Ryby trhají lekníny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
odik - (1) - 200.196 (?), 14.6.2011 2:49, zobrazeno: 12193x
Nazdar, mam takový problém, koi-kapři mi žerou pod vodou malé ještě smotané listy leknínů, tím stylem, že ještě smotaný list vemou celý do huby, vytrhnou ho ze stonku a poté vyplivnou... na hladině a na dně se pak válí spousta utrhaných listů (na hladinu nestihne vylézt, vyrůst žádný z listů - prakticky vše otrhají - lekníny jsem dal zatím do mělčiny kde se na ně velké ryby nedostanou).
Koi - kapři jsou velcí 30-40cm, na listech leknínů není žádná řasa, takže je netrhají kvůli potravě a listy nejí - pouze je otrhají, na rozvinuté listy leknínů na hladině si už netroufnou).
Chtěl bych se zeptat zda se s tím nikdo nesetkal, či co s tím dělat (oplocovat lekníny chci až pokud vážně není jiná možnost).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.219 (?), 14.6.2011 14:25
no mám podobný problém, nový leknín je okousany takže z výhonku trčí jen zbytky listu. Je takový leknín ještě k něčemu nebo třeba nějak zastřihnout a počkat na nové výhonky?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.219 (?), 15.7.2011 10:40
takže já to nakonec vyřešíl tím, že jsem obalil leknín pletivem. Jiný způsob jsem nenašel, pořád je ryby trhaly, až trochu povyroste, tak zkusím oddělat pletivo. Jinak ho nechám zakrytý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 75.210 (?), 26.9.2011 11:12
Zdravím, také mi před 2 roky koi ožírali lekníny. Byl jsem stejně jako Vy zděšenej a litoval jsem lekníny... jenže jsem jaksi zapomněl politovat ryby. Vůbec jsem nepomyslel na to, proč to dělají, až po konzultaci s odborníkem jsem obdržel jednoduché vysvětlení, že jim chybí rostlinná část potravy!!! Dnes si kupuji na sezónu balení granulí s přídavkem mořské řasy a kupodivu funguje. Navíc v letních měsících občas přihodím natrhaný hlávkový salát a je po původním problému:-). Tom
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.181 (?), 26.9.2011 11:25
Ač jezírko nevlastním, poradím Vám jako rybář. Už Šusta označoval kapra za " prase rybničné". Kapr je pro jezírko (a bohužel nejen pro jezírka) neštěstí, částečně i karas (viz akvária se závojnatkami). Kapra prostě neodnaučíte rýt dno, žrát zeleň, a vysokým metabolismem eutrofizovat vodu. Doporučuji problém vyřešit udící, udírnou, a specializovat se na čolky a žáby, a pokud ryby tak pak barevné jeseny (jsou podstatně zábavnější než kapři), hořavky, hrouzky, koljušky, případně letnění pavích oček, mečovek a rájovců. Petri Heil! Kyle
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.233 (?), 26.9.2011 12:55
To je dost podivný názor a to jsem dost slušný, barevná kapr (koi) je okrasou jezírka a jedna z nejhezčích barevných ryb v jezírku, nevím co je na jesenu zábavného, sice je to hezká hejnová ryba ale plachá. O člověku který by dokázal sežrat barevného kapra potažmo importovaného si myslím své a si to nemá v hlavě úplně v pořádku a nebo neví o čem tu píše a to nemluvím jen o ceně takové ryby. Jinak opravdu stačí přidávat rostlinou stranu a od okusování je klid, dobrý je také meloun.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.181 (?), 27.9.2011 14:01
Vážení, přestaňte urážet. Jsem rybář, ryby i chovám (od akvarijních po lososovité), a hlavně se - patrně na rozdíl od většiny z vás - vyznám v jejich biologii. Pokud nic nevíte o ekologii druhu, nestežujte si, že vám kapr žere vodní rostlinstvo. Je to stejný projev neznalosti biologie, jako nacpat si závojnatky do akvária a posléze bědovat, že vyryly a vyžraly echinodory. Pokud chcete mít koi je to váš problém, ale vězte, že to pomoci nemusí. To, jestli to pomůže, závisí na x faktorech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.233 (?), 27.9.2011 19:08
Je evidentní že jste rybář, ale o koi víte houby, tak proč se vyjadřujete k tématu o kterém nic nevíte a nemáte jezírko ani koi. Doplnění rostlinné stravy výrazně sníží až minimalizuje okusování leknínů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.7 (?), 27.9.2011 14:47
...som myslel, ze Cecko si ryby vedia "vyrabat" sami
|
|
 |