Nové betonové jezírko

host - 166.66 (?)
11.6.2007 13:27
Na srdci, můžete použít některou z hydroizolačních hmot do potravinářství.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 156.142 (?), 11.6.2007 9:42, zobrazeno: 6196x
Dobrý den. Mohl by mi někdo poradit čím upravit vodu po napuštění do betonového jezírka cca 11m3. Jezírko je nedavno vybetonované, myslím že kvalita voda pro vodní rostliny a rybky není dobrá. Jak dlouho máme počkat s osázením vodních rostlin a poté s vypuštěním rybek? Děkuji Jana

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 11.6.2007 9:46
Nemyslím si, že by vytvrzený (i nevyzrálý) beton nějak výrazněji negativně ovlivňoval kvalitu vody pro rostliny či ryby

host - 166.66 (?), 11.6.2007 13:27
Na srdci, můžete použít některou z hydroizolačních hmot do potravinářství.

host - 246.198 (?), 11.6.2007 19:35
Betonové jezírko v neupravené podbě není příliš vhodné, budou se do vody uvolňovat zasadité výluhy a zvyšovat Ph vody. v důsledku toho zde bude nadměrný růst řas. Zkuste dávkovat řašelinový výluh, až bude Ph 5 - 5,5 . Rostliny vysaďte co nejdříve, jejich kořenový systém pomůže ke stabilizaci vody a odbourávání živin z vody. Než se  ve vodě vytvoří rovnováha, trvá to i půl roku. Ať to bude vypadat sebevíc nevábně, vodu neměnit a vydržet. Důležitá je cirkulace vody přes filtr.  Alespoň 5 krát denně celý objem jezírka tj. 55 m3, tj. cca 2,5 m3/hod. Trvalo mi 3 roky, než jsem trochu pochpil zákonitosti jezírka .  mirek.ja@centrum.cz

host - 1.251 (?), 24.6.2007 1:26

Nám se v jezírku střídaly cykly. Na jaře vyrostly řasy a voda byla zelená.  Pak se rozmnožily takové růžové potvůrky, co sežraly ty řasy a co jsem lovil jako krmivo pavím očkám v akvariu Pak byla voda jakž takž čistá a řasy a rostliny v rovnováze.  Na podzim se objevily místně rezavé řasy. První roky bylo období zelených řas skoro přes půlku léta, pak se postupně krátilo asi 5 let a pak se stalo neznatelnými.  Prakticky po celé léto byla voda v jezírku čistá a do jezírka se nastěhovali čolci a larvy vážek.  V období zelených řas se do jezírka nastěhovaly kuňky ohnivé a byli tam jejich pulci. Bylo to bez jakéhokoliv zásahu a menší jezírko než uváděné tady. Co se týká filtrace, snad by k rychlejšímu vyčištění pomohla. Já bych ale spíše bral nějakou větší bažinku na kraji jezírka, kde by se voda s řasami čerpala a přes tu bažinku filtrovala a pak vtékala zpátky do jezírka.

Co se týká ryb, varoval bych vysazovat okrasné ryby v době, kdy je voda v jezírku jako zelená polévka díky drobnozrnným řasám. Rybky by uhynuly. Vydržely by možná jedině nějaké odolné ryby jako karasi, kteří se navíc řasami živí.  Pokud se na kraji vytvoří celistvý pás řas a nad hlubinou čistá voda, je to naopak žádoucí stav.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz