Žáby v zahradním rybníčku
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.66 (?), 26.5.2010 9:56
Tak já nevím jestli je to tedy rosnička nebo skokan, ale kravál dělají řádný, hlavně jak svítí sluníčko. Kočky se tam taky potulují, ale nevím o tom že by žraly žáby ! Vaše užovka je parádní! Takovou bych potřebovala, určitě by si s nima poradila ! Vloni tam užovka zavítala a v tu ránu byl klid, ale letos má nějaké zpoždění, no snad se zase objeví. Ten sumec v rybníku je malý, takže se otočí v pohodě. Až doroste, tak ho vypustíme zpátky do řeky. Mohu se zeptat jak máte velký rybník, pokud máte foto, mohla byste tady dát foto?
Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.247 (?), 17.6.2010 21:14
Reseni je pomerne jednoduche, taky sme se s nimi natrapili - odchytnete je a v kybliku je odvezte nekam do rybnika. Jak padne tma vemte silnou svitilnu z dalky zamerte na chodici rehtacku :-) a pomalu se priblizujte se svetlem namirenym na ni. Je tak paralyzovana, ze naprosto bez problemu prijdete az treba na metr blizko aniz by se hla. No a pak uz ji staci chytit - podberakem to nejde - mozna tak sitkou na kulatem ramu co pouzivaji deti u more, nam se vyborne svedcil sberac na ovoce s puncochou. Drobne zabky nervou - staci odchytit ty dospele velke a je klid, pulce nechte pekne dorust.
Ja si ted na zahrade bez toho revu pripadam az nepatricne - takove ticho :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.106 (?), 26.5.2010 12:14
Všeobecně k těm pulcům : Žabí potomstvo je možné odchovat přímo v zahradní vodní nádrži - jezírku, i když se v ní vyskytují predátoři. K tomu účelu se jen zhotoví dostatečně prostorná síťová chovná sekce s malými oky (například okenní síť proti hmyzu), do níž se pomocí vědra přemístí v " kamplu " - rybníčku nakladené snůšky žab a po vylíhnutí a rozplavání se odkrmí podobně jako ryby (i stejným krmivem) do doby, než jim začnou narůstat přední nohy, pak se musí přemístit do prostředí, kde mohou bezpečně opustit vodu. Ty odchovné sítě musí mít nad hladinou dostatečně vystupující okraje - v rybnících půl metru i víc, aby tam nic nevlezlo, nevskočilo, nebo proti vniknutí plazů, ptáků, ryb a jiných se vyrobí i horní krytí, třeba i na zip k snadnému otevření i uzavření. Ano nutno koupit materiál a nějakou tu hodinu věnovat výrobě, ale je to na víc sezón, plus společně s pulci je možné chovat i větší druhy dafnií - perlooček, které dobře čistí vodu od zeleného zákalu a při množení mláďata pronikají sítí mimo chovný prostor, takže obohacují jídelníček ryb. Já takto chráním pulce proti početné populaci čolků ob., kteří by je jinak po vylíhnutí totálně vyžrali a teprve v dostatečné velikosti je vypouštím volně do jezírek. To už se do nich nepustí ani mírnější druhy akvarijních rybek, které začátkem léta ven do zahradních tůní vysazuji. Pro trochu názornou představu vložím poměrně čerstvou fotku, ale nejdřív se ještě budu muset přihlásit.
|
|
|
|
|
|
|
0 - (31) - 61.106 (?), 26.5.2010 12:20
Doplním, jak jinde jsem již o tom se zmiňoval, že hluční jsou zelení skokani, eventuélně skokan skřehotavý (i v létě).
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.172 (?), 26.5.2010 12:36
Klobouk dolu a gratulace k Vasi aktivite. Obojzivelnici jsou obecne na ustupu, takze takovych lidi by bylo potreba mnohem vice!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 26.5.2010 15:55
Tak my jsme si první várku pulců,,vysomrovali" od místního rybníkáře. Od té doby se k nám vracejí pářit nejspíš je to skokan hnědý a taky ropucha. Užovky tam ale byly už před žábama i před jezírkem. Z jedné strany máme potok, z druhé mlýnský náhon. A taky neudržovanou krajinu, kde se mají dobře Hned jsem vyběhla nafotit čerstvé snímky jezírka a zrovna jsem našla i užovku (říkáme jim všem Žofky) - jednu z těch mladších. Letos už jsem potkala v zahradě snad všechny ročníky, kromě matky rodu. Ta má už kolem metru a je to pořádná hadice Včera jsem sadila kytky, chci udělat krok a 50cm ode mne na mne kouká Žofinka jako tkanička té jde ještě kvůli kočkám o život Já je opravdu měla trochu ochočené - ještě v té nádrži, ale tahle byla už z těch mladších, ty už ne. Naše jezírko je sice foliované (jsme na štěrku, jinak to nešlo), ale je to prakticky biotop - má přirozený a nefoliovaný přítok a odtok. Takže to není žádná křišťálová studánka, ale takový rybník-brčálník hlavně teď po deštích, když tam hrknulo kalné vody. Sem tam přidáme enzymy, jelikož je tam už dost ryb a hodně usazenin, které to taky kalí... a aby jsme ty ryby ještě viděli Na posledním obrázku je horní přepadovýrybníček, který by měl taky trochu zadržovat kaly - to byla původně ta závlahová jáma, kde byla jenom obyčejná zelená plachta, aby držela vodu a kde se poprvé před 7 lety objevilo 5 užovčiček. Tam jsem s nima sedávala celé léto
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 206.136 (?), 27.5.2010 7:41
Ahoj, máte veľmi pekné jazierko, paráda! Pozerám a ticho obdivujem :-) Rád by som videl viac fotiek vašej záhrady, pošleš mi prosím zopár, keď budeš mať čas? Ďakujem Ti veľmi pekne.
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 28.5.2010 1:41
|