Dobry deň,bohužial po zime mam asi 20%/ 16ks koi kaprov/.Najhoršie natom je že uhynul matečný par 40cm, ktorý sa pred dvoma rokami vytrel a ostatne od15 do 20cm.Splodiny /čpavok/ som ustražil, ale som podcenil kyslik, pravdepodobne ho spotrebovali, nemam pritok, doplňujem vodu čerpadlom zo studne ato som nerobil viac ako 3 mesiace.Preto to pišem aby ste Vy ostatní toho vyvarovali.Menšie kapry, karasy a amure to prežíli ale naviem kolko presne, uvidime.
Rad by som sa podelil o skusenosti s budovanim rybnika.Prvy teraz už len kaprový som vybudoval pred 14timi rokmi.Ma rozmery 3,5x4,5x1,4m, vysadene palky a lekno/17 kvetov/.Tri roky som s koi choval aj duhaky čo sa ukazalo ako chyba.Koi kapre som vobec nevidel lebo duhaky ich jednoducho na hladinu napustili.Pred vysadenim lekna som v lete hladinu tienil, len pri kaproch a karasoch to už nerobim.
Pri spoločnom chove kaprov a pstruhov treba davat pozor na kyslik.Akonahle sa pstruhy začnu sustredovat pri VTOKU alebo pri PRUDE od čerpadlo je to priznak NEDOSTATKU KYSLIKA.Pridavne vykonne cerpadlo to do hodiny vyrieši.
Pred troma rokmi som vybudval žlab pre pstruhy.Rozmery 2x4x1,7m.Kolme steny o hrubke cca 20cm, na 80% som preložil dubovymi forštami a na ne som dal 25cm zemimy vktorej manželka pestuje zeleninu.Na tym mam urubenu konštrukciu po ktorej vediem vinnu revu.Trojposchodova zahrada. V lete voda neprekročila 16 stupnov.Využivam prebytočnu vodu zo studne ktora je vhodna pre kojencov.Pritok je slaby preto použivam obehove čerpadlo, ale tento chov nie je o ekonomike.Krmim granulami.A sme pri PROBLEME.POZOR NA PREKMOVANIE.Minuly rok som mal nasadene 300 ks sivoňa americkeho.Po troch mesiacoch ked už mali ryby do28cm som musel na 14 dni odcestovat a pravdepodobne/na99%/ doslo k prekrmeniu/podla spotrbovaneho krmiva/. Po dalšich 7mych dnoch došlo ku totalnemu kolabsu vody.Nasledovalo vylovenie, vyčistenie,dezinfekcia, napustenie,nasadenie rzb a velke obehove čerpadlo na okyslicenie.DO TROCH DNI došlo ku takemu kanibalizmu, že som rozhodol zachranit čo sa da/72 ks/.Nasledovalo...
napustenie vody.Do dnešneho dňa je žlab bez ryb, na buduci tyždeň sa chystam nasadit 120 ks 15cm duhakov.DRŽTE MI PALCE.
PRAJEM VAM VELA USPECHOV S CHVOM.Kto ste rybar tak PETROV ZDAR