Únik vody z jezírka

benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 195.153 (?)
21.4.2011 9:27

Myslím si že voda může po folii vzlínat pokud je ten rozdíl meni vrhní plochou filie a hladinou malý, filie je samozřejmě teplejší a rychleji se voda odpařuje, jak mile se hladina sníží o těch zmiňovaných 10-15cm, voda už nevyvzlíná tak vysoko. Jedna z možností

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 232.98 (?), 20.4.2011 23:43

Mám podobné řešení okraje jezírka, fólie a na ní kačírek. Ten jde přes navýšený břeh plynule do okolí jezírka. A ztráta vody na malou plochu dost velká (plocha cca 2,5 x 1,5 m = ztráta cca 20 - 30 l denně = cca 1,5 cm pokles hladiny).

Zajímavé je, že dojde k poklesu jen cca 10 cm, pak se to zastaví.

Díru ve fólii mohu téměř na 110 % vyloučit, měnil jsem fólii, právě proto, že se nám nedařilo únik zastavit - to byl ale větší - cca 3  - 4 cm hladiny denně. Do jezírka také mimo kačírku zasahuje kaskádka z kamenů.

Vůbec si ten úbytek nedovedu vysvětlit. Jedině, že by voda vzlínala po kačírku, nebo kamenech z kaskádky, ale popravdě se mi to moc nezdá. Pomalu začínám věřit, ža se fólie měnila zbytečně, že tam možná ani díra nebyla, když to zase mizí.

A proč jen pokles hladiny cca 10 cm a pak se to zastaví - v teplech je pak pokles třeba jen 1-2 mm denně, žádné centimetry.

Pro mne je to záhada, co tu vodu v horních 10 cm odsává. Třeba na to zde někdo přijde, dost mne to zajímá.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 21.4.2011 0:16

Kapilarita některých materiálů je obdivuhodná. Zkuste třeba přehodit přes okraj kbelíku s vodou hadr na podlahu a uvidíte, kolik vody vytáhne ven. Kačírek na okraji jezírka, který se dotýká zeminy, nebo jiného savého materiálu, funguje jako pumpa. Odstraňte ho na chvíli, nechte jen folii a zůstanete na úbytku vody výparem, což je v létě asi centimetr denně.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 21.4.2011 8:57
Kromě koupacího bazírka jsem spáchal ještě další tři menší jezírka a popravdě v každém z nich byla hladina nakonec o poznání níže, než jsem plánoval. V koupacím mě těch 10-15 cm mínus mrzí nejvíc. Geotextilii z vnitřní strany pod kačírkem jsem ukončil cca 5 cm od horní hrany jezírka - myslíte, že by pomohlo, kdybych ji shrnul ještě trochu níže (pod vodu)? A ještě k mému předchozímu příspěvku, zřejmě jsem to špatně popsal. Nemyslel jsem kapilární síly, které by nota bene asi vytáhly všechnu vodu a ne jen 10 cm. Spíš jsem měl na mysli takový ten efekt, kdy voda nasátá třeba hadičkou, kde druhý konec hadičky je pod úrovní hladiny, a voda překonává převýšení. Používá se to třeba při stáčení vína. Tak jsem si myslel, jestli uzavřený přehyb fólie vedoucí zvnitřku přes břeh až pod úroveň hladiny nemůže způsobovat něco podobného...
Průřez břehem doplnění
Průřez břehem doplnění

host - 57.149 (?), 21.4.2011 9:26
Ja si myslim ze se s tim musime holt smirit proste okolo toho okraje je ten povrch pro odparovani, kam se voda muze nasaknout ohromny, takze to frci. Mne se takhle za tehle hicu ztrati tak cm denne coz u mne je 10m3 - coz kdybych mel dopoustet z vodovodu je 650kc :-(- takze vzdycky smutne koukam a vyvolavam dest :-D

benistr - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 195.153 (?), 21.4.2011 9:27

Myslím si že voda může po folii vzlínat pokud je ten rozdíl meni vrhní plochou filie a hladinou malý, filie je samozřejmě teplejší a rychleji se voda odpařuje, jak mile se hladina sníží o těch zmiňovaných 10-15cm, voda už nevyvzlíná tak vysoko. Jedna z možností

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika