Srnec a plot a už mě to

host - 232.16 (?) 
22.4.2022 9:16

Žádný chápavý myslivec, ikdyby měl kulovnici zlatou, nepomůže!! Aby sám neskončil v průseru, tak může picat až od 1.5., v tuto dobu jsou již všechny stromkové rybízy a srstky a samozřejmě další stromečky, kolem kterých je volný prostor, aby srnec mohl při vytloukání tancovat a jejichž Ø kmínku je menší než 7cm, bez kůry a z mnohých je ukroucená houžev, pokud to takhle nezřídí rachitičtí srnečci, tak tomu pomůže stádo rachitických srn, které perfektně ožerou konce větviček s nalitými pupeny. Možná by pomohlo, kdyby leniví a mudrující myslivci, tuto zvěř skutečně chovali, to je aby této zvěři vytvářeli v průmyslově agrární krajině potřebné životní podmínky, když ji chtějí mít v revíru a to jen počtech úměrných ploše!! Takže co 1km, desetiarový remízek, ve kterých budou každoročně vysazovat různé dřeviny s delším kmínkem a v dostatečně velkém sponu. Skutečně vybírali kvalitu srnců a srn a těch bylo jen 1,3 až 1,5× víc, než srnců!!! Samozřejmě by to stálo každoročně spoustu peněz na úhrady nájmů pozemků a obnovy mladých dřevin. Zbývá otázka, zda by to pro svého „koně“, byli ochotni dělat??!! Pak je tady otázka postoje agrokorporací, k této, pro ně nežádoucí činnosti. Mohlo by se to zakončit konstatováním, že této zvěři, která do průmyslověagrární krajiny nepatří, protože v ní nemá místo, bude nejlépe v některé ZOOzahradě.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1981) - 168.103 (?), 22.4.2022 18:54

mají mlsné huby. Onehdy jsem si ve změti švestkových výmladků u cesty vybral jeden a narouboval na něj kulturní odrůdu. Roub se nádherně přijal, začal rašit a... našel ho srnec a ožral všechny nové výhony. Nových výhonů na okolních výmladcích se přitom ani nedotkl. Výborný čich a zjištění, že v jejich rajónu je cosi nového, je neodolatelně láká to vyzkoušet a ochutnat. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1981) - 168.103 (?), 22.4.2022 13:42

v první řadě spolu se všemi sousedy zjistit, fotopastí nebo třeba nataženou nití, kudy k vám do zahrad chodí a ty díry v plotech opravit. Může to být třeba jen jedna díra, kudy se tam naučily a v okamžiku, kdy cítí nebezpečí, začnou plašit a bezhlavě pak narážejí do překážek a nadělají v plotech další díry, jen aby se dostaly zpět do lesa. Pachové ohradníky rozhodně taky pomůžou. Taky pomůže navrstvení roští z velkých větví zvenku před plotem, nemají rády, když se musí roštím prodírat a raději toho nechají. Pomoci může i zdvojení venkovního plotu lesním uzlíkovým pletivem 1,8m výšky. Samozřejmostí by se mělo nabídnout zvěři u lesa v zimě a na jaře seno, jablka, i shnilá, jinou nepotřebnou zeleninu a větve, aby ukojila svoje choutky na něco dobrého ještě venku mimo zahrady.Toto jsou moje zkušenosti, mám sad s 30 stromy a oplocenku s vánočními stromky hned vedle lesa a vím, že lesní zvěř mě bere jen jako nevhodnou přítěž ve svém panství. Walter

host - 81.144 (?), 23.4.2022 20:10
Pokud se použije kvalitní chránička, srnec kmen neodere. V době kdy jsme neměli pozemek oplocený až k lesu, prý tam musí zůstat prostor o šířce 50 m jsme tam taky vysadili stromy. A největší problém dělala zvěř jelení. Vylamovala kosterní větve až z kmínků, byla to hrůza. Používal jsem různé repelenty, korunky stromů omotával šípkovými trny. Nic nepomohlo až plot. Bohužel do odneslo několik stromku Joja, které už nebylo možno ani zachránit, než se člověk nadál dalších 1000 kč bylo v nenávratnu...

ITBrno - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 198.91 (?), 5.5.2022 7:29

mno nejhorší je, že není prostě v mých silách nakazovat ostatním sousedům ať si opraví ploty, máme tu samozřejmě kybl lidí co tu mají ploty ještě z dob komunismu a nikdo s tím nic nedělá, neopravuje. Nikdo nebude vynakládat peníze, jim je to jedno, oni maj pozemku třeba 4000 m zahradu, nesadí nové stromy, zahrada je jim buřt. A to že srny sem lezou třeba od nich zprava zleva neřeší. Jediná věc co mohu udělat jak píšete Waltře zdvojit plot a pokud budu na prase, tak tam dám i k napínáku ostatej či žiletkovej drát. Jiná varianta krom zcela nového plotu zřejmě není.

host - 164.151 (?), 5.5.2022 16:16

A vy plot nemáte? Nedovedu si představit, jak by srny mohly projít klasickým kvalitním pletivem a co mají sousedi by mohlo být jedno ne? Jo třeba divočák, ten projde čímkoliv a po něm se tam dírami už srnec dostane...

host - 91.196 (?), 6.5.2022 6:46

ITBrno má asi pozemek ve svahu-to pak pro srnčí není velký problém plot přeskočit. Tam bych nejspíš věnoval max.úsilí o ochránění každého stromku. Vím, je to otravné, pracné, ale než slzet či pěnit při každé návštěvě zahrady... SPCH

ZAmatér - (15) - 121.72 (?), 17.7.2023 10:18
Chápu Vás a rozumím, nedávno jsem byl v podobné situaci, nakonec jsem postavil nové ploty že všech tří stran pozemku, abych ochránil ovocné stromky před srnčí, dančí a jelení zvěří. U nás jsou oplocené jen dolní poloviny zahrad horní (cca 80 m délky) jsou bez plotů. Jehličnany dostaly plot z uzlového pletiva 2 m, zatím stačí, na sloupcích je místo na ostnatý drát, který je i na zemi. Ovocné stromky mají individuální ochranu, válec z poplastovaného svařovaného pletiva 180 cm zapuštěného 30 cm do země, průměr 25 - 35 cm. Navíc používáme Hagopur pachový odpuzovač, obnova cca po 2 týdnech po dešti častěji, i když jsou kryté. A stromy vedeme do vysokokmenu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika