snížení ph v jezírku

host - 54.114 (?)
25.5.2008 15:46

Ak je pH organickeho povodu, napr. nejaky amoniak ci dusikate bazy, skusil by som vodu zmiesat s peroxidom vodika, nechal zreagovat a potom zmeral pH znovu. Ak sa znizi organika aj amoniak sa mohli zoxidovat.

Na skusku vapenca vybrat za kybel kamenov z jazera, pridat normalnu alebo este lepsie destilovanu vodu a zmerat pH po nejakom case. Ak je to vapenec, aj tvrdost vody by mala byt radikalne zvysena.

Juro

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 54.114 (?), 25.5.2008 15:46

Ak je pH organickeho povodu, napr. nejaky amoniak ci dusikate bazy, skusil by som vodu zmiesat s peroxidom vodika, nechal zreagovat a potom zmeral pH znovu. Ak sa znizi organika aj amoniak sa mohli zoxidovat.

Na skusku vapenca vybrat za kybel kamenov z jazera, pridat normalnu alebo este lepsie destilovanu vodu a zmerat pH po nejakom case. Ak je to vapenec, aj tvrdost vody by mala byt radikalne zvysena.

Juro

host - 79.90 (?), 25.5.2008 16:15

Děkuji za rychlou odpověď. Velkých ryb-kaprů máme 20-30ks, 8 barevných karasů, ale s těmi žádný problém nebyl, onemocnění se jim vyhnulo, a hejno malých rybech, jejichž množení se nám nijak nedaří ovlivnit, nasadili jsme štiku, ale tu vytáhla volavka, ostatně jako už několik kaprů. Filtraci nemáme žádnou, jelikož nám bylo řečeno, že na takový objem žádná není a pokud ano-zhotovená na zakázku-nebude to možné finančně utáhnout. Jestli máte jinou zkušenost, budu vděčnáza radu. Jezírko dopouštíme vodou ze studni, ph této vody měřeno na 7,6, ale nestačí to. Děkuji di.

host - 79.90 (?), 25.5.2008 16:19

Děkuji za radu, pokud s rozdrobeným kamenem děláme, uvidíme za pár dnů. Požádala jsem o radu též chemika a prý je možné, že je to i plachtou??? Může to tak být? Do jezírka jsme dali na snížení kyselinu chlorovodíkovou a pak ještě modrou skalici kvůli řase, mám strach z další chemie kvůli rybám. Jaké myslíte množství peroxidu vodíku? Voda byla napouštěna ze studni, tak nevím, zdali by se tam nějaké látky mohli dostat? díky di.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 25.5.2008 17:06

Ten nápad s tím kamenem v kýblu je dobrý, jen si nejsem jist, zdali Vám v tom malém objemu budou probíhat tytéž procesy, jako ve velké nádrži, ale za pokus to jistě stojí.
Řešíte nějak prokysličení nádrže (uznávám, že pořízení i provoz fitlrace pro 200 kubíkovou nádrže je nákladný)? Pokud jsme to pochopil s předchozího příspěvku správně, máte zakelnou vodu - předpokládám, že rozptýlenou řasou. Řasa jako taková prodkuje během dne kyslík, resp. spotřebovává oxid uhličitý .  Spotřeba oxidu uhličitého může být tak vysoká, že se Vám během dne pH  zvýší k úrovni třeba i přesahující 8,5 - zkuste tento jev ověřit měřením hodnoty pH brzo ráno a třeba pozdě odpoledne
Stabilita hodnoty pH přímo souvisí i s množstvím vápence -uhličitanu vápenatého rozpuštěného ve vodě - resp. čím větší množství rozuštěného uhličitanu - spíše asi hydrogen uhličitanu -  ve vodě máte, tím méně je pak ve vodě oxidu uhličitého. Při vysoké úrovni rozpuštěného uhličitanu by jste měla dostat hodnutu pH blížící se 7
Pokud jsme to názvosloví nějak pomotal, chemici prominou

Důvod plachty vylučuji, tedy pokud máte něco normálního (a ne plachtu z kamionu viz jiné vlákno na zahrada.cz) PVC, kaučuk, EPDM
Redukce množství řas pomocí perxidu vodíku, jakkoli to zní šíleně, v praxi funguje, vím o jenom zhruba 80m3 koupacím jezírku, kde toto praktikují, jak mix k tomu používají chlorovodíkovou a tuším fosforečnou kyselinu, ale tento přístup mi není pocitově blízský, a protože jsme na hodinách chemie nedával pozor, tak ani příliš srozumitelný :)

host - 79.90 (?), 25.5.2008 17:25

Okysličení řešíme přítokem ze studny z výšky a dále jezírkovým čerpadlem. Nevím, zda-li je to dostačující, ale loni to stačilo a žádné problémy nebyly. Pokud zkusíme zmiňovaný peroxid vodíku, tak v jakém množství? S kyselinou chlorovodíkovou zkušenost máme a je potřeba zhruba 10 litrů a návratnost zpět k vysoké ph byla tři týdny, což je též poměrně velká investice a příliš se mi nelíbí-každé tři týdny do jezírka lít deset litrů kyseliny. Snažíme se odstranit příčinu a nedaří se. Myslíte, že na ph má vliv i počet ryb-těch malinkatých je opravdu značné množství. Díky za trpělivost :) di.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 25.5.2008 17:36

Ještě jsem doplnil příspěvek výše - třeba Vám trochu ujasní situaci :)
Okysličení při tom počtu ryb a objemu nádrže, a zároveň absenci fitlrace, by mělo po mém soudu běžet nepřetržitě, a nemělo by se jednat o nic zanedbatelného.
Množtsví kyseliny, které uvádíte, je zhruba v relaci vzhledem k objemu Vaší nádrže. Teď Vám možná seberu trochu iliuzí, pokud se Vám zdá tetno výdaj vysoký, tak to může být i výrazně horší. Mě osobně se příčí do nádrže cokoli podobného lít, i když uznávám, že někdy není zbytí. Myslím, že právě litím cehmie do jezírka odstraňujete následky, příšiny nikoli. Pokud bychom abstrahovali od toho, že Váš problém s ph je způsoben plactou či rozpouštěním vápence, nevidím jiný další důvod než ten, že výkyv hodnoty pH je způsoben nějakým biologickým faktorem - množstvím ryb v nádrži. Ryby mají vliv na úroveň pH vliv nepřímí - přes odpad, ketrý produkují

host - 79.90 (?), 25.5.2008 17:50

Snažíme se odstranit příčinu-taháme balvany ven, vychytáváme malé rybky apod. a zřejmě to stále nestačí a nedaří se přijít věci na kloub. Tak jsem to myslela, asi blbě napsala. Okysličení běží nonstop a též to nepomáhá, zkoušíme pytle s rašelinou, ale žádná významná změna se též neděje. Trošku záhada. Pokud se něco změní, určitě napíšu. Zdá se, že momentálně pomůže zase jen ta kyselina :(Hezký den, di.

host - 255.230 (?), 25.5.2008 18:00

Někde jsem četla, že tam vedle rašeliny má být i ječná sláma - nevím.

host - 79.90 (?), 25.5.2008 18:06

Jj, díky. Slámu dáváme, pomáhá bezpečně odstranit řasu, jen to nějak neřeší to ph. Musí se ale včas vytáhnout, neb odebírá značné množství kyslíku z vody, ale to i rašelina. di.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 25.5.2008 18:14

Mohla by jste poslat pár fotek na mail, případně se nějak pokusit blíže určit počet ryb? - třeba by jsme na něco přišli (v detailu pošlete i tu Vaše okysličovací zařízení)
CO se rašeliny týče, je to po mém soudu jen jiná forma lití čehosi do nádrže, s tou slámou jsem o tom slyšel, nikdy nepraktikoval a neznám přesné zdůvodnění, proš by to mělo fungovat

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika