Polystyrenove desky nebo stare okno proti zamrznuti jezirka?

host - 102.21 (?)
27.9.2013 8:25

No, u takovýhoto "rybníku" (a při uvedené hloubce) by tam také dal jen vzduchování. Tiše závidím...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jirikza - (2) - 36.174 (?), 25.9.2013 20:38

Mam jezirko 100m2 a bohatě mi stači za celou zimu jen vzduchovat...

host - 102.197 (?), 25.9.2013 21:11

Já mít jezírko 100m2 (nebo 100m3?), tak to nebudu řešit vůbec. Nebo také jen vzduchováním. Pokud mám jezírko okolo 10m3 (nebo mnozí i menší), tak to řešit musím. Když pustím vzduchování, tak se mi za pár dní při mrazech ochladí voda u dna na cca 1-2st.C. Když použiji jen plovák, tak se v zimě dostanu u dna na cca 3,5-4,5st.C. A to je "na hraně". A navíc nemohu kontrolovat stav ryb. Proto se snažím udržet hladinu nezamrzlou.  (Jo, a na větší jezírko nemám prostor - to pro případ rady, abych ho zvětšil...)

host - 105.132 (?), 26.9.2013 8:37

Ak je jazierko plytke, povedzme 1 m, ochladi sa v zime rovnako 100 m3 ako 10 m3. 

jirikza - (2) - 37.88 (?), 26.9.2013 19:21

sorry trošku sem překlepl 100 m3, a hloubka je 3m, a vzduchovani nejde ode dna ale mam ho asi 40cm pod hladinou a to bohatě stačí na celou zimu hlavně že unikaji plyny

host - 102.21 (?), 27.9.2013 8:25

No, u takovýhoto "rybníku" (a při uvedené hloubce) by tam také dal jen vzduchování. Tiše závidím...

host - 219.11 (?), 30.9.2013 9:02

Já mám jezírko zhruba 4m3 (teda teď už ne, na jeho místě kopu nové, pro koi o objemu cca 15m3). Měl jsem ho 6 let a 6 let jsem to řešil čerpadlem, připevněným na plováku (normálně se to dá koupit) hadici která vede k plováku jsem zkrátil tak aby čerpadlo bylo zhruba 40-50cm pod vodou. Díru v ledu to udrželo průměrně o průměru 40cm, když byli dvacítky tak to sice zamrzlo úplně, ale stačilo ráno dojít a tenočkou vrstvu ledu kolem plováku proťouchnout, nebo polít horkou vodou a byl klid (přes den to nikdy nezamrzlo). Výhody - malý odběr(jestli to čerpadlo má 5 W??), nežene to žádný studený vzduch pod vodu, téměř celou zimu "oko" nezamrzne (většinou zamrzne tak 1max 2 noci v zimě), neruší to ryby. Jezírko mělo hloubku 1m měl jsem v něm cca 20 ryb do 30cm. Za 6 let co jsem ho měl, se mi nestalo že by na jaře nějaká ryba uhynula, nebo měla zdravotní problémy.

host - 102.21 (?), 30.9.2013 12:13

To čerpadýlko jsem používal také. Fungovalo to, voda skutečně nezamrzla. Pak jsem ale začal měřit teplotu v jezírku u dna (v hloubce cca 120 - 130 cm) a zjistil jsem, že běžně klesá k 2 - 3 st. Celsia (občas i méně). A v "chytré" literatuře jsem si přečetl a od chovatelů se dozvěděl, že tato teplota již vadí KOI (nevadí ale karasům, jeseterům, jesenům,...). No a protože bych se s kojáky nerad "rozloučil", tak již čerpadýlko nepoužívám. Projistotu...

host - 219.11 (?), 1.10.2013 8:28

Pravdou je, že original japan koi jsem tam neměl, pouze eurokoi, což je v podsatě náš kapr s barvama :-). Teplotu jsem neměřil, ale možná by bylo zajímavé jak by dopadlo měření, kdyby do stejné hloubky co bylo ponořeno čerpadlo byl přiváděn vzduch. Myslím že to čerpadlo by dopadlo přecejen lépe. 

Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 25.177 (?), 16.9.2014 9:12

Trošku opozděně ale přeci jen odepíši. Času málo a práce hodně, ale k odpovědi.

Desky při dostatečných rozměrech udrží celkem dost sněhu, ale sníh je potřeba odklízet z důvodu světla. Jednak světlo zajišťuje "skleníkový efekt" pod deskami a za druhé ryby přes zimu potřebují denní cyklus.

Co se týká způsobu odklízení sněhu. Nejprve použít klasickou lopatu na sníh a poté jemné koště aby nedošlo k poškrábání. Samozřejmě záleží na velikosti jezírka, pak už je to spíše individuální věc. A při slabší vrstvě sněhu stíhá odtát.

Nádrž v nezakrytých částech, záleží na velikosti nezakryté části, vydrží do lehčích mrazů (-5°) a poté postupně zamrzá ale nedojde k takovému promrznutí.

host - 6.36 (?), 7.12.2014 10:46

ano, ano... u těch menších jezírek je holt trošku problém. mám jen 120cm hluboké, chtěl jsem víc ale kvůli bohaté spodní vodě jsem raději nedělal. teď byly u nás už mrazy pod 5st. zapnul jsem miniaturní fontánové čerpadýlko, které je pod hladinou jen cca 25cm. to udrřelo krásně rozmrzlý velký kus hladiny... no jo ale i při tomto průtoku cca 5l za minutu to dost promíchá vodu až klidně ke dnu... již teď jsem naměřil u dna cca 3,5st.takže jsem vyřešil plovoucím lexanem, je několika komůrkový cca 100 na 50cm... plave pomocí styroduru a je pod ním cca 1,5cm vzduchová mezera.je to vlastně taková náhrada toho odvětrávacího plováku, navíc tomu moc dobře dělá slunce, to se pak krásně prohřeje, což v této malé ploše prospěje.uvidím do jakého mrazu to bude fungovat.

Evža.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025