Plastový výlisek a fólie

host - 248.131 (?)
14.9.2015 12:57

ps - pod okapy bych jezírko ani bahenní zónu nedávala - u chatky mám malou plochu střechy a při větším dešti je 220 l sud za chvíli plný, voda z okapu teče proudem... To byste jezírko neustále "proplachovala" - a těžko by se v něm nastolila nějaká rovnováha, aby zdárně fungovalo.         L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 242.253 (?), 14.9.2015 7:28, zobrazeno: 5140x
Dobrý den, získala jsem zadarmo jezírkový PE výlisek. Ráda bych k jezírku připojila ještě bahenní zónu. Dá se na takový výlisek přilepit ještě fólie? Musí být také PE nebo může být PVC? A jakým lepidlem lepit? Plánuji svést do něj okapy a přebytečná voda se bude přes část bahenní zóny vsakovat do půdy. Předem děkuji za odpověd nebo další rady a odkazy na články k tématu.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 14.9.2015 9:03

Podle mého se to nedá dobře spojit. Zkoušeli jsme různé lepidla, a spoj vždycky přes zimu povolil. Kupte větší kus folie, a udělejte z něj jezírko celé.

host - 248.131 (?), 14.9.2015 10:31

Sice ne přímo bahenní zónu, ale trvale mokrou zónu jsem u plastového jezírka řešila následovně:

Zakoupila jsem geotextilii a folii.Vedle jezírka jsem vyhloubila prostor pro trvale vlhkou zónu. Folií jsem vyložila jámu tak, aby začínala (končila) asi 5-10cm pod povrchem (odtok přebytečné vody třeba při deštích). Pak jsem ustřihla kus geotextilie a položila ho tak, aby na jednom konci končil ve vodě jezírka a na druhém jsem ho vedla až na dno plastovou fólií vyložené jámy. Funguje vlastně jako knot a "táhne vodu". V zóně s fólií mám nasázené rostliny vyžadující trvale mokrou půdu, ale ne ponoření ve vodě. Mám to již několik let a zatím se osvědčilo. Viditelná část textilie časem poroste rostlinami, takže opticky neručí.Jen v horkách je nutno doplňovat vodu v jezírku.(ale není to tak hrozné).           Lída

host - 248.131 (?), 14.9.2015 12:57

ps - pod okapy bych jezírko ani bahenní zónu nedávala - u chatky mám malou plochu střechy a při větším dešti je 220 l sud za chvíli plný, voda z okapu teče proudem... To byste jezírko neustále "proplachovala" - a těžko by se v něm nastolila nějaká rovnováha, aby zdárně fungovalo.         L.

host - 242.253 (?), 14.9.2015 16:18
Díky za komentáře, jezírko bude umístěno v přirozeném terénnim zářezu kde se zdržuje voda, chci místo rozšířit, prohloubit a vytvořit jakýsi swale kombinovaný s jezírkem které bude více zarostlé nežli "okrasně čisté a zarybněné". Spíše očekávám žáby, vážky a podobné, ryby neplánuji. Nad množstvím vody jsem uvažovala, část bude vsakovat bokem, část do jezírka.

Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 39.68 (?), 14.9.2015 16:28

Jestliže se v tom místě hromadí voda, nechcete zkusit tůňku bez plastu a bez fólie? Mně taková žabí tůňka funguje.

host - 242.253 (?), 14.9.2015 18:24
Mysĺite užít technologii vymazaní jílem apod? To jsem zvǎzovala, ale vycházím z toho, že je dobré mit pevný základ kde voda bude i za největších such, viz letošní léto, místo vyschlo poprvé za deset let. Ale tůň je určitě zajímavá myšlenka!

host - 194.235 (?), 19.11.2015 15:56

Dobrý den, minulý měsíc jsem získala do pronájmu zahrádu, která je v dolní části trvale podmáčená. Prosím o každou cennou radu týkající se přírodních tůněk. Jakým zbůsobem se dá co nejjednodušeji vybudovat...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz