Probuzení jezírka



host - 251.203 (?)
20.3.2011 15:58

Dobrý den, teď když konečně roztál led na jezírku jsem zjistil, že jeden můj karas má na sobě 2 parazity, myslím si, že je to chobotnatka rybí, ale nejsem si jist a nevím jak je mám odstranit a dalším takovým případům předejít, jezírko mám teprve rok a nevím co stím díky za odpověď..


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 16.3.2011 14:08
Nemáte fotku aktuálního stavu?
            
host - 123.17 (?), 17.3.2011 9:43

Foto jen narychlo mobilem, včera večer jsem ometl řasy z kačírku z břehů, takže jsem vodu opět zakalil. Foto je z rána, filtrace to přes noc trochu pročistila.

Jezirko
Jezirko
               
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 17.3.2011 10:50

Díky za fotku, jezírko není třeba vypouštět, tak daleko ještě nejste.  Pokud máte schopnou filtraci, poradí si s tím.
Rovnováha v jezírku 2000 litrů (tak jak ji chápete) se vytvoří, jen je choulostivější, citlivější na vnější vlivy. Sediment na dně vzniká sám, a vznikne tam vždy. Ideální stav by byl ten, kdyby jej čerpadlo odsávalo do filtru, a vy jej pak při čištění filtru k koloběhu odstranil.
Na dotaz, zda by bylo z hlediska růstu řasy lépe vodu vyměnit, či nikoli, nedokážu jednoznačně odpovědět, napadají mi důvody pro i proti

                  
host - 123.17 (?), 18.3.2011 14:27

Děkuji za rady. Dnes ráno už je voda krásně čistá, vidím v pohodě na dno. Mám objednané bakterie, jak dojdou, hned je tam dám, snad to pomůže držet řasy na uzdě.

Mám však ještě jeden malý problém - když ometu řasu, tak se zbytky dostanou ke břehu na kačírek. Jde asi o odumřelou, našedlou řasu (není přichycená na kačírku), jen co se tam dostane prouděním vody. A mám problém se jí zbavovat. Filtrace nasává vodu ze dna, když hladinu rozčeřím, po chvilce se poruděním zase řasa dostane ke břehu.

Uvažuji, že bych ji nějak odsával, něco jako zvon v akvárku,... Jak to řešíte ostatní, máte na to nějaký fígl?

                     
host - 232.98 (?), 20.3.2011 16:01

Ještě přikládám fotku pro představu. Jde mi o vyčištění kačírku u břehu a také teď na začátku jara i na dně. Zatím to začínám řešit smetákem, ometu a rozčeřím ve vodě, filtrace to postupně zlikviduje. Ale chtěl bych to dělat nějak lépe, bez zakalení vody.

Studoval jsem zde na fóru, narazil jsem na jezírkové vysavače. Myslíte si, že by to vysavač zvládl? Půjde s tím řešit kačírek na dně a hlavně i u břehu, tam se to tvoří po celou sezónu. Ideálně pokud to má nějaký nástavec jako kartáč, kterým se řasa odře a hned ji to nasaje bez zákalu vody. Nebo je to spíše jen na bahno na dně a pod a na moje účely vhodný vysavač není? A co fólie na boku, na tu se to dá také použít?

A pokud by to bylo na vysavač, jezírko je opravdu malé, jak je vidět na fotce. Myslíte si, že by stačil jednokomorový. Jak dlouho se plní komora, tedy jak dlouho mohu čistit, než se práce přeruší a začne se komora vypouštět.

Vím, mnoho dotazů, ale nemám s tím žádnou zkušenost, tak bych se rád poradil. Za Vaše rady budu moc rád.

Děkuji.


                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 20.3.2011 19:10

Na kačírek na dně, i na folii na boku jezírka můžete vysavač použít. Dokonce na folii obsahuje ve standartu takovou koncovku s kartáčem. Nejsem si však jist, zda je účelné kupovat na tak malou nádrž vysavač, a to ze dvou důvodů.
Jednak vzhledem k objemu nádrže vyčerpáte při vysávání ne nepodstatné množství vody (myšleno k objemu jezírka), což myslím není úplně to pravé ořechové. Zvlášť když vysávání budete s velkou pravděpodobností opakovat, a často.
Jako druhý důvod vidím cenu - za ty peníze si můžete pořídit silnější čerpadlo, které zlepší cirkulaci vody v nádrži, a pomůže Vám v průběžném odsávání kalu do filtru, což ve Vašem případě vidím jako přínosnější. 
Jakkoli to zní amatérsky, kombinace smetáku, funkčního čerpadla a filtru zde vykoná větší službu.
Co se Vašeho druhého dotazu na jedno(dvou) komorový typ týče - vzhledem k objemu nádrže asi vystačíte i s tím levnějším, jakkoli ho jinak zatracuji. Pokud ale přeci jen o vysavači budete přemýšlet, a nejste trpělivý člověk :), vezměte ten 2-komorový.
Váš kačírek není v tom stavu, že by to za každou cenu vyžadoval. Přikládám obrázek, kde je 5 minut po dvanácté


   
host - 251.203 (?), 20.3.2011 15:58

Dobrý den, teď když konečně roztál led na jezírku jsem zjistil, že jeden můj karas má na sobě 2 parazity, myslím si, že je to chobotnatka rybí, ale nejsem si jist a nevím jak je mám odstranit a dalším takovým případům předejít, jezírko mám teprve rok a nevím co stím díky za odpověď..


      
host - 64.84 (?), 20.3.2011 16:07

Zjevné příznaky: viditelná pouhým okem, přisává se na kůži

Druh onemocnění: pijavka

Příznaky: Chobotnatku vidíme pouhým okem, měří od 20 – 50mm. Živí se krví ryb a přisává se přímo na kůži a nebo na žábra. Má štíhlé, válcovité tělo a velké přísavky. Žije v tekoucích vodách nebo v teplejších stojatých rybnících na rostlinách a kamenech kde vyčkává na svého hostitele - rybu.

Příčina: Příčina může být například přinesením naloveného živého krmiva z rybníku spolu s chobotnatkou. Dále nedostatačou kontrolou naloveného krmiva (koukneme se co všechno nám plave v tom co jsme si nalovili).

Léčba: Napadenou rybu přelovíme do samostatné nádrže s osolenou vodou a pijavka po pár minutách odpadne. Pokud na těle vydrží déle jak 15minut, odstraníme ji pinzetou. Dbejte na opatrnost. Napadené místa se mohou zanítit, tudíž se doporučuje vydezinfikovat metylenovou modří nebo acriflavinem. Po uzdravení napadenou rybu dáme zpět do společné nádrže.

Prevence: Nalovené krmivo vždy prohlédneme-abychom věděli co všechno jsme nalovili, důkladně proplachujeme.

         
host - 251.203 (?), 20.3.2011 16:38

a kolik soli mám dát třeba do 1 litru?..jinak moc díky

         
host - 232.98 (?), 20.3.2011 20:19

Vážený pane Hrkale,
moc děkuji za odpověď. Pokud tedy není problém, že cca 1 x týdně kartáčem smetu řasu a jezírko na noc zakalím, asi u toho zůstanu.

Měl bych na Vás ještě jeden dotaz. V profilu máte odkaz na firmu Oase. Ta na svém webu představuje výrobek Pond Protect - Likvidátor řas. Podle informací z webu to vypadá dobře, zde uvedená jezírka vypadají po aplikaci pěkně čistá.

Zajímal by mě Váš názor, popřípadě zkušenost s tímto výrobkem. Opravdu je tak dobrý? Dokáže řasu jen zlikvidovat, nebo působí i proti růstu jako prevence.

Děkuji za pomoc.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika