Úhyn ryb v jezírku

host - 133.224 (?) 
6.7.2011 20:42, zobrazeno: 76093x

Dobrý den, prosím o radu s rybičkama v jezírku.Vybudoval jsem si nové jezírko o velikosti cca 20m3  o hloubce 1 metr... Z části jsem jezírko napustil z řádu a zbytek zásobování vody mam ze svedených okapů baráku... Zabudoval jsem si pískovou filtraci která běží cca 4 hodiny denně. Měsíc po napuštění jsem si nakoupil v rybárně několik ryb (koi kapr, zlatý karas, jeseter, závojnatky a červené plotičky- cca dohromady 25 ryb o velikosti max.20cm). Prodejci v rybárně nám poradili at ryby krmíme piškotama. Asi tak 2 měsíce bylo vše v naprostém pořádku, jezírko průzračně čisté, že by se z něj dalo i pít, ale ryby nám začali postupně umírat. Začalo to koi kaprama a následně umírali o ostatní druhy... Průměrně tak 3 ryby denně. Kočku jsme z části vyloučili, protože ryby zustávali v jezírku na hladine a bez jakéhokoliv poškození, pouze po jeseterovi se slehla zem... Nakoupil jsem si tam i 3-4druhy vodních rostlinek.  Nejsem žádnej velkej chovatel, ale jezírko je stále čisté nikdy se mi nezkazilo. Prosíme o radu čím by to mohlo být, vrazili jsme do toho nééé zrovna málo peněz a bez rybiček to tam nevypadá moc slibně. Předem moc děkuji za Vaši odpověd´

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?), 7.7.2011 16:09

Zdravím Vás.
Toto pořadí umírání ryb je obvyklé. Koikapři a jeseteři to vždy odskáčou jako první, když je v nepořádku něco s vodou. Pokud jde o nemoci, jeseteři jsou velmi odolní. Zřejmě ho ale sesvačila ta kočka, takže vlasně nevíme, co se děje.
Vzhledem k malé hloubce jezírka a jeho velké ploše bych se klonil k názoru, že se Vám přehřívá voda a vlivem menší schopnosti teplé vody udržet kyslík se ryby pravděpodobně udusily. Dost mě ale překvapuje, že odešli i karasi. Jestli na nich nebyly vidět nějaké evidentní známky nemocí, tak to vypadá spíš na nějaký jed ve vodě, protože karas vydrží úplně všechno a nedostatek kyslíku mu nevadí. Mě přežili karásci v malém plastovém jezírku tak pro jeden malý leknín a to v něm byla v létě voda jak kafe a v zimě bylo celé promrzlé.
Když už máte svedenou dešťovou vodu do jezírka, nemáte náhodou měděné hromosvody a úžlabí, žlaby a svody z měděných plechů? Z nich se časem uvolňuje pro ryby (hlavně pro jesetery) jedovatá měděnka. Ta Vám sice pomůže k velmi čisté vodě, ale i k velmi jedovaté, mrtvé vodě. Tam už nepomůže ani okysličování.
Jak to máte s tou mědí na domě? Uhodil jsem hlavičku na hřebíček? Jestli ano, zrušte ten svod ze střechy a přesměrujte ho do kanalizace, vyměňte všecku vodu v jezírku a později opakujte svoje zarybnění v pořadí od karasů, jako pokusných králíků k ostatním rybám. Nejspíš začnete mít potíže s čistotou vody, to bude ale v podstatě dobré znamení. Špinavá voda rybám vůbec nevadí, hlavně, že v ní není ta měď. A co řasy? Máte ty dlouhé, nebo vůbec nerostou? Jestli nemáte v jezírku ani náznak růstu řas, zvyšuje to moje podezření na otravu mědí.
Teď ke krmení ryb.
Krmení ryb piškoty, nebo chlebem a rohlíky bych přirovnal ke krmení malých dětí jen zmrzlinou, bonbóny a párky se sýrem. Co Vám to poradili? Když už vrazíte do jezírka peníze a ryby také nejsou zrovna levné, kupte jim kvalitní krmivo pro jezírkové ryby a pro jesetery to těžké, jeseteří. Sice rybám tak nechutná, má ale vyvážené složení i nutriční hodnoty. I když Vám může připadat, že jsou po piškotech jako divé, bude to tím, že se jimi nezasytí a mají stále hlad. Jesetera byste piškoty utýral hlady, protože ten žere jenom ze dna. Na jaře a na podzim je také potřeba krmit granulemi s vyšším obsahem vitamínů. Existují přímo krmiva pro tato období, nebo se na obyčejné krmivo dají nastříkat vitamíny a po pár minutách se zkrmí. Krmte nejdřív plovoucími granulemi a pak teprve jeseteřími.
Ať se daří.

host - 133.224 (?), 7.7.2011 20:10

Hned zítra zkusíme koupit nějaké krmivo a jak byla řeč o těch svodech, tak ty nejsou v žádném případě měděné... dnes přes noc nám opět zašla červená plotička a opět na sobě nic neměla a nějak v 17hodin jsme zapnuly filtraci která běžela 2,5hodiny tak tam plavala na hladině další plotička... už jsme z toho zoufalí :(

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 7.7.2011 21:42

Fajn. Vidím, že to musíme rozebrat.
Co karasi? Už nějaký pošel?
Jaká je teplota vody?
Zkuste udělat aspoň orientační rozbor vody .
Není na hladině nějaký povlak, který brání okysličení vody?

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 8.7.2011 14:31

Dobrý den, tak já se těšila, že tu Vaši záhadu pan Jarda rozlousknul s těmi měděnými svody... tak bohužel, ale určitě na to spolu přijdete. Mně taky zarazila poznámka o čisté vodě, protože vzhledem k teplotám, poměrně plytkému jezírku a množství ryb - bych ji nějak zvlášť čistou nečekala  Když jsme u té mědi - modrou skalici dle rad tady různě na fórech jste nepřidával? Jinak se mi zdá na jezírko dost ryb a to krmení - tak to mne šokovalo ale totálně  Proboha, co to tam bylo za prodavače?? Krmit piškotama můžete tak rybu, kterou za týden sníte, ale krmit pořád? A to Vám nepřipadlo divné, že by rybám tahle strava nevadila? Když kliknete na jakoukoliv rybu vypadne, že se živí buďto rostlinou stravou nebo je všežravec a nebo dravec... o piškotech ani zmínka A přesně jak píše Jarda: jeseter se živí u dna a tam se mu ani ten piškot nedostane...

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?), 22.7.2011 16:43

Tak co jste zjistil? Vyhladovělé ryby, teplá voda bez kyslíku, plná jedů, nebo s vražedným PH? Co takhle nepřející soused, nebo tchýně? Ta filtrace-neuvolňuje do vody nějaké chemikálie?
Ještě mě napadá, abyste se nenápadně poptal na zkušenosti jiných zákazníků, kteří nakupovali ryby ze stejného zdroje, jestli jim ryby také nekapou.

host - 61.106 (?), 25.7.2011 1:15
Je ta střecha kryta eternitem? I to může mít vliv a navíc dešťová voda je kyselá a po převládnutí této vody v nádrži stálým doplňováním jen z toho okapu časem rybám nevyhovuje. Ryby bych nekrmil jen sušeným, ale z bezpečného zdroje nalovil i živé krmivo, nebo kombinoval s mraženým. Žádoucí je i dostatek vodních rostlin v jezírku.

host - 61.106 (?), 25.7.2011 1:29
Foto vegetace v jezírku.

host - 61.106 (?), 25.7.2011 1:31
Nešlo ani na mnoho pokusů vložit to foto.

host - 137.143 (?), 15.8.2011 21:09

Tak vodu jsme naštěstí otrávenou neměli. Začali jsme kupovat pořádné krmivo. Necháváme 24hodin běžet filtraci, jen co jsme našli tak že se nám do filtrace dostali asi 2 rybičky a našli sme je tam už tak trošku v rozkladu, tak to jsme dali dopořádku. a dá se říct že pár dní po tom co sme žádali o radu, tak nám přestali chcípat, tak sme rádi. tak doufáme že už to tak i zustane, že nám to nedalo a měli jsme takovou radost že je zatím vše v pořádku, tak sme si jeli koupit další rybičky :) ještě jsme tam nasadili lekníny a z lesa sme přitáhli silnější větev a dali jsme ji na dno a zatížili a rybičky vypadaj že jsou z toho nadšené :) všimli jsme si i že už tam brousí i čerstvě narozená mrnata :) jinak moc děkujeme za rady :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz