Zdravím bojovníky za čistou vodu!!!
Mám biotop, cca 66m3, 70m2, 1/3 plochy je koupací, hloubka 2m. Na řasy jsem použil loni chemii, letos se mi do toho moc nechtělo. Výsledek je nezaručený, drahý a krátkodobý.
Po přečtení různých diskuzí a zkušeností jsem šel do modré skalice. cca 2g na m3. po týdnu jsem ještě krapet přidal. Voda se trochu okyselila (ne moc), řasa je pryč, mám klid. Rostlinky to přežili, lekníny kvetou. Rybám to samosebou vadí (nevím v jaké koncentraci), uvolněná měď jim napadá žábry, je to dlouhodobé, já na nich nic nepozoruju, žádný úhyn, žádné nemoci, nic. Naopak, ryb se zbavuji, neboť mi vadí. Svým rozmnožováním se stali predátory na nejvyšším žebříčku potravinového řetězce. Svými výkaly dopomohli řasám. Pryč s nimi. Možná, až se jich zbavím, vysadím pstruhy, ty se snad rozmnožovat nebudou a požerou zbytek mrňavejch rybiček.
Co se týká zbytku mědi ve vodě, s tím si starosti nedělám. vyrážku nikdo nemá, vodu nikdo nepije, buď naprší nebo připustím čistou vodu, časem se to z té vody dostane. Vezmu-li v potaz prodej přístrojů, které měď uvolňují do vody, pak mé přidání skalice není nic jiného.
Filtry, UV lampy, balíky slámy, nic takového tam nemám, jen potůček, který honí vodu za účelem okysličení a ochlazení, když je vedro. Bez filtru!!!
Rozhodně to se skalicí nepřehánějte, buďte opatrní, je to jed. Zkuste si změřit PH před a po aplikaci, abyste viděli, co se děje.