Ryby trhají lekníny

host - 156.219 (?)
15.7.2011 10:40

takže já to nakonec vyřešíl tím, že jsem obalil leknín pletivem. Jiný způsob jsem nenašel, pořád je ryby trhaly, až trochu povyroste, tak zkusím oddělat pletivo. Jinak ho nechám zakrytý.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

odik - (1) - 200.196 (?), 14.6.2011 2:49, zobrazeno: 12193x
Nazdar, mam takový problém, koi-kapři mi žerou pod vodou malé ještě smotané listy leknínů, tím stylem, že ještě smotaný list vemou celý do huby, vytrhnou ho ze stonku a poté vyplivnou... na hladině a na dně se pak válí spousta utrhaných listů (na hladinu nestihne vylézt, vyrůst žádný z listů - prakticky vše otrhají - lekníny jsem dal zatím do mělčiny kde se na ně velké ryby nedostanou). Koi - kapři jsou velcí 30-40cm, na listech leknínů není žádná řasa, takže je netrhají kvůli potravě a listy nejí - pouze je otrhají, na rozvinuté listy leknínů na hladině si už netroufnou). Chtěl bych se zeptat zda se s tím nikdo nesetkal, či co s tím dělat (oplocovat lekníny chci až pokud vážně není jiná možnost).

host - 156.219 (?), 14.6.2011 14:25

no mám podobný problém, nový leknín je okousany takže z výhonku trčí jen zbytky listu. Je takový leknín ještě k něčemu nebo třeba nějak zastřihnout a počkat na nové výhonky?

host - 156.219 (?), 15.7.2011 10:40

takže já to nakonec vyřešíl tím, že jsem obalil leknín pletivem. Jiný způsob jsem nenašel, pořád je ryby trhaly, až trochu povyroste, tak zkusím oddělat pletivo. Jinak ho nechám zakrytý.

host - 75.210 (?), 26.9.2011 11:12

Zdravím, také mi před 2 roky koi ožírali lekníny. Byl jsem stejně jako Vy zděšenej a litoval jsem lekníny... jenže jsem jaksi zapomněl politovat ryby. Vůbec jsem nepomyslel na to, proč to dělají, až po konzultaci s odborníkem jsem obdržel jednoduché vysvětlení, že jim chybí rostlinná část potravy!!!  Dnes si kupuji na sezónu balení granulí s přídavkem mořské řasy a kupodivu funguje. Navíc v letních měsících občas přihodím natrhaný hlávkový salát a je po původním problému:-).  Tom

host - 223.181 (?), 26.9.2011 11:25
Ač jezírko nevlastním, poradím Vám jako rybář. Už Šusta označoval kapra za " prase rybničné". Kapr je pro jezírko (a bohužel nejen pro jezírka) neštěstí, částečně i karas (viz akvária se závojnatkami). Kapra prostě neodnaučíte rýt dno, žrát zeleň, a vysokým metabolismem eutrofizovat vodu. Doporučuji problém vyřešit udící, udírnou, a specializovat se na čolky a žáby, a pokud ryby tak pak barevné jeseny (jsou podstatně zábavnější než kapři), hořavky, hrouzky, koljušky, případně letnění pavích oček, mečovek a rájovců. Petri Heil! Kyle

host - 6.233 (?), 26.9.2011 12:55
To je dost podivný názor a to jsem dost slušný, barevná kapr (koi) je okrasou jezírka a jedna z nejhezčích barevných ryb v jezírku, nevím co je na jesenu zábavného, sice je to hezká hejnová ryba ale plachá. O člověku který by dokázal sežrat barevného kapra potažmo importovaného si myslím své a si to nemá v hlavě úplně v pořádku a nebo neví o čem tu píše a to nemluvím jen o ceně takové ryby. Jinak opravdu stačí přidávat rostlinou stranu a od okusování je klid, dobrý je také meloun.

host - 75.210 (?), 26.9.2011 13:14

Souhlasím, chtěl jsem poradit z vlastní zkušenosti a pak někdo napíše jako reakci takovou děsnou hrůzu. To může jen rybář, který ryby nechová, ale jen chytá... Fakt mě to rozčílilo, jen jsem nechtěl reagovat jako první a začít nějaký spor. To ne... Bylo to nevhodné, ale jsem rád, že souhlasíte s tím přídavkem rostlinné potravy. Meloun jsem také zkoušel a jee to super zábava, jak pro ryby, tak i pro nás super podívaná :-) Teď ještě na podzim doporučuji zkusit rozpůlit pomeranč a hodit tam celé půlky a uvidíte :-) Hlavně rybám dodá potřžebný vitamín "C" na zimu  Tom

host - 223.181 (?), 27.9.2011 14:01
Vážení, přestaňte urážet. Jsem rybář, ryby i chovám (od akvarijních po lososovité), a hlavně se - patrně na rozdíl od většiny z vás - vyznám v jejich biologii. Pokud nic nevíte o ekologii druhu, nestežujte si, že vám kapr žere vodní rostlinstvo. Je to stejný projev neznalosti biologie, jako nacpat si závojnatky do akvária a posléze bědovat, že vyryly a vyžraly echinodory. Pokud chcete mít koi je to váš problém, ale vězte, že to pomoci nemusí. To, jestli to pomůže, závisí na x faktorech.

host - 6.233 (?), 27.9.2011 19:08

Je evidentní že jste rybář, ale o koi víte houby, tak proč se vyjadřujete k tématu o kterém nic nevíte a nemáte jezírko ani koi. Doplnění rostlinné stravy výrazně sníží až minimalizuje okusování leknínů.

host - 4.7 (?), 27.9.2011 14:47

...som myslel, ze Cecko si ryby vedia "vyrabat" sami

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty