Skimmer pro malé jezírko
|
|
 |
 |
host - 160.145 (?) 1.6.2015 16:20
Dobrý den, děkuji za odpověď. Také předpokládám, že čerpadlo 40W asi stačit nebude, ale než koupím nové, tak to samozřejmě vyzkouším. V případě, že by to nestačilo, poraďte mi prosím, jak výkonné čerpadlo bych musel pořídit, když chci koupit skimmer Oase Aquaskim 20?. Vzhledem k tomu, že nevím, jaká je tlaková ztráta v tlakovém filtru, tak o kolik musím navýšit výkon čerpadla abych dosáhl doporučeného průtoku skimmerem, což je dle výrobce skimmeru 4600l/hod?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 29.5.2015 21:51, zobrazeno: 10189x
Dobrý den, máme menší jezírko o obsahu 3-4 kubíky. V něm máme tlakovou filtraci a čerpadlo o výkonu 40W (průtok asi 2500 l / hod.). Neustále bojujeme s řasami, voda je poloprůhledná, do zelena, letos na jařa byla až do hněda, na kamenech usazená zelená řasa, která někdy vyplave na hladinu a pak zase sedá na dno..Chtěli bychom pořídit plovoucí skimmer. Poradíte typ a popřípadě jestli je potřeba změnit výkon čerpadla? Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 102.197 (?), 30.5.2015 8:59
Jezírko úplně bez řasy je utopie.
Ale k Vašemu jezírku:
- tlaková filtrace je, dle mého názoru, špatná volba. Ale nepíšete typ, takže se jen dohaduji.
- plovoucí skimmer jsem měl od Oase (SwimSkim). Po jedné sezoně jsem do vyhodil. Nečistoty z hladiny sbíral, ale při ohřátí vody na cca 15-20st. se zanášel tak rychle, že jsem ho musel čistit 2x denně. A to se nejadnalo o nějaké hrubé nečistoty. Takže plovoucí skimmer (tj. ten, který se nepřipojuje na čerpadlo, ale shromažďuje nečistoty) určitě nedoporučuji.
Doporučuji zauvažovat o posílení fitrace a pořídit skimmer, který se připojuje k čerpadlu. V případě potřeby pak i výměnu čerpadla. Ale to až podle filtrace, skimmeru,... Ono jde i o to, do jaké výšky vodu čerpáte a jaký je skutečný výkon čerpadla...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.3 (?), 30.5.2015 12:55
Taky jsem měl kdysi plovoucí skimmer, ale bylo to na nic. Jen se vrtěl po hladině, čeřil vodu a bordel nesbíral...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 30.5.2015 20:01
Dobrý den, děkuji za odpovědi. Pod pojmem plovoucí skimmer jsem měl na mysli skimmer, který se přizpůsobuje výšce hladiny vody a nikoliv skimmer s vlastním čerpání vody. Uvažovaný skimmer samozřejmě hodlám připojit s čerpadlu Laguna, které jsem koupil v setu společně s filtrem, bohužel již nevím, jaký to byl přesně typ, v současné době asi už není v prodeji, protože jsem ho na žádném e-shopu nenašel (kupoval jsem ho před 3 lety a set stál cca 5500 kč a byl určen podle výrobce do 12 m kubických). Čerpadlo je umístěno cca 70 cm pod hladinou (hloubka jezírka je nejvíce 80 cm) a čerpá vodu přes tlakový filtr větší částí do vodopádku cca 50 cm nad hladinou a zbytek vody jde v úrovni hladiny zpět. Vím, že jezírko bez řas snad neexistuje, ale chceme řasy maximálně omezit tak, aby voda byla průhledná a nikoliv kalná a za teplých slunných dní hladina pokrytá chuchvalci řas. Uvažuji právě o skimmeru a o silnějším čerpadle. Nechápu, proč výrobci uvádějí kubíky na setech, dle obsahu našeho jezírka je 4x výkonnější, v jezírku máme 1 leknín a 3 drobnější rostlinky a asi 5 rybek do velikosti max. 15 cm...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 102.197 (?), 30.5.2015 21:21
S tím filtrem fakt nevím. Já těm tlakovým nevěřím. A spoléhat na údaje, které výrobce uvádí na krabici se nedá.
Doporučoval bych filtraci doplnit nebo vyměnit za jinou ("klasickou"), k tomu pořídit malý štěrbinový filtr nebo vortex a připojit skimmer.
Se skimmerem je ještě totiž potřeba počítat s jednou věcí. Sbírá binec a sebere ho fakt hodně. A dopraví ho do filtrace, která se pak zanáší a ten humus v ní zahnívá. Takže to chce tento binec oddělit dřív, jež se dostane do filtru (síto, vortex).
Možná Vám to bude připadat, že u 4 kubíkového jezírka jdete s kanónem na vrabce. Pokud ale chcete čisté jezírko a čistou hladinu, bude to potřeba řešit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 1.6.2015 16:20
Dobrý den, děkuji za odpověď. Také předpokládám, že čerpadlo 40W asi stačit nebude, ale než koupím nové, tak to samozřejmě vyzkouším. V případě, že by to nestačilo, poraďte mi prosím, jak výkonné čerpadlo bych musel pořídit, když chci koupit skimmer Oase Aquaskim 20?. Vzhledem k tomu, že nevím, jaká je tlaková ztráta v tlakovém filtru, tak o kolik musím navýšit výkon čerpadla abych dosáhl doporučeného průtoku skimmerem, což je dle výrobce skimmeru 4600l/hod?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.210 (?), 19.5.2016 14:25
Ak by cerpadlo slapalo na normalny (nie tlakovy) filter, ake cerpadlo a aky skimmer by ste odporucali na 5 m3?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 102.197 (?), 19.5.2016 19:20
Názorů bude asi více. Záleží také na převýšení, kam vodu čerpáte. Pokud chcete (potřbujete) připojit skimmer, volte čerpadlo od 6000litrů/1h výše (raději skutečně výše), s vývodem na skimmer a k tomu menší skimmer, který se bude přizpúsobovat výšce hladiny. Osobně mám dobré zkušenosti s výrobky Oase, ale vychází dost draho.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|