Nemoc a úhyn ryb

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?)
12.4.2013 22:31

S tím MMS, to jsem byl já. Tady je link na fotogalerii průběhu léčení.
Všichni tři kapříci jsou v současné době mezi ostatními rybami v mém jezírku a jsou v perfektní kondici. Z dálky na nich nejsou vidět žádné pozůstatky nemoci, snad jen s jednou výjimkou. Ten bílý kapr bez ploutve už ji samozřejmě nezregeneroval. Není to rak že? Až budu dělat výlov a očistu, nafotím je znovu zase v detailu. Samotného mě zájímá, jak se jim podařilo zacelit ty dolíky do těla a hlavně, jestli jim tam narostly nové šupiny. Ploutve ale zregenerovaly velmi dobře. Když porovnáte fotky s těmito videy, jistě je mezi ostatními rybami někde najdete. Video1. Video2. Video3.
Ještě dám k dobru jedno zranění velkého kapra. Bohužel to nemám nafocené. O něco si skalpoval hlavu. Chybělo mu na hlavně kus kůže o rozměrech asi 3 x 1.5 cm. Bylo mu vidět až na lebeční kost. Poradili mi, že mám z hypermanganu udělat trochu kašičky a nějakým tamponem mu to nanést do rány. Tak jsem mu to do té hlavy nacpal, až byl pěkně fialový. Ježiši to muselo pálit. Nicméně - pomohlo to. Po nějaké době jsem to musel opakovat, protože mu z lebky začala růst zelená řasa. To bylo vloni v létě. Teď po zimě má kapr na hlavě už jen malý černý flíček o velikosti asi 1 cm. Zkusím ho chytit a ještě jednou ho asi potrápím. Nejspíš to ale v pohodě zregeneruje i bez toho. Nevěřil bych, že to rozchodí, ale povedlo se. Velká ryba vydrží hodně.
Na poranění karasů by šla použít stejná taktika. Zbytek hypermanganu ve vodě bude působit jako pomocná dezinfekce, kterou je ale lepší po několika hodinách vyměnit za čistou vodu. Asi by bylo jednodušší aplikovat do rány ten hypermangan jinde a po nějaké době ryby přenést do karanténní nádrže, kde budou regenerovat. MMS by šlo použít v té druhé nádrži jako podpůrný prostředek. Jeho působení je krátkodobé. Zhruba za hodinu už ve vodě nic není, prostě vyprchá, nebo zreaguje se vším možným, včetně ryb samotných. Musím zdůraznit, že moje pokusy byly prováděny jen na kaprech zhruba dvouletých a jen jednou. Karasy si musíte otestovat sami. Nejdřív by se hodilo použít na pokusy toho nejvíce nemocného a začít tak deseti kapkami na kbelík vody a postupně přidávat. O tom, jak působí MMS a co to vlastně je, je potřeba přečíst nejlépe knihu Jima Humbla. V podstatě funguje podobně jako hypermangan a jiná okysličovadla, jen podstatně inteligantněji - selektivně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 247.250 (?), 17.2.2013 1:06, zobrazeno: 17542x

Prosím o váš názor a radu. Někdy koncem listopadu jsem zjistila, že některé ryby mají na těle takové boláky. V jedné prodejně mi bylo doporučeno nemocné ryby dát do akvária a léčit. Poslali mi léčivý přípravek "Protector" a vzduchovač.  Bylo mi řečeno, že to mohou dělat kočky. Prý je seknou drápem a do rány se dostanou paraziti. Rybám měním každý týden vodu, ale boláky se jim nehojí. Navíc mi už dva karasi v akváriu uhynuli. Jezírko máme na chalupě a každý týden, když přijedeme vylovím i z jezírka jednoho nebo dva mrtvé karasy. Ti malí měli ukousnutou hlavu, a včera jsem vylovila jednoho bez ocasu. Minulý týden jsem vylovila dva a nechala jsem je na zahradě vedle jezírka. Za chvíli si na nich pochutnával sousedův kocour. Soused má několik koček a protože je nekrmí, jsou většinou u nás na zahradě, protože vždy něco k snědku dostanou. Soused mi nevěří, že to dělají jeho kočky. Jezírko máme už pět let a nikdy předtím se to nestalo. Na podzim jsem ale ostříhala v jezírku všechny rostliny, což jsem nikdy předtím nedělala, takže mají kočky k jezírku lepší přístup. Jsem z toho zoufalá. Nejen,  že ryby určitě trpí, ale mám strach, že do jara mi žádné nezůstanou. Stalo se vám někomu něco podobného? Myslíte, že to opravdu mohou dělat kočky?

host - 247.250 (?), 17.2.2013 1:33

Přidávám ještě fotku jezírka. Myslíte, že se tam kočky dostanou?

host - 126.122 (?), 17.2.2013 14:14

Podle různých tvarů ran bych řekl, že je to od koček. Boláky, to je druhotná infekce. Kočka dokáže vytáhnou 2 kilového kapra. Podle fotky si myslím, že dospělá kočka na hladinu dosáhne. Nejlepší je nechat tak 50 cm mělčinu kolem obvodu (mimo ten taras - tam nedosáhnou) jezírka. Do vody se jim nebude chtít.

host - 133.121 (?), 18.2.2013 15:08

Děkuji za odpověď. Ještě vás prosím o radu. Myslíte si, že se ty nemocné ryby vyléčí? Je mi jich líto, že asi trpí. Ale zahubit je sama nedokážu. A když je pustím do jezírka, tak buď zahynou také, nebo asi nakazí ostatní ryby. Nebo si myslíte, že to není nakažlivé? Ale asi je lepší to neriskovat. Vodu v jezírku jsem odčerpala. Tak snad tam kočky nedosáhnou.

host - 118.51 (?), 18.2.2013 17:00

Někde jsem četl, že někdo použil na léčení ryb přípravek MMS. Přečtětě si o tom něco na internetu. Za zkoušku by to stálo.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 12.4.2013 22:31

S tím MMS, to jsem byl já. Tady je link na fotogalerii průběhu léčení.
Všichni tři kapříci jsou v současné době mezi ostatními rybami v mém jezírku a jsou v perfektní kondici. Z dálky na nich nejsou vidět žádné pozůstatky nemoci, snad jen s jednou výjimkou. Ten bílý kapr bez ploutve už ji samozřejmě nezregeneroval. Není to rak že? Až budu dělat výlov a očistu, nafotím je znovu zase v detailu. Samotného mě zájímá, jak se jim podařilo zacelit ty dolíky do těla a hlavně, jestli jim tam narostly nové šupiny. Ploutve ale zregenerovaly velmi dobře. Když porovnáte fotky s těmito videy, jistě je mezi ostatními rybami někde najdete. Video1. Video2. Video3.
Ještě dám k dobru jedno zranění velkého kapra. Bohužel to nemám nafocené. O něco si skalpoval hlavu. Chybělo mu na hlavně kus kůže o rozměrech asi 3 x 1.5 cm. Bylo mu vidět až na lebeční kost. Poradili mi, že mám z hypermanganu udělat trochu kašičky a nějakým tamponem mu to nanést do rány. Tak jsem mu to do té hlavy nacpal, až byl pěkně fialový. Ježiši to muselo pálit. Nicméně - pomohlo to. Po nějaké době jsem to musel opakovat, protože mu z lebky začala růst zelená řasa. To bylo vloni v létě. Teď po zimě má kapr na hlavě už jen malý černý flíček o velikosti asi 1 cm. Zkusím ho chytit a ještě jednou ho asi potrápím. Nejspíš to ale v pohodě zregeneruje i bez toho. Nevěřil bych, že to rozchodí, ale povedlo se. Velká ryba vydrží hodně.
Na poranění karasů by šla použít stejná taktika. Zbytek hypermanganu ve vodě bude působit jako pomocná dezinfekce, kterou je ale lepší po několika hodinách vyměnit za čistou vodu. Asi by bylo jednodušší aplikovat do rány ten hypermangan jinde a po nějaké době ryby přenést do karanténní nádrže, kde budou regenerovat. MMS by šlo použít v té druhé nádrži jako podpůrný prostředek. Jeho působení je krátkodobé. Zhruba za hodinu už ve vodě nic není, prostě vyprchá, nebo zreaguje se vším možným, včetně ryb samotných. Musím zdůraznit, že moje pokusy byly prováděny jen na kaprech zhruba dvouletých a jen jednou. Karasy si musíte otestovat sami. Nejdřív by se hodilo použít na pokusy toho nejvíce nemocného a začít tak deseti kapkami na kbelík vody a postupně přidávat. O tom, jak působí MMS a co to vlastně je, je potřeba přečíst nejlépe knihu Jima Humbla. V podstatě funguje podobně jako hypermangan a jiná okysličovadla, jen podstatně inteligantněji - selektivně.

host - 126.122 (?), 18.2.2013 18:58

Napadené ryby bych dal do karanténní nádrže (samozřejmě v bezmrazé místnosti), postupně zvedl teplotu vody na 20- 25 stupňů a do vody dal buď sůl nebo léčivé prostředky pro ryby (k dostání v akvaristice), vzduchovat.  Ryby ovšem budou muset být v této nádrži už do jara neboť by návrat do jezírka v zimě nepřežily. Také s krmením ze začátku velmi opatrně. Méně je v tomto případě více.Tyto infekce by neměly být nakažlivé. Jde o zaplísnění po poranění.

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 14.13 (?), 18.2.2013 20:54

Zcela souhlasím, určitě kočky.  Pokud snížíte hladinu, určitě to pomůže pokud to dělají jen ze sportu, pokud ale budou mít pořádný hlad (což snad nehrozí) udělají pro chycení vše. Trochu bych se pak tedy bála utopení kočky. Pro jistotu bych tam dala smotané nějaké lano, pytel atp. po kterém kočka může vylézt. No, udělala bych to určitě, jsou zvyklé tam chodit a zřejmě to ještě zkusí, než zjistí že to nejde, může se jim podařit žuchnout tam...

host - 247.250 (?), 24.2.2013 14:27

Moc děkuji za všechny příspěvky. Ryby mám v předsíni v akvárku, ale docílit vodu 24 stupňů, se mi bohužel nepodaří. Je to na chalupě a přes týden se tam netopí. V akvaristice jsem koupila přípravek Multi-medikal, tento týden se mi zdály rány trochu lepší. Když jsem jim měnila vodu, tak jsem jim ten přípravek nakapala přímo na ty rány. Sice jsem se bála, aby do rána neplavaly břichem vzhůru, ale zdají se v pohodě, tak uvidím zase příští víkend. Ještě jednou díky.

host - 126.122 (?), 24.2.2013 23:09

Kupte topné tělísko s termostatem. Nastavíte na požadovanou teplotu a je vymalováno. Aby jste ušetřila energii, obložte akvárium polystyrénem. Pokud rybám nesvítíte, nechte aspoň jednu (kratší stěnu) odkrytou, aby měly světlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz