se stromem v zimě (5 m strom jen tak nezazimuju). Možná bych zde poprosila Vás odborníky o tip na nějaký strom, který by mohl být v nádobě a nezmrznul, měl košatou korunu, která by se ale dala udržovat :) - moc jednoduché požadavky nemáme, že?
Dvorek má celkově cca 60m2, za ním je velká zahrada. Přemýšleli jsme i nad pergolou, ale protože máme právě do dvora francouzská okna, která nám zajišťují světlo v obývacím pokoji, pergolou bychom to celé zatemnili a to nechceme.
Ještě jednou moc moc děkuji všem! Opravdu mne velmi příjemně překvapilo a potěšilo, že lidé ještě chtějí pomoct a udělají si čas i na cizí dotazovatele. DĚKUJI!!!