Nevhodné či opatrnost vyžadující vodní rostliny

host - 223.249 (?)
15.9.2010 13:17

Jen doplním, že kupovaný substrát pro lekníny stojí za... Lepší je si namíchat svůj. Za totáče vyšla knížka "Voda v zahradě a vodní rostliny" od Vladimíra Hříbala kde autor uvádí jak substrát namíchat. 4díly humusovitého kompostu,2 díly zetlelého hnoje,1díl rašeliny,1díl jílovité zeminy.Směs se ještě obohacuje dřevěným popelem, kostní moučkou 1: 30 či rohovou moučkou 1:1000.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.18 (?), 14.9.2010 22:51

Kyprej mám min.180cm vysoký a kořenový bal má asi do hl.30cm, asi před 14dny jsem ho přesazovala. Žádný kůlový kořen neměl.           Lída

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 15.9.2010 8:26
Děkuji za poznatek z praxe. Internet je sice bohatý zdroj informací, ale někdy je potřeba dost filtrovat, než se člověk dostane k té správné...

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 15.9.2010 10:02

Jediná rostlina, o které s jistotou vím, že dokáže prorazit svými kořeny folii, je orobinec. Nebude to tak asi vždy. Na jedné nádrži jsem viděl kořen orobince prorostlý svárem folie, těžko říci, zda by si poradil i s celistvou, svárem nedělenou plochou.
Kyprej folii nepoškodí, to je nesmysl.

K dalším Honzovým dotazům :
ad2) nemyslím, že by jste v běžném zahradním jezírku musel mít strach z expanzivnosti některých druhů, pokud provádíte běžné udržby, je tato obava neopodstatněná
ad3) pokud chcete dosáhnout bohatého květu u leknínu, je lépe jej zasadit do větší nádoby, do substrátu, a případně jej dohnojit. Pokud jej zasadíte "jen tak", projeví se to negativně na vitalitě rostliny, a velikosti a počtu květů
ad5) o žádných vodních rostlinách, které by dokázaly zaplevelit okolní suché pozemky, nevím

host - 223.249 (?), 15.9.2010 13:17

Jen doplním, že kupovaný substrát pro lekníny stojí za... Lepší je si namíchat svůj. Za totáče vyšla knížka "Voda v zahradě a vodní rostliny" od Vladimíra Hříbala kde autor uvádí jak substrát namíchat. 4díly humusovitého kompostu,2 díly zetlelého hnoje,1díl rašeliny,1díl jílovité zeminy.Směs se ještě obohacuje dřevěným popelem, kostní moučkou 1: 30 či rohovou moučkou 1:1000.

host - 18.30 (?), 15.9.2010 18:06

co sa tyka expanzii rastlin v jazierku. Ani tak nejde o zarastenie jazierka, ale korene mozu ovladnut celu pobreznu zonu, ani to neuvidite. Videl som par nadob plnych korenov, z ktorych nadoby takmer explodovali, tak boli vydute od tlaku z mnozstva korenov. Ak rastliny korenmi uplne prerastu substrat, po expanzii pride pad, dojde k velkemu uhynu. Vy to ani neuvidite, korene resp ich cast odumrie, uhnije a dojde k spotrebe kyslika a uvolnenie zivin do jazierka. Bude to najskor na jar. Mozno preto mnohi koi chovatelia nemaju rastliny v jazierku radi. treba obcas na jar spravit kontrolu, rastlinu rozsadit... a menej je niekedy viac. Ja som jazierko prerabal po 2 rokoch a viem co vselico som mal v pobreznej zone po korenoch rastlin.

co sa tyka toho substratu pre lekna, Radsej by som volil zeminu s kompostom a ilom a hrubu kostnu muku... bez popola, hnojiv, ci hnoja. Aj to by som to dal do nadoby s vodou, aby sa vyluhovalo co najviac okamzite dostupnych a vo vode rozpustnych zivin. Hnoj radsej nie. Z raseliy sa udajne startuju hnilobne procesy. Spytajte sa nejakych akvaristov, poradia vam vhodny kompost. Tam by mali byt vsetky potrebne ziviny.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 15.9.2010 18:51
Děkuji panu Hrkalovi i oběma hostům za další cenné rady. Co se týče sázení, budu tedy asi preferovat sázecí koše kvůli snadnější následné údržbě. Jen u některých rostlin jako prustka, penízovka nebo pomněnka použiji sázení přímo do kačírku. Leknín jsem loni dával do druhého jezírka a použil jsem sázecí nádobu, které jsem stěny dobře omazal jílem a pak jsem jílem dotěsnil i vršek substrátu a dosypal kamínky. Hnůj jsem se sice bál použít, avšak dal jsem tam dost kompostu a voda se nezkazila, takže utěsnění asi zafungovalo.

host - 223.249 (?), 15.9.2010 19:10

To je vidět, že nepěstujete lekníny. Z rašeliny se starují hnilobné procesy? A to jste přečet kde?  Rašelina ve vodě naopak funguje jako dezinfekce.Např.namočená rašelina funguje jako napaječka pro včely.To ale v souvislosti se substrátem pro lekníny nemá co dělat. Ten hnůj musí být dokonale zetlelý prosím pěkně! Považoval jsem to za samozřejmost, tak jsem to neuvedl.Jen blázen by dal do vody čerstvý hnůj.I tak to nesmíte s tím hnojem přehnat, jinak vám voda zezelená.Popel ne? A proč? Popel o kterém jsem psal, je dřevitý.Ne popel z pet lahví či pneumatik a kdoví čeho.Jen zemina s kompostem je málo.Brzy se vyčerpá.Kostní moučka muže být i jemná.Píšete, že byste do substrátu nedával hnojiva, ale kostní moučka je také hnojivo!  Kompost ano, ale musí být takto bohatý, jinak se květů nedočkáte. Já mám lekníny už 20 let a jedna zásada je v jejich pěstování jasná.Jakmile mají chudý substrát, nedaří se jim a nekvetou.A nebo se substrát brzy vyčerpá.Akvarista vám poradí možná nějaký, ale spíše zahradník co lekníny pěstuje.Já mám s kupovanými substráty pro lekníny velice špatné zkušenosti. Jinak ať každý činí jak je mu libo. Nehodlám tu nikoho přesvědčovat.

host - 18.30 (?), 15.9.2010 23:34

podme poporiadku

Lekna pestujem.

raselina sa pouziva na okyselenie pody a na vytvorenie lepsej struktury pody. Napriklad lepsie drzi vlhko. Predpokladam, ze drzat vlhko v jazierku pomocou raseliny netreba. Okrem toho podobne zlozky uz obsahuje kompost. To,  ze raselina moze v substrate pre lekna hnit som precital v odbornej literature.  Je pravda, ze rozne zdroje odporucaju rozne.

Kto posudi vyzretost hnoja, ci uz moze do jazierka? Vy? Ti, co im radime? Kto zisti rozpustne ziviny v hnoji?

Ked si zistite obsah zivin v komposte (a porovnate s kravskym hnojom), pochopite, ze nie je potrebne riskovat s hnojom, ci tak alebo inak vyzretym. Kompost je dostatocna zasobaren zivin a v stabilnej forme (na rozdiel od hnoja). Kompost ma tolko zivin, ze ako substrat pre pestovanie rastlin sa musi riedit....kompost sa "brzi nevycerpa",..., neviete co hovorite. Urcite vydrzi dlhsie ako budete znovu presadzat lekna. Na rozdiel od hnoja bude uvolnovat ziviny postupne.

Zistite si obsah fosforecnanov v popole a zistite si, pri akom obsahu fosforecnanov vam vzniknu v jazierku problemy. Radsej by som to neriskoval. Fosfor je zly uz pri extremne nizkych koncentraciach, pravdepodobne determinujuci faktor pri raste planktonu. v sladkej vode Omnoho bezpecnejsia je hrubsia kostna mucka. Ta podobne ako kompost ma ziviny v organickej forme. Ako sa bude postupne rozkladat pomocou bakterii budu sa postupne uvolnovat ziviny a tie sa budu prijimat korenmi rastliny... na rozdiel od popola, ktory pusti hned vsetko co je v nom rozpustne. Popol by som mozno dal niekde do stredu a dobre zapatlal ilom, ale na co riskovat? 

kompost, zemina, il, hruba kostna mucka, to su zlozky, ktore by som tam dal. Kompost a mucka postupne uvolnuju ziviny. Ine su mozno pre lekna este lepsie, ale mozno nie dobre pre cistotu vody v jazierku. Ja hnoj nedavam ani k zelenine, ani ku kvetom a vsetko rastie, staci pohnojit kompostom a je vystarano...

host - 223.249 (?), 16.9.2010 8:16

Díky za poučení. Skoro jsem zapoměl na co je rašelina.Už je dávno co jsem chodil do školy. Pohnojíte kompostom, ale ten kompost musí něco obsahovat.Jinak je k ničemu. Hnůj do něho nedáváte, popel také ne, ale co tam tedy dáváte?. Plácáte, ale brát vám to nebudu.Vyzretost hnoja posudim ja stejně ako vy posudite vyzretost svého komposta. Ten lidmi proklínaný fosfor je i v té vaší hrubé kostní moučce.Je všude.Obsahuje ho i DNA.Je v krmivech.Fosforečnany jsou důležitá rostlinná hnojiva.To Vám řeknou na každé zahr. škole.To že nedáte hnůj k zelenině je jen Vaše blbost. To že ho nedáváte do kompostu je ale nad mé možnosti pochopení. 

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 16.9.2010 9:39

Aniž bych chtěl hodnotit, zda je pro hnojení lepší hnůj, rašelina, kompost, nebo masokostní moučka, rád bych pro běžného čtenáře této bezpochyby zajímavé diskuze udělal takové menší shrnutí.
Na první pohled by se mohlo z příspěvků výše zdát, že to bez přidávání nějaké formy hnojiva nebo pěstebního substrátu (obecně řečeno) nejde. Není to tak úplně pravda, a tahle diskuze o hnojení se vztahuje POUZE k leknínům. Pokud tedy jste majitelem běžného okrasného jezírka, kde lekníny nemáte, nic z výše uvedeného pro Vás neplatí, a žádný hnůj či kompost do jezírka nedávejte.
Pokud v jezírku máte lekníny, je pravdou, že jejich růst a bohatost květů je nutné podpořit nějakou formou "hnojení", jinak Vám budou lekníny skomírat a špatně kvést. Každý zahradník má vyzkoušený vlastní postup, a pokud hledáte nějakou literaturu, jak to dělat správně, sáhněte po nějaké publikaci o leknínech od Hříbala, neuděláte chybu.
Přidáním nějaké formy hnojiva do nádoby leknínu dojde vždycky po čase k uvolnění živin do okolní vody, což může vést ke zhoršení kvality vody a výskytu řas či zákalu v jezírku. Pokud jste tedy majitelem jezírka s filtrací a lekníny, nacházíte se tak v trochu schizofrení situaci. Na jedné straně provozujete filtr, kterým se snažíte živiny z jezírka odbourat či zachytit,  na druhé straně tytéž živiny v relativně koncentrované formě dáváte do nádoby s lekníny. Pokud jste si této skutečnosti vědomi, a dokážete se rozhodnout, zda je pro Vás důležitější krásně kvetoucí leknín, nebo čistá průzračná voda (a odpovídající filtrační řešení), máte praktickly vyhráno :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz