Žáby v zahradním rybníčku
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?) 30.5.2010 0:50
Děkuju moc za Váš příspěvek, já jsem zase ráda, že nejsem,,marťan" a ještě existuje někdo, kdo je z té přírody kolem, co se daří alespoň částečně implantovat i domů, nadšený. Proč,,míval" nadšení? Co se s ním stalo?? Já vím, taky nebudu věčně mladá a nebudu časem na údržbu stačit, ale nadšení - to mi snad zůstane Ostatně, podle kalendáře nejsem tak úplně mladá už teď
Co se týká výsadby okrajů jezírka, nejsem s provedením okrajových (bažinatých) částí tak úplně spokojená (prováděla specializovaná firma) Po 3letech fungování jezírka, bych si konečné provedení asi navrhla líp. Na lekníny je mělčina moc mělká, pro většinu bahenních rotlin zase hluboká. Velký (kvůli výškovému rozdílu) protější okraj jezírka si vyloženě říká o ještě jeden stupeň - jestli mi rozumíte? Co se výsadby týká: velké orobince se k nám,,nastěhovaly" samy Jelikož ostatním vysazeným rostlinám to ještě ve sterilním jezírku moc nesvědčilo - byla jsem ráda i za ně Modráska zhynula po první zimě, což mě strašně mrzí a už měsíc se chystám zajet si pro novou. Stejně tak i šípatce se tu moc nelíbilo. Tu hodlám taky pořídit znovu. A ještě Guneru - jen musím vymyslet, jak jí právě na tom strmém a už suchém břehu zajistit onu bažinu. Zasazená tam byla, ale živořila a na zimu jsem to málo, co z ní rostlo nakonec zapoměla zazimovat Tam, kde by jí to slušelo taky (a bažina je) tam už jsou kousek dál reveně. Taky expanzivně se rozrůstá pryskyřník - už jsem ho musela z jara hodně redukovat Dobře se rozrůstá vachta, což mě těší a taky kosatce žluté i modré japonské, už se trochu chytili a odnožují. Šmel jsem z takové mini bažinky, co máme hned na začátku potůčku, už do jezírka sadila třikrát a vidím, že se konečně chytil, tak snad poroste - ten je také moc krásný a těším se, až ho bude víc Bazanovec neznám - musela jsem kouknout na NET jak vypadá a hlásím, že mám shodou okolností mi manžel zrovna v pátek hlásil jestli vím, že u mostku kvetou takové žluté kytičky a já šla kouknout a bohužel jsem nevěděla, jak se jmenujou. Za název děkuju Bahnička trochu roste, ale na tom foliovaném dně se jí až tak nedaří - roste víceméně jen v jednom místě. Na březích mám kromě jirnic všechno, co jste popsal, jenom ne všechno přímo u hlavní části jezera, ale i na přítoku a odtoku. Hodím ještě foto a snad i něco dofotím příště Zapoměla jsem napsat hlavní věc - že jezírko bylo původně zamýšleno jako koupací, tudíž ta část má také strmé břehy a hloubka uprostřed obdélník cca 1,5x10m je 2m. Vysazením pstruhů a ostatních ryb se brzy změnilo na,,biotop". Pstruzi mají kolem 40cm a nikdo už by mezi ně nevlezl Taky je nikdo neloví, neboť všichni jsou,,Ferda" a jsou jenom hýčkáni a krmeni
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.66 (?), 28.5.2010 7:12
Opravdu nádhera!! U Vás by se klidně uživil zahradník ! Je to přesně jak říkáte, sedět se dlouho nedá, hned se taky podívám tam a tam a už zase jdu něco dělat. To čištění mě děsně štve, ale naštěstí mám manžela, kterému taková práce nevadí a "bez řečí "mi asistuje . Ono to byl totiž můj výmysl, a když je jezírko v plném rozkvětu, tak si člověk řekne, že ta práce stála za to.
Ty Vaše užovky jsou opravdu jako ochočené, normálně se Vám producírujou po zahradě, jako by se nechumelilo, to je parádní .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.135 (?), 28.5.2010 12:31
Můžete mi pospat, jak máte foliové jezírko s nefoliovaným přítokem? To by se mi líbilo. Myslela jsem, že to nejde.
|
|
|
|
|
|
|
0 - (31) - 61.106 (?), 28.5.2010 12:42
V tom nevidím žádnou překážku, ale ať se k dotazu vyjádří sama konvalinka.
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 28.5.2010 23:17
Na našem pozemku byla bažina, u které jsme po vybagrování zjistili, že má slušný trvalý přítok - nejspíš průsak z blízkého potůčku. Celé místo je oddrenážované a voda svedená trubkama na místo, kde může protékat a nevadí, dokonce je velmi žádaná - je z ní potůček který jde přes celý pozemek, který je naštěstí celý trochu ve spádu. Cca 7m od rybníčka byl spád moc malý a tím měla voda moc času na vsakování, tak se to místo taky zafoliovalo a ten náběh folie se zaplácal jílem. Není to ideální řešení, protože část vody má tendenci stále prosakovat i pod folii, ale v tomto místě nám to nijak nevadí, prostě jsme tam udělali přírodní mokřad To samé je odtok - obtéká dům a taky už v malém spádu, tudíž je kolem domu foliovaný a dál už teče volně a ani nepozoruju moc velké ztráty vody, dále do roury, která ji svádí do místního potoka a která tam sváděla vodu z příkopu už dávno před tím, než jsme tam postavili dům.
|
|
|
|
|
|
|
0 - (31) - 61.106 (?), 29.5.2010 17:13
Konvalince: Váš pozemek s "příslušenstvím" je impozantní a Vaše vitální nadšení i záliby jsou stejné jako jsem před lety míval já sám a v tomto zaměření sobě rovných lidí mnoho nepotkal, teda "holka" mezi nimi nebyla žádná.
Jak udržet a zvýšit počty obojživelníků? : Ten rybník je ještě ' mladý ' a bohatý pobřežní zoo život se projeví, až bude mít patřičný litorál, tím myslím vhodný rozmanitý vegetační kryt břehů, celkem dna i hladiny. Nebudu nyní podrobně rozvádět co a jak, ale najisto by robustní expanzivní orobince nahradil vodními žlutými kosatci, šmelem okoličnatým, bazanovcem kytkokvětým, sítinami, šípatkami, exotickou modráskou, ostřicemi, omezeně snad i skřipincem a jinými. Břehový okraj může ozdobit lem z kosatců sibiřských v modré i bílé barvě, též stejně v době květu zbarvené jirnice s doplňkem některých ostřic a kuklíků i drobné vrby rozmarýnolisté. Dno i v hlubší vodě může jako trávník porůst bahnička jehlovitá. Vybral jsem namátkově možnosti.
Do břehů je možno umístit duté 'prefabrikáty' v podobě skrýší a z posečené zelené hmoty se na březích dají tam, kde nevadí a pohledově neruší, navrstvit hnízdní líhně pro užovky i ještěrky.
Víc nenapíšu, vlastní práce čeká.
| |
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 30.5.2010 0:50
Děkuju moc za Váš příspěvek, já jsem zase ráda, že nejsem,,marťan" a ještě existuje někdo, kdo je z té přírody kolem, co se daří alespoň částečně implantovat i domů, nadšený. Proč,,míval" nadšení? Co se s ním stalo?? Já vím, taky nebudu věčně mladá a nebudu časem na údržbu stačit, ale nadšení - to mi snad zůstane Ostatně, podle kalendáře nejsem tak úplně mladá už teď
Co se týká výsadby okrajů jezírka, nejsem s provedením okrajových (bažinatých) částí tak úplně spokojená (prováděla specializovaná firma) Po 3letech fungování jezírka, bych si konečné provedení asi navrhla líp. Na lekníny je mělčina moc mělká, pro většinu bahenních rotlin zase hluboká. Velký (kvůli výškovému rozdílu) protější okraj jezírka si vyloženě říká o ještě jeden stupeň - jestli mi rozumíte? Co se výsadby týká: velké orobince se k nám,,nastěhovaly" samy Jelikož ostatním vysazeným rostlinám to ještě ve sterilním jezírku moc nesvědčilo - byla jsem ráda i za ně Modráska zhynula po první zimě, což mě strašně mrzí a už měsíc se chystám zajet si pro novou. Stejně tak i šípatce se tu moc nelíbilo. Tu hodlám taky pořídit znovu. A ještě Guneru - jen musím vymyslet, jak jí právě na tom strmém a už suchém břehu zajistit onu bažinu. Zasazená tam byla, ale živořila a na zimu jsem to málo, co z ní rostlo nakonec zapoměla zazimovat Tam, kde by jí to slušelo taky (a bažina je) tam už jsou kousek dál reveně. Taky expanzivně se rozrůstá pryskyřník - už jsem ho musela z jara hodně redukovat Dobře se rozrůstá vachta, což mě těší a taky kosatce žluté i modré japonské, už se trochu chytili a odnožují. Šmel jsem z takové mini bažinky, co máme hned na začátku potůčku, už do jezírka sadila třikrát a vidím, že se konečně chytil, tak snad poroste - ten je také moc krásný a těším se, až ho bude víc Bazanovec neznám - musela jsem kouknout na NET jak vypadá a hlásím, že mám shodou okolností mi manžel zrovna v pátek hlásil jestli vím, že u mostku kvetou takové žluté kytičky a já šla kouknout a bohužel jsem nevěděla, jak se jmenujou. Za název děkuju Bahnička trochu roste, ale na tom foliovaném dně se jí až tak nedaří - roste víceméně jen v jednom místě. Na březích mám kromě jirnic všechno, co jste popsal, jenom ne všechno přímo u hlavní části jezera, ale i na přítoku a odtoku. Hodím ještě foto a snad i něco dofotím příště Zapoměla jsem napsat hlavní věc - že jezírko bylo původně zamýšleno jako koupací, tudíž ta část má také strmé břehy a hloubka uprostřed obdélník cca 1,5x10m je 2m. Vysazením pstruhů a ostatních ryb se brzy změnilo na,,biotop". Pstruzi mají kolem 40cm a nikdo už by mezi ně nevlezl Taky je nikdo neloví, neboť všichni jsou,,Ferda" a jsou jenom hýčkáni a krmeni
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 2.6.2010 0:31
Tak ke,,příkladné údržbě" to má daleko, ono se ten věčný boj s plevely nějak nestíhá Vždycky otevřu stránky nějakého e-shopu s vodníma rostlinama a dumám, co ještě nemám a co přikoupit. Většinou to zkrachuje na tom, že má každý něco a a nevyplatí se to kvůli poštovnému Plavín řeším už dlouho Já jsem ani nevěděla, že modrásky jsou choulostivější, až jsem pátrala a někde to vyčetla. Ale je celkem možné, že nevymrzly, ale je vytlačil ten děsně,,roztažný" pryskyřník Žluťuchu jsem,,vyloupla" na vlhké louce v okolí, ale nedařilo se jí. Mám jenom orlíčkolisté a ty se plehní samy a dost Gunera je trochu móóóc náročná na přezimování, ale pro tu velikost právě, by se mi líbila Popelivky mám dentatu Desdemonu, stenocephala The Rocket a Przewalsky. Sibiřská nám tu neroste, alespoň myslím - jenom taková ta klasická kolem potoka, ale ta má květy tuším nějaké bílé? Jestli to nepletu s úplně jinou rostlinou Desdemony mi snad nadobro sežerou slimáci - sypu Ferramol jako vzteklá a jsou děrované jako ze střelnice, stejně tak jako některé druhy bohyšek Rozrazily mám také, na jiných záhonech, dám foto až zakvetou Po jirnici se musím také poohlédnout - mám sice kakosty - které jsou květy podobné, ale jirnici bych mohla ještě někam šoupnout Tak žebratka - ta je krásná, ale tuším dost vzácnost Na tu jsem myslím zatím nikde nenarazila Ráda si nechám poradit od zkušenějších a kdokoliv se může do,,naší" diskuse přidat
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.122 (?), 1.6.2010 20:38
Jelikož se tu sešli znalci žabek, chtěl bych se zeptat, zda jsou žabky schopné vylézt po svislé stěně betonové skruže ze studny? Mám na zahrádce "jezírko", které je tvořeno jednou širokou betonovou skruží, v níž mám vodu - jenomže podle ročního období různě vysokou hladinu. Umí žabky vylézt z "jezírka" v létě, když je hladina ve spodní 1/3 výšky skruže?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|