Účinky Uv Lampy

host - 58.113 (?)
14.6.2012 21:38

UV lampu mám také, a snažím se ji používat co nejméně. Za prvé, vymlátí doslova všechnu živou mikrofaunu, za druhé, si myslím, že je lepší mít trochu zelenou vodu, než mít plný jezírko vláknité řasy.

Pokud nezapínám UV, tak nemusím prakticky krmit ryby - samy si najdou něco drobotiny k snědku. Pokud mám dlouhodobě zapnutou UV, tak musím krmit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 1.158 (?), 14.6.2012 15:13, zobrazeno: 8532x

Zdravim.

Mám jezírko o velikosti cca 5m3 vody a už někdy od dubna začala zelenat voda.už není vidět více jak 10cm hluboko.na všem je takové zelené "bahínko"(rostliny, kačírek,hadice...)rybky a rostliny se ztrácejí v zeleném zákalu a jelikož nic ze všemožných rad a přípravků nefunguje, tak jsem se rozhodl koupit Uv lampu.Jen mě zajímá za jak dlouho může být jezírko opět čisté.Mám čerpadlo messner sx 3500, filtr extreme 12 a uv steril pool 24w.

Uvítám jakoukoliv radu.Děkuji

zelený zákal
zelený zákal

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 14.6.2012 17:39

Pokud slovem čisté myslíte stav, kdy bezpečně uvidíte na dno, pak to s 24W lampou může trvat týden-dva. Pokud to po téhle době nedopadne, je nakombinovaná filtrační technologie málo výkonná vůči požadavkům nádrže.
Jinak předpokládám, že Vám filtr beží nepřetržitě

host - 1.158 (?), 14.6.2012 18:40

Slovem čisté myslím stav kdy budou vydět všici tvorové kteří mé jezírko obývají... Když uvidím na dno budu jen rád.Filtr beží od konce února non stop, jelikož odtok z něj "pohání" potok... to že by to vše bylo málo výkonné si nemyslím, známí má to samé na téměř 3x takovou plochu a jezírko má čisté

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 15.6.2012 8:58

to že by to vše bylo málo výkonné si nemyslím ... Kdyby to bylo dost výkonné, tak si tady spolu nepíšeme. Problém může být třeba i v přípravcích, které jste v nádrži použil (jak píšete výše). ale já to spíš vidím na ten filtr. Vinu za tu vodu, kterou máte, bych mu připsal dost jednoznačně

...snažím se ji používat co nejméně. Vymlátí doslova všechnu živou mikrofaunu... Myslím, že to určitě neplatí o lampu o výkonu 24 W

host - 58.113 (?), 14.6.2012 21:38

UV lampu mám také, a snažím se ji používat co nejméně. Za prvé, vymlátí doslova všechnu živou mikrofaunu, za druhé, si myslím, že je lepší mít trochu zelenou vodu, než mít plný jezírko vláknité řasy.

Pokud nezapínám UV, tak nemusím prakticky krmit ryby - samy si najdou něco drobotiny k snědku. Pokud mám dlouhodobě zapnutou UV, tak musím krmit.

host - 1.158 (?), 14.6.2012 22:41

No bohužel mě už nic jiného nezbývá.Já nemám vodu zelenou jen trochu, ale úplně... viditelnost ve vedě je téměř nulová... vláknitá řasa a krmení je pro mě v tomto případě přijatelnější řešení...

host - 224.37 (?), 15.6.2012 8:41

1. skuste hladat priciny inde. Ak mate v jazierku rastliny a dlho neboli presadzane, mohli hromadne uhynut ich casti (korene nevidite) a znecistit vodu.

2. Zrazkami sa mohlo do jazierka dostat hnojivo ci nejake necistoty,...skontrolujte okraje jazierka.

3. Mohla vam v jazierku uhynut zaba, ryba,... Ako je to s vysavanim? Mozno tam mate 10 kg rozkladajuceho anaerobneho bahna a listov na dne jazierka,...superzdroj znecistenia. Pozicajte alebo kupte vysavac a urobte tuto udrzbu. 

host - 1.158 (?), 15.6.2012 11:40

Rostliny jsou přesazené a péči májí stále, tudíš jejich odpadající části se v jezírku nenachází...

Okraje jezírka jsou zabezpečeny proti splavování nečistot z okolí, takže ani přívalové deště mi tam nečistoty nanaplaví...

A co se týče odpadu jako je bahno, listí apod. tak je vše z jezírka vysáté... také pravidelná údržba.Jinak ryba ani jiný tvor mi zatím v jezírku neuhynul, tak doufám že to tak bude i nadále :-)

UV lampu jsem zapnul teprve včera(15.06.12), proto jsem se ptal kdy se projeví její účinky... Předtím jsem používal jen čerpadlo a filtr a proto se asi voda za těch pár měsíců tolik zakalila...

Jinak všem děkuji za různé názory a rady :-)

host - 224.44 (?), 15.6.2012 16:20

Bezne sa na tento problem pouziva flokulant. Je na baze siranu hliniteho, pripadne inej hlinitej soli. Predava sa aj do bazenov a v malej koncentracii by mal byt neskodny, pretoze sa jednoducho vyzraza. Je kysly, ale ak sa pouzije s mierou, kyslost neuskodi. Mozno ju kontrolovat pomocou merani pH. Ja by som na vasom miste toto vyskusal. Pouziva sa to aj vo velkom v problematickych jazerach kde bujnie cyanobakteria, znama tiez ako vodny kvet. Kupil by som ten na bazeny. Pozrel by som davkovanie do bazena a prepocital na jazierko. Myslim, ze na jazierko treba viac, lebo je to viac zelene... Zobral by som 10 l vedro vody z jazierka, pridal flokulant a otestoval ucinok v tomto vedre. Malo by sa to prejavit do 2 dni. Zelene bunky by sa mali vyzrazat a sadnut dole. Dno potom pekne povysavat. Dalsim flokulantom, ktory sa pouziva je vapnova voda, pripadne mlety vapenec. Tie maju opacny charakter co sa tyka pH. Tu by som bol opatrny, a velmi by som riedil. Mohli by sa pouzit ak by pH kleslo ucinkom hlinitej soli. V australii pouzivaju aj lantanitu sol, ktora je vraj menej toxicka ako hlinita. Tu asi nezozeniete, ale hlinita staci. Na youtube som videl vido, kde sa pouzitim flokulantu vycisti voda za par minut. Netreba byt ale netrpezlivy. Bude super ak to bude ucinkovat aj po dlhsom case. Mimochodom, dolezitou vlastnostou hlinitej ale i lantanitej soli je viazanie a vyzrazanie volnych fosfatov co je velmi dolezita vlastnost.

host - 187.164 (?), 19.6.2012 9:55

Nejsem si jistý, jestli použití UV znamená nárůst vláknité řasy. Já měl problém s řasou od loňska. Nyní jsem vyměnil zářivky za nové, protože psaných 6-8000 hodin účinnosti lampy se zhruba krylo se začátkem výskytu řasy, a, světe div se, řasa ustupuje. Je to ca 10 dní co jsem výměnu provedl a tam kde se řasa tvořila nejvíce, tedy u výtoku vody z filtrace, není žádná. Ve zbytku jezírka, kde jsem to dobře nevysbíral, prakticky bez přírůstu a to i v těhle slunečných dnech. Může to tedy být ještě perkarbonátem sodným, ten jsem také použil. Jeho dřívější použití měsíc před výměnou zářivek ale k ústupu řasy nevedlo. (Nemám ryby, jen 100 m3 koupací jezírko s rostlinami.)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků1:13
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz