Děkuji všem za to, že se ta diskuze ujala a nejsem sám koho trápí zelená a zakalená voda.
Myslím, že by bylo dobré vyhnout se pro příště zbytečně odborné terminologii a zacházení až do laboratorních výsledků. Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí co mají jezírko na zahradě, tak to až tak vědecky nebere. Dokonce si myslím, že takové rady jsou spíše na škodu, některým výrazům ani nerozumím a googlovat je nebudu - jsem líný :-).
Většinu lidí prostě zajímá jestli mají vzduchovat a jak moc, jestli teda dávat rašelinu nebo ne, jaké čerpadlo vybrat atd.
Já to teda shrnu. Takže vzduchování, i když nemám ryby není určitě na škodu a mělo by přispět k větší stabilitě a odolnosti vody vůči zněčištění. Samozřejmě je otázka jestli to bude rentabilní, poměr užitek / spotřebovaná energie. Co se týká PH, tak pan Hrkal má asi pravdu v tom, že je důležitější stabilita PH než konkrétní hodnota. Já si myslím, že PH mám vcelku stabilní, ale trošku vyšší 8-9. Na jedinou otázku jsem, ale nedostal odpověd a to je ta VENTURIHO TRUBICE. Myslím si, že je to vcelku zadarmo a účinnost by mohla stačit. A máte někdo zkušenost s tímto přípravkem?
Ještě jedna otázka na závěr. Co si myslíte o výměně cca 30% vody jednou za cca 2-3 roky. Má to smysl? Vlastním vydatnou studnu, takže náklady nula nula nic jen ta práce vyčerpat, vyčistit a napustit.
Všem pěkný den.
Alan D.