Řasy v jezírku (vláknité) - prevence
|
|
 |
 |
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář (167) - 15.47 (?) 5.10.2009 18:12
Některé ryby jsou na měď citlivé, měděné drátky nebo plechy jsou s odpuštěním hloupost.
Co se týče toho kačírku, já bych tam prostě žádný neměl... folie časem poroste hnědým biofilmem a nikdo nepozná zda to je přírodní dno nebo folie...
Jinak rybkám ten kačírek taky nedělá dobře, máte tam chovnou stanici různých bakterií :-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 123.17 (?), 29.9.2009 11:38, zobrazeno: 19719x
Dobrý den všem,
od léta mám nové minijezírko a tak tu občas teď něco řeším. Dozvěděl jsem se tu mnoho zajímavých názorů a rad. Všem děkuji za ochotu.
Potřeboval bych ještě poradit ohledně řasy - vláknité. Všude se řeší, jak se jí zbavit. Sám jsem zkoušel Blanketweed, ale nedopadlo to dobře, teď mám Tripond Peroxyd. Trochu funguje, ale řasu úplně nezničí (možná špatně dávkuji, nevím, jak moc se dá překročit doporučovaná dávka).
Řasu mám jen na stěnách na fólii a v malé mělčině na kačírku. Nemám žádné chuchvalce ve vodě a pod. Nejvíce mi vadí právě na tom kačírku, je pak nevzhledný, zelený.
Moje otázka tedy zní - jakou prevenci, co použít, aby se řasa vůbec nevyskytla.
Někde jsem četl o Laguna I-Tronic UV15000 eliminátor (jezírko mám 1600 litrů, ten je až od 2000, nevím, zdy by to nevadilo,...), nebo různých přípravcích s dávkováním během roku, měděném plechu ve vodě a pod. Nerad bych si koupil něco, co pak nebude fungovat.
Máte tedy někdo spolehlivý nápad, jak ošetřit jezírko, aby se vláknitá řasa nezačala tvořit? Je to vůbec možné? Děkuji za rady.
Pavel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 3.10.2009 18:36
Žádná reakce, asi špatně položená otázka. Nebo opravdu každý likviduje řasu až ji má v jezírku, bez prevence?
Já teď použil již 2 x peroxyd. Dneska jsem zvýšil dávku, z kačírku to řasu docela dostalo. Takže likvidovat se dá. Teď jen ta prevence.
Používáte někdo ten přístroj pro uvolňování mědi, funguje to? Nebo něco co snižuje fosfáty ve vodě.
Opravdu bych uvítal nápad, co dát do jezírka, aby se ta řasa ani nezačala tvořit (nebo jen velmi omezeně).
Díky za každý ověřený nápad.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Juro - Stříbrný Zahrádkář (345) - 34.162 (?), 3.10.2009 19:18
Uplne sa zbavit rias mi pride ako utopia. Jednoducho takto to v prirode nechodi a pride mi predstava jazierka s krystalovou vodou bez rias ako propagacny material straznej veze, kde sa pri sebe pasu antilopy spolu s levmi... Mozno to funguje pri velkych jazierkach s enormnym usilim v podobe roznej techniky, ale skor nie ako ano.
Co sa da, riasa moze byt eliminovana na mensie mnozstvo, niekomu sa podari naozaj na minimum. Napriklad v kalnej vode vlaknite riasy mozno neporastu, ale kalna voda je to co nikto nechce... preto treba na to ist inac.
Zobrat jej svetlo. Prirodzeny tien, lekna, ine plavajuce rastliny.
Zobrat jej ziviny: Malo ryb alebo ziadne. Filtrujuce rastliny. Pravidelna udrzba jazierka, odstranovanie starych casti rastlin a tym aj zivin.
Podporit konkureciu: Bakterie vo filtroch.
Vytvorit podmienky nevyhodne pre riasy: pH, tvrdost vody. Znizit teplotu vody (napriklad cirkulaciou)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 3.10.2009 20:24
Díky všem za rady. Snažím se o likvidaci řasy "tvrdou" cestou.
- díky rybičkám jezírko ožije, jinak mi připadá trochu divně. Mám jich ale jen 10 maličkých, což bych chtěl zachovat.
- lekním - bohužel se mi nelíbí, neplánuji
- světlo - bohužel je jezírko skoro celý den na slunci
- rostliny - mám 3 trsy, více asi ani nechci
Takže porušena jsou skoro všechna doporučení. Ale i tak věřím, že se to podaří.
S vodou problém nemám, tedy zatím, filtr je dimenzován na mnohem větší objem, používam i Subio bakterie a zatím OK.
S vláknitou řasou je to horší - v tak malém jezírku stačí jednou týdně vzít koště a řasu trochu mechanicky odstranit. Jde to celkem dobře, teď jsem tomu pomohl i tím peroxydem.
Takže zbývá jediný problém - jak udržet v mělké zóně kačírek co nejlépe a nejdéle čistý. Nebo jinak, zkusit nahradit kačírek něčím jiným.
Máte nějaké nápady? Už jsem zvažoval místo kačírku dát větší kaneny, které se možná budou nějakým kartáčem lépe udržovat. Nebo ten kačítek dát do nějakých plat a jednou týdně vyndat, ošůrovat a dát zpět - cca 10 minut práce,...
Prostě hledám jak to zdokonalit, vyřešit co nejelegantněji.
Když ne zařízení na měď, co ten nápad s kouskem plechu, funguje to, jak velký plech tam dát?
|
|
 |
|
 |
 |
|
HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář (167) - 15.47 (?), 5.10.2009 18:12
Některé ryby jsou na měď citlivé, měděné drátky nebo plechy jsou s odpuštěním hloupost.
Co se týče toho kačírku, já bych tam prostě žádný neměl... folie časem poroste hnědým biofilmem a nikdo nepozná zda to je přírodní dno nebo folie...
Jinak rybkám ten kačírek taky nedělá dobře, máte tam chovnou stanici různých bakterií :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 6.10.2009 8:52
Ptal jste se po prevenci proti růstu vláknití řasy - proto takové ticho po pěšině :) Výše uvedené přípravky či postupy (blankedweed, peroxid, i tronic) podle mého nefungují preventivě, ale řeší až výskyt řasy, tu s větším či menším účinkem, a nijak mu nepředchází.
Svého času jsme v jednom jezírku zkoušeli opakované dávky bakterií, které vysoce překračovaly doporučené dávkování, a tabulkově velmi naddimenzovaný filtr. Výsledky byly rozpačité, a rozhodně by se podle nich nedalo nějaké preventivní řešení aplikovat. Voda měla skvělé parametry, byla křišťálově čistá, ale vláknitíé řasy na stěnách jsme se nezbavili. Levnější a efektivnější je podle mého použití speciálních příprvaků na vláknitou řasu - je to cesta menšího odporu :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 6.10.2009 18:17
Mohu se zeptat, co konkrétně používáte proti řasám.
Nemáte někdo zkušenosti s následujícími přípravky:
ALGOXAN - asi něco jako Tripond Peroxyd, co teď používám
Algae Away - podle popisu vypadá dobře, měl by právě působit i jako prevence
Pond Protec - měl by chránit povrch před řasou, tedy na můj kačírek jak dělané
Uvítám jakoukoliv zkušenost nebo doporučení i jiných prostředků na vláknitou řasu. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 7.10.2009 8:58
Všechny tři přípravky jsem zkoušel, výsledky jsou různorodé. Algea Away jsem zkoušel od jara v několika nádržích, a efekt se ve většině z nich nedostavil, o prevenci se vůbec nedá hovořit. Zkusil jsme i zvýšit dávkování, ale efekt byl velmi krtákodobý, a všude po nádrži se mi válel takový jemný bílý sediment.
Agloxan (na trhu existuje více obchodních názvů, podel mého se jedná o peroxyhdrát močoviny - chemici mi kdyžtak opraví) je silné oxidační činidlo, a teno přípravek na vláknitou řasu funguje, jedná se o lokální, kontkatní záležitost, která řasu "spálí". Používáme jej při mírném či lokálním výskytu řasy, jako výhodu vidím, že nijak významně neovlivní chemismus vody, když pominu krátkodobé zvýšení pH. Má i další, řekl bych vedlejší využití při dočišťování nádrží
Pond Protect existuje ve dvou verzích - zelená kapalina a bílý sypký prášek. Oba fungují, ten zelený používáme na řasu v malém až středním výskytu. Ten sypký pak na střední až silný výskyt vláknité řasy, bohužel má i vedlejší účinky - pokud jej použijte, obyvkle jednorázově spálí u velká části druhů leknímů listy. Oni sice obratem znovu narostou, ale pokud jej aplikujete v plném květu, moc si jejich krásných květů neužijete
Pokud máte někdo jiné zkušenosti, budu rád, když se nimi také podělíte
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|